Esoterra

Els Smits

“De diepte in, zonder te graven”

Hoe ben je in de massagetherapie gerold?

Ongemerkt was ik altijd al een aanraker. Ik herinner me dat ik op de middelbare school een vriendin had die vaak last had van buikpijn. Dan legde ik zacht en aandachtig mijn hand op haar buik en verdween de pijn. Familieleden kneep ik regelmatig in hun schouders. Pas heel veel jaren later, na veel hoofdwerk, realiseerde ik me opeens dat ik wat te doen had met mijn handen en dat resulteerde in mijn studie massagetherapie bij Holos

Wat is er zo bijzonder aan massage/ massagetherapie?

(Aan)raken en (aan)geraakt worden, doet iets opbloeien bij me. Het is zo bijzonder om iemand tijdelijk zó dicht te mogen naderen door middel van gesprek en massage. Niet alleen de ander wordt er lichter van in de meeste gevallen, maar ook ikzelf.

Wat wil je overbrengen in je massagelessen?

Elk mens heeft zijn zorgen en problemen, zijn schrammen op zijn ziel. Door aandachtig aanwezig te zijn, te luisteren, ook naar de vraag achter de vraag, en goed af te stemmen met en op de ander, kun je écht de verdieping in gaan zonder dat je daarbij hoeft te graven. Volg wat zich aandient, ben op een deskundige en professionele manier nieuwsgierig en vraag door in plaats van in te vullen vanuit je eigen ideeën. Het verrijkt de therapie en de samenwerking enorm.

els smits

Achtergrond

  • Wageningen Universiteit: Humane Voeding
  • Holos Academie: Massagetherapie
  • Landelijk expertisecentrum Sterven: Stervensbegeleiding

Els’ Praktijk

Ondanks wat ik hierboven vertel over massage, ben ik vorig jaar na 11 jaar gestopt met mijn praktijk voor massagetherapie. Gewoonweg omdat ik er door andere interessante werkzaamheden als lesgeven en schrijven te weinig aan toekwam.

Stefan van Rossum

Els is een zeer betrokken en ervaren docent en decaan.

Els’ vakken

 

Cursus Holistic Pulsing

De cursus introduceert je in de bijzondere diepe werking van pulsing en massage. Holistic pulsing is prachtig te integreren in je massagesessie.

Decaan

Bij Esoterra ben ik vooral werkzaam als decaan. In deze functie houdt ik o.a. de ontwikkeling van de studenten in de gaten.

Artikel van Els Smits
Redactie VNGK

Ik schrijf voor het Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg (www.vnig.nl) en ben daar eindredacteur. Het Vakblad is aanwezig bij Esoterra en op de site van Esoterra zijn er ook een aantal van mijn artikelen te vinden. Ook schrijf ik voor het blad OrthoFyto, dat, zoals de naam al aangeeft, specifieker het terrein van de orthomoleculaire en fytotherapie bestrijkt.