• Topbar

    • Sinds 1998
    • Massagetherapie en Lichaamswerk
    • 1000+ cursisten
    • Amsterdam en Bilthoven
    • SNRO geaccrediteerd

  • Pierre Capel over het emotionele DNA

    Pierre Capel; immunoloog

    Voor deze podcast ben ik op visite bij Pierre Capel, emiritus hoogleraar experimentele immunologie aan de Universiteit van Utrecht. En hij is schrijver van het boek ‘het emotionele DNA’. Een fascinerend boek over hoe gevoelens ontstaan en hoe stress door het lichaam kan woekeren.

    Ik sprak Pierre Capel over emotionele DNA aan de vooravond van de corona uitbraak. Als uitwisseling voor dit interview kwam ik twee weken later terug voor een privé hoofdmassagecursus en dat was de dag dat de hel losbrak zeg maar. Pierre werd continue gebeld en van een ontspannen basis voor een goede massage was geen sprake. Als immunoloog en schrijver was hij natuurlijk voor veel pers een man die ze wilden spreken. Achteraf realiseerde ik me pas dat het als een soort officieel begin van de jarenlange coronaperiode voelde.

    Corona bestond nog niet

    In dit gesprek hebben we het volgens mij geen enkele keer over corona. Het is een pré coronainterview. Ik heb de scoop gemist maar dat vind ik helemaal prima. Het klinkt misschien gek maar het onderwerp corona interesseert me niets. En ik hoop dat over enige tijd niemand meer geïnteresseerd is in deze pandemie. Nee de onderwerpen in zijn boek liggen me nader aan het hart en daar hebben we het dan ook over in deze podcast.
    Pierre Capel legt een brug tussen de wetenschap en de emotionaliteit als ik het zo mag noemen. Kortom; we zijn meer dan weefsels en de emoties en gevoelens die we ervaren zijn van wezenlijke invloed op ons lijf en zelfs op onze weefsels.
    Uiteraard is Pierre Capel door dit soort uitspraken weggehoond door de reguliere geneeskunden en wetenschap maar iedereen met een beetje gevoel in zijn lijf, weet dat het klopt.
    Gelukkig komen mensen uit de reguliere geneeskunde ook zelf meer met deze insteek. Ik denk bijvoorbeeld aan Bessel van der Kolk die je in een andere podcast kunt luisteren.

    × Hoe kan ik je helpen?