• Topbar

  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Aromatherapie

  Wat is aromatherapie?

  Essentiële oliën worden al duizenden jaren en in vele culturen gebruikt. De Chinezen waren ruim 2000 jaar voor onze jaartelling al bekend met de helende en heilzame werking van deze oliën voor lichaam en geest. De oude Egyptenaren gebruikten de oliën vooral in de cosmetische toepassingen. Aromatherapie anno nu is afgeleid van de kruidengeneeskunde. Essentiële olie wordt gewonnen uit zuiver plantaardig materiaal. De planten en bloemen komen uit de hele wereld en worden in het land van herkomst verwerkt. Sommige oliën zijn zeer kostbaar, dit hangt samen met de hoeveelheid en beschikbaarheid van het plantenmateriaal wat nodig is om een olie te produceren.

  Sinds het einde van de vorige eeuw doet men pogingen essentiële oliën op chemische wijze te imiteren. Qua geur is men hier aardig in geslaagd, maar de geneeskrachtige werking van de essentiële oliën kan niet gereproduceerd worden. Dit komt omdat de meeste zuivere essentiële oliën opgebouwd zijn uit honderden stoffen. Deze stoffen bepalen samen de unieke werking van de olie op zowel fysiek als emotioneel niveau.

  De geschiedenis

  De term “Aromatherapie” is voor het eerst in 1928 gebruikt door de Franse apotheker René Maurice Gattefossé. Hij duidt aromatherapie als volgt: “Het gebruik van essentiële oliën, afkomstig uit aromatische planten, om ziekten te behandelen en gezondheid en welzijn te bevorderen.” Anno nu definiëren wij aromatherapie als… het gecontroleerd gebruik van essentiële oliën, afkomstig uit aromatische planten, tot behoud en bevordering van lichamelijk, geestelijk, spiritueel en sociaal welzijn van mens, dier en plant.

  Het woord aromatherapie kan gesplitst worden in 2 delen: aroma en therapie. Therapie; het werken volgens een bepaald behandelplan, systematisch, met een bepaald doel ter ondersteuning van de totale mens (lichaam, ziel en geest). Aroma’s; uit de natuur gehaald plantenmateriaal verkregen door water of stoomdestillatie, persing, extractie, enfleurage.

  aromatherapie

  Aromatherapie in 5 hoofdgebieden

  1. De eenvoudige aromatherapie, hierbij kunnen de aromatische oliën op allerlei manieren ingezet worden: via aromalampjes, in bad, bij massages, bij eerste hulp en behandeling van kleine kwaaltjes. De eenvoudige aromatherapie is de traditionele toepassing van huismiddeltjes die van generatie op generatie werden doorgegeven. Huismiddeltjes kunnen als aanvulling op medische behandelingen worden gebruikt. Ze zijn heel geschikt als preventief middel en bevorderen de algemene gezondheid.

  2. De cosmetische aromatherapie, op steeds meer opleidingen voor schoonheidsverzorging wordt aromatherapie als specialisatie aangeboden. Hier valt veel winst te behalen bij specifieke huidproblemen omdat een product op maat kan worden samengesteld.

  3. Psycho-aromatherapie; hiermee wordt bedoeld het inzetten van essentiële oliën voor psychotherapeutisch gebruik of ter ondersteuning van psychische processen waar een mens gedurende zijn leven doorheen moet. Via het inzetten van essentiële oliën kunnen stemmingen en emoties beïnvloed worden. Ze bevorderen bijvoorbeeld ontspanning of werken juist stimulerend. De effecten worden vaak door inhalatie bereikt.

  4. Aroma therapeutische massage. De massage met essentiële oliën heeft allerlei gunstige werkingen en is een van de belangrijkste toepassingen van professionele aromatherapeuten die in het alternatieve circuit werkzaam zijn. De aromatherapie massage is door Margerite Maury ontwikkeld en gericht op ontstressen, ontslakken en bevorderen van de doorbloeding en lymfestroom. Naast de massagetechnieken is kennis van de essentiële oliën belangrijk.

  5. Medische aromatherapie. Tot de medische aromatherapie behoort het systematisch gebruik van essentiële oliën voor behandeling van medisch vastgestelde aandoeningen. Er zijn verschillende behandelmethoden, waaronder het inwendig gebruik van essentiële oliën. In Nederland is de beroepsgroep van aromatherapeuten hier terughoudend in, ook al omdat de dosering van groot belang is. De manier waarop de oliën aangeboden worden, meestal in flesjes, is niet geschikt voor inname omdat men al gauw teveel binnen krijgt. Andere manieren zijn pakkingen, eventueel met leem, en op maat gemaakte producten afhankelijk van de klacht

  Deze blog is geschreven door Jessy Jansen. Jessy heeft een holistische praktijk in Havelte in Drenthe. “Als kind was ik vaak in de natuur te vinden. Ik had al vroeg een diep bewustzijn dat alles met elkaar verbonden is. Ik ervaarde en beleefde de schoonheid van de natuur en de kracht ervan. Helende kracht. Puur en schoon. Het bewustzijn dat voor alles een tijd en plaats is en het besef dat het één niet zonder het ander kan bestaan. Als mens zijn wij een deel van dit geheel.” Aldus Jessy.

  × Hoe kan ik je helpen?