Els Smits

De diepte in zonder te graven.

Hoe ben je in het vak van massage, massagetherapie of lichaamswerk gerold?

Ongemerkt was ik altijd al een aanraker. Ik herinner me dat ik op de middelbare school een vriendin had die vaak last had van buikpijn. Dan legde ik zacht en aandachtig mijn hand op haar buik en verdween de pijn. Familieleden kneep ik regelmatig in hun schouders. Pas heel veel jaren later, na veel hoofdwerk, realiseerde ik me opeens dat ik wat te doen had met mijn handen en dat resulteerde in mijn studie massagetherapie bij Holos.

Wat vind je zo bijzonder aan het vak van masseur/ massagetherapeut?

(Aan)raken en (aan)geraakt worden, doet iets opbloeien bij me. Het is zo bijzonder om iemand tijdelijk zó dicht te mogen naderen door middel van gesprek en massage. Niet alleen de ander wordt er lichter van in de meeste gevallen, maar ook ikzelf.

Wat wil je de studenten meegeven?

Elk mens heeft zijn zorgen en problemen, zijn schrammen op zijn ziel. Door aandachtig aanwezig te zijn, te luisteren, ook naar de vraag achter de vraag, en goed af te stemmen met en op de ander, kun je écht de verdieping in gaan zonder dat je daarbij hoeft te graven. Volg wat zich aandient, ben op een deskundige en professionele manier nieuwsgierig en vraag door in plaats van in te vullen vanuit je eigen ideeën. Het verrijkt de therapie en de samenwerking enorm.

els smits

Achtergrond

  • Wageningen Universiteit: Humane Voeding
  • Holos Academie: Massagetherapie
  • Landelijk expertisecentrum Sterven: Stervensbegeleiding

Els’ Praktijk

Ondanks wat ik hierboven vertel over massage, ben ik vorig jaar na 11 jaar gestopt met mijn praktijk voor massagetherapie. Gewoonweg omdat ik er door andere interessante werkzaamheden als lesgeven en schrijven te weinig aan toekwam.

Els is ook schrijver en redactielid voor het VNGK.

Els’ vakken