Les 2; Voelen, verbinden en begrijpen

Doelen:

  1. je kunt de werking uitleggen van het tweede, vierde en zesde chakra
  2. je kent per chakra drie fysieke oefeningen die jezelf kunt doen of met een cliënt
  3. je benoemt jouw eigen sterke kanten en ontwikkelpunten per chakra

Leeswijzer:

  • Lees hoofdstuk 3,5 en 7 van de opgegeven literatuur
  • Lees onderstaande tekst

Het sacraal chakra

Het sacraal chakra, ook bekend als het svadhisthana chakra, is het tweede chakra en bevindt zich in de onderbuik, ongeveer twee centimeter onder de navel. Het wordt geassocieerd met de kleur oranje en is gerelateerd aan het element water.

Het heiligbeenchakra wordt geassocieerd met emoties, seksualiteit en creativiteit. Als het heiligbeenchakra in balans en gezond is, kan iemand zijn emoties en creativiteit vrijelijk uiten, en is hij comfortabel met zijn seksualiteit. Zij kunnen ook een sterke verbinding hebben met hun sensuele en plezierzoekende natuur.

Aan de andere kant, als het heiligbeenchakra geblokkeerd of uit balans is, kan iemand moeite hebben zijn emoties te uiten, zich niet verbonden voelen met zijn seksualiteit of problemen hebben met intimiteit, en worstelen met creativiteit. Fysieke symptomen die verband kunnen houden met een verstoord sacraal chakra zijn onder meer problemen met het voortplantingssysteem, lage rugpijn en nier- of blaasproblemen.

Er zijn een aantal oefeningen die gebruikt kunnen worden om het heiligbeenchakra in evenwicht te brengen en te activeren, waaronder yogahoudingen die gericht zijn op de heupen en de onderbuik, zoals de duiventil en de koegezichthouding. Visualisatie- en meditatiepraktijken die zich richten op de kleur oranje en het element water kunnen ook helpen om het heiligbeenchakra in evenwicht te brengen. Creatieve activiteiten, zoals schilderen of dansen, kunnen ook helpen om het heiligbeenchakra te activeren en in balans te brengen.

Het hartchakra

Het hartchakra, ook bekend als het anahata-chakra, is het vierde chakra en bevindt zich in het midden van de borstkas. Het wordt geassocieerd met de kleur groen en is gerelateerd aan het element lucht.

Het hartchakra wordt geassocieerd met liefde, mededogen en verbondenheid met anderen. Als het hartchakra in balans en gezond is, kan iemand liefde geven en ontvangen, mededogen voelen voor zichzelf en anderen, en sterke, gezonde relaties hebben.

Aan de andere kant, als het hartchakra geblokkeerd of uit balans is, kan iemand moeite hebben met het aangaan en onderhouden van relaties, moeite hebben met vergeving en worstelen met gevoelens van liefde en mededogen. Fysieke symptomen die verband kunnen houden met een verstoord hartchakra zijn ademhalingsproblemen, problemen met het immuunsysteem en problemen met de armen, handen en borstkas.

Er zijn een aantal oefeningen die gebruikt kunnen worden om het hartchakra in balans te brengen en te activeren, waaronder yogahoudingen die de borstkas openen, zoals de cobrahouding en de koegezichthouding. Visualisatie en meditatie die zich richten op de kleur groen en het element lucht kunnen ook helpen om het hartchakra in balans te brengen. Het verrichten van daden van vriendelijkheid en mededogen, zowel tegenover jezelf als tegenover anderen, kan ook helpen om het hartchakra te activeren en in balans te brengen.

Het derde oog chakra

Het derde oog chakra, ook bekend als het ajna chakra, is het zesde chakra en bevindt zich tussen de wenkbrauwen. Het wordt geassocieerd met de kleur indigo en is gerelateerd aan het element licht.

Het derde oogchakra wordt geassocieerd met intuïtie, inzicht en het vermogen om verder te kijken dan het fysieke domein. Als het derde oogchakra in balans en gezond is, kan iemand toegang krijgen tot zijn innerlijke wijsheid en zijn intuïtie gebruiken om beslissingen te nemen. Ze kunnen zich ook sterk concentreren en verder kijken dan de oppervlakte.

Aan de andere kant, als het derde oog chakra geblokkeerd is of uit balans, kan iemand moeite hebben zijn intuïtie te vertrouwen, kan hij moeite hebben zich te concentreren en het grotere geheel te zien. Fysieke symptomen die verband kunnen houden met een verstoord derde oog chakra zijn problemen met de ogen, hoofdpijn en problemen met het zenuwstelsel.

Er zijn een aantal oefeningen die gebruikt kunnen worden om het derde oog chakra in balans te brengen en te activeren, waaronder yoga houdingen die gericht zijn op het derde oog gebied, zoals de Omgekeerde Hond en de Kinderhouding. Visualisatie en meditatie die zich richten op de kleur indigo en het element licht kunnen ook helpen om het derde oog chakra in balans te brengen. Activiteiten die concentratie en focus vereisen, zoals lezen of puzzelen, kunnen ook helpen om het derde oog chakra te activeren en in balans te brengen.

Bekijk deze video:

Extra materialen:

× Hoe kan ik je helpen?