Esoterra
logo esoterra

Met je hoofd in de wolken...

Esoterra is een samenvoeging van 'esoterisch', met je hoofd in de wolken en 'terra'; aarde. Kortom, met je hoofd in de wolken en je voeten stevig op de grond!

Over Esoterra

Wij zijn ervan overtuigd dat massage in deze tijden hét medium is om mensen bewuster te maken van hun eigen lichaam, hun klachten, gevoelens en ervaringen.

In ons lesaanbod bieden we je de handvatten om dit professioneel te begeleiden. Vanuit contact, vanuit jezelf.

Kijk rustig rond op onze site, neem contact op of kom eens langs in Bilthoven?

Esoterra sinds 1998

 1. artikel stoelmassage

  Oprichting Esoterra

  Op een studentenkamertje in Utrecht werd Esoterra opgericht. Met een computer en een massagestoel start Stefan zijn bedrijf. Het eerste halfjaar blijft het rustig maar dan ontploft het. Al snel kan hij het werk niet aan en wordt het team uitgebreid. Ook de media duiken er op. Dit is echter de allereerste melding in de BiZZ (bestaat dat nog?).

 2. cursus stoelmassage practitioner

  Start met cursussen

  Stoelmassage ontploft en het bedrijf groeit als kool. De eerste cursussen werden opgezet. Wist je dat we de eerste in NL waren met een cursus Indiase hoofdmassage? Stefan is hier speciaal voor naar Engeland gegaan om de lekkerste technieken te leren.

 3. Esoterra in de politiek

  Esoterra gaat de politiek in

  Esoterra gaat masseren bij de CDA, SP, D66 en de PVDA. Diverse fractievoorzitters, kamerleden, medewerkers en ministers worden vitaal gehouden door de Esoterra (stoel)masseurs.

 4. stefan van rossum

  Massage Magazine

  Stefan's idee voor een blad voor masseurs wordt opgepikt. Zelf krijgt hij het mooiste baantje: mystery guest. Hij reist het hele land door om zich te laten masseren en daar vervolgens een rapport van te schrijven. Ook schrijft hij diverse artikelen.

 5. stressbusters

  Stressbusters

  Esoterra gaat verder als opleidingsinstituut en Stressbusters start als onafhankelijk stoelmassagebedrijf voor evenementen. Naast de stoelmassages biedt Stressbusters ook allerlei andere ontspannende en inzichtelijke events. Toppers zijn de 'Japanse ochtendstart' en de 'Stress Release Tent'. Een circustent waarin je al je agressie kwijt kunt.

 6. Start hbo-opleiding

  Esoterra start met de hbo-niveau opleiding 'massagetherapeut'. Een unieke opleiding in Nederland waarbij de nuchtere 'evidence practiced' aanpak gecombineerd wordt met een mensgerichte, holistische aanpak.

 7. Cursus Anatomie

  Esoterra introduceert fascia

  Esoterra nodigt dit jaar voor het eerst de nu wereldberoemde Anatomy trains mensen uit voor een aantal cursussen in Nederland. Fascia is dan nog totaal onbekend. Na een aantal cursussen worden de activiteiten weer stopgezet wegens te weinig interesse! Jaren later zal fascia en Anatomy Trains weer zijn intrede doen bij Esoterra met de opleiding fascia therapeut.

 8. logo SNRO

  Esoterra wordt geaccrediteerd door de SNRO

  Als een van de eerste opleidingen massagetherapie komt Esoterra door de pittige accreditatie heen. Hiermee kunnen de afgestudeerde studenten zich inschrijven bij een beroepsvereniging en worden hun sessies aanvullend vergoed.

 9. Boek Mindfulness Massage

  Boek Mindfulness-Massage

  Een bijzondere samenvoeging van mindfulness- en massagetechnieken. Vanuit de bekende thema's uit de mindfulness worden diverse massage'routes' gegeven.

 10. Esoterra verhuist naar Bilthoven

  Esoterra gaat na vele jaren in Utrecht naar Bilthoven toe. Daar wordt een prachtig complex geopend met een grote lounge en meerdere klaslokalen. Een heerlijke plek om geïnspireerd les te krijgen.

 11. Massage Mystery Guest

  Ebook: Massage Mystery Guest

  Alle verhalen van Stefan's ervaringen als mystery guest voor Massage Magazine zijn gebundeld in een uiterst leerzaam ebook; Massage Mystery Guest. Een must read vooral om te leren hoe het NIET moet!

 12. Esoterra podcast

  Start Esoterra Podcast

  De Esoterra podcast; de podcast voor de complementaire zorg! In deze podcast worden allerlei interessante mensen uit de complementaire zorg geinterviewd.

 13. Uitbreiding lesaanbod

  Met een nieuwe site wordt het aanbod enorm uitgebreid. Nieuwe opleidingen en modules voor beginners, gevorderden en oude rotten in het vak. Want in dit vak raak je nooit uitgeleerd.

Over de oprichter

Mijn vader was directeur van Conimex en ik wilde maar wat graag in zijn voetsporen treden. Maar ik had hele andere skills en een carrière in het bedrijfsleven zat er niet in. Gelukkig kwam ik daar al vrij snel achter.

Op ontdekkingsreis in Australië viel het kwartje voor de rest van mijn leven. Daar kreeg ik een vriendinnetje (Darshana) die een heel ander leven leidde. Bewustzijn, groei, spiritualiteit, energetisch; ik vond het fascinerend en terug in Nederland ging ik naast mijn dienstplicht allerlei cursussen volgen: meditatie in beweging, healing, etc.

De massagecursussen gaven me de meeste voldoening. Daar in het lichaam, daar lag mijn basis en ontwikkeling. (begrijp de vorige zin niet helemaal) En daar ben ik nog steeds mee bezig. Leren leven in mijn lijf.

 

Persoonlijke missie

Mijn persoonlijke missie is dan ook mijn persoonlijke levensles: zoveel mogelijk leren aanwezig zijn in het hier en nu. Jezelf accepteren zoals je bent en zoveel mogelijk genieten van alles wat het leven je te bieden heeft.

Stefan van Rossum

Over ons geweldige docententeam

Onze docenten zijn stuk voor stuk vakspecialisten die werken vanuit hetzelfde idee: de student niet vertellen hoe het moet, maar de student begeleiden in de eigen ontwikkeling.

Iets wat ze allemaal een belangrijke basis vinden voor een goede masseur of massagetherapeut.

Hun vak hebben ze geleerd in de praktijk. De meesten hebben nog steeds een goedlopende praktijk naast hun werkzaamheden als docent.

Naast hun vakkennis hebben ze ook een gedegen achtergrond in het geven van onderwijs op hbo-niveau gehad. Ze kunnen de lesstof dus op een gedegen en inspirerende wijze overbrengen.

Pim Vree
Pim Vree

Docent Vreeling

Bertine van Dijk, massagedocent
Bertine van Dijk

Docent Holistische massage, hoofdmassage

Jessy Jansen
Jessy Jansen

Docent therapeutische vorming, aromatherapie

Menno Dam
Menno Dam

Docent Myofascial release, anatomie.

Over de studenten

Waarom kiezen studenten voor ons? Wat we veel horen is de nuchtere holistische aanpak die ze aanspreekt. De meeste studenten krijgen we via via en onze studenten kiezen ervoor om het vak te leren en niet de trucjes.

De meeste studenten zijn vrouw. De leeftijd wisselt van 20 tot 65 maar de meesten zijn rond de 35-45. Dat is mooi want in dit vak is een beetje levenservaring een pré.

Over de lesstijl

Al jaren leiden wij masseurs en massagetherapeuten op die hun eigen kennis en visie willen ontwikkelen en aanscherpen. In onze opleidingen verbreden en verdiepen wij de kennis en technieken van cursisten student over massagetherapie. Bovendien laten wij je zelf ontdekken, voelen en ervaren wat goed bij jou past en voelt.

Een opgeleide therapeut zit dus niet in eenduidig keurslijf. Massage en massagetherapie zijn ambachten die vooral gedragen worden door intuïtie en creativiteit. Wij leren je verschillende methoden en helpen om afwegingen te maken welke het beste bij jou passen. En als belangrijkst: om cliënten in hun verschillende situaties op een zo optimaal mogelijke manier te begeleiden.

Op een moderne manier focussen we in de lessen vooral op inspiratie en bewustwording. We bieden een lesvorm aan die blended learning heet. Dat betekent op diverse manieren studeren: thuis lezen, met elearning, met je medestudenten en in de les verfijnen en verdiepen. (deze opsomming klopt niet) thuis lesboeken bestuderen en met e-learning aan het werk, met je medestudenten en in de les onder leiding van een docent verfijnen en verdiepen

Kernwaarden in onze opleidingen en bij- en nascholingen zijn:

 • Persoonlijke vorming: haal het beste uit jezelf als masseur of massagetherapeut.
 • Brede en diepe vakkennis: pas dan kan je de juiste behandeling kiezen
 • Aandacht: daarom les in kleine groepen
 • Creatief en intuïtief: vanuit observeren de juiste behandeling geven
 • Focus: intensieve opleiding (kort maar krachtig)
 • Nuchter: naast holistisch ook praktisch.

 Wat dit betekent voor jouw ontwikkeling:

 • Zelfbewuste massage-deskundige met persoonlijk “eigen” stempel.
 • Brede kennis van pathologie en anatomie.
 • Beschikt over diverse methodes om het hele lichaam te masseren.
 • Gebruikt observatie, communicatie en intuïtie in goede balans.
 • Is creatief en cliëntgericht in de ambachtelijke uitvoering van het vak.
 • Heeft een goede flow in de massage.
 • Speelt effectief in op veranderingen/belemmeringen.

Meer info?

Wil je meer weten over onze drijfveren, onze geschiedenis of onze docenten? Bel gerust. We vertellen je er graag meer over.

0343-756 386