• Topbar

  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Reviews over Esoterra

  Lees hieronder wat onze cursisten en studenten van onze massageopleidingen en massagecursussen vinden:

  Reviews over Esoterra op Google

  Naomi Gunther
  Naomi Gunther
  26/01/2024
  Een hele fijne cursus (ontspanningsmassage introductie cursus), veel ruimte voor vragen en vertraging. Ik ben nu in staat om naast mijn yogalessen de stilte te geven in een ontspanningsmassage. Bertina heb ik ervaren als een rustige en goede leermeester! Als ik verdieping wil in mijn kennis over masseren zou ik dat 100% bij Esoterra doen. Dankjewel!
  Harry van Assen
  Harry van Assen
  22/01/2024
  Hele leuke intensieve cursus met een goede opbouw. En na de cursus kan je echt een lekkere ontspanningsmassage geven!!
  Marg vdb
  Marg vdb
  26/12/2023
  Als je op een professionele en prettige manier het vak wil leren, dan ben je bij Esoterra aan het juiste adres! Deskundige docenten die met veel aandacht hun kennis aan je doorgeven. Veel keuze in het aanbod en kleine groepen waardoor er voldoende aandacht is en je je eigenheid mag laten zien. Open, eerlijk en duidelijk, en met veel gevoel voor alles wat er rondom het vak speelt. Luister ook naar de podcasts, die zijn erg informatief.
  nazeema adams
  nazeema adams
  06/12/2023
  Wilco is een uitstekende leraar en weet hoe om dingen over te brengen. WAt ik erg jammer vond was dat ik soms met mensen oefende die nog nooit iemand heeft aangeraakt.Mededaardoor heb ik helaas niet kunnen ervaren wat het was om diep aangeraakt te worden. worden. Een vrouw was een PR manager, en ik moest haar steeds aanwezen wat zij moest doe,n terwijl ik op tafel lag. . Ik kon dus niet ontspannen. Bij een basis massage cursus had ik eerder verwacht, dat er mensen zijn die nog nooit lichaamswerk gedaan hebben , maar niet bij de Psoas release. Alhoewel Wilco goed was, zal ik het niet aanraden voor andere lichammswerkers. Het zou fijn geweest zijn als mensen eerst een vooropleiding hadden gedaan. Met vriendelijke groet Nazeema Adams
  Reino Veenstra
  Reino Veenstra
  27/11/2023
  Relaxed atmosphere while learning a lot!
  Julia
  Julia
  01/11/2023
  Hele leuke introductiecursus om kennis te maken met het vak en naar huis te gaan met nieuwe skills die je gelijk kan toepassen. Fijne docenten, fijne sfeer. Kortom: als je wil weten of masseren iets voor jou is, dan is deze cursus aan te raden!
  elena juseu
  elena juseu
  31/10/2023
  voordoen en je daarna heel gestructureerd laten oefenen op drie manieren; door zelf te masseren, te ervaren hoe massage is èn door daarover samen uit te wisselen. echte aanrader
  francis Offermans van Trigt
  francis Offermans van Trigt
  24/10/2023
  Ik heb een Hoofdmassage gehad en die was super leerzaam de docent nam de tijd en liet je voelen hoe het moet. Tot de volgende cursus. Groetjes Francis (Lefmassage)

  Reviews over onze Opleiding Masseur

  “Ik heb mijn opleiding gevolgd bij Esoterra alsmede een aantal cursussen, waaronder ook de stoelmassage practitioner en professional. De manier waarop er les wordt gegeven spreekt me erg aan. Ik wil Esoterra dan ook aan iedereen aanraden die op het punt staat een opleiding of cursus te gaan volgen.”

  Mirjam de Lange

  “Ik vond de opleiding zeer volledig. Een leuk team docenten met ieder een eigen inbreng, allemaal even bevlogen en vakkundig! Iedere lesdag was weer een dag om naar uit te kijken, zeker ook door de leuke groep die we hadden. Ik ben blij de opleiding bij Esoterra te hebben gevolgd. Hierdoor kan ik mijn cliënten in mijn startende praktijk een complete afwisselende, ontspannende massage geven, op een verantwoorde manier (ook anatomisch gezien) met vertrouwen, gevoel en rekening houdende met de klachten en wensen van de persoon op tafel. Op naar het tweede en derde jaar voor de opleiding tot massagetherapeut, ook bij Esoterra!”

  Betty de Lange

  “Ik heb het diploma behaald. Afgelopen jaar was inspirerend, motiverend en erg leerzaam. De docenten hebben veel ervaring en de sfeer die er hangt zorgt ervoor dat je gedurende de opleiding jezelf beter leert kennen. In september start ik met veel zin het tweede jaar.”

  Robina van Driel

  Reviews over onze Lichaamsgerichte opleidingen

  “Het allermooiste wat ik meeneem en waar ik al veel langer in geloof, is dat niet de therapie zelf de behandeling zozeer doet slagen, maar de therapeut. We kunnen een goed gevulde ‘gereedschapskist’ hebben, hoog opgeleid zijn, maar we zijn uiteindelijk zelf het instrument en dat neem ik mee in mijn eigen praktijk”

  Eline Hollebrandse (Opleiding Traumatherapie)

  “Aan het begin van de opleiding hoorden we: Je kunt een cliënt als therapeut zover begeleiden als je zelf ooit ook in therapie gegaan bent. Dus ik dacht: dan ook maar gewoon vol erin en góed. (Is één van mijn bekende patronen, ik weet het hoor 😉) En dat heb ik geweten. Wat een reis! Vermoeiend, frustrerend, pijnlijk, leerzaam én super waardevol. Allereerst voor mezelf maar ik heb mijn denkbeeldige gereedschapskist nu echt helemaal volzitten met nóg meer mooie tools voor mezelf én in het werk met mijn cliënten.”

  Sandrine Kwast (Opleiding Lichaamsgerichte Coaching)

  “Het aankijken en (opnieuw) doorleven van eigen trauma’s, in leer-therapiesessies, tijdens intervisie en de lesdagen, gingen hand in hand met alle moois aan kennis en vormen van therapieën. Het is niet een opleiding die je ‘even tussendoor’ moet willen doen. Je ontkomt er niet aan om jezelf met je eigen trauma’s aan te kijken en dat is pittig, maar ontzettend waardevol!”

  Eline Hollebrandse (Opleiding Traumatherapie)

  Reviews over onze Opleiding Geaccrediteerd Massagetherapeut

  “Wat een fijne opleider is Esoterra! Ik heb destijds gekozen voor Esoterra omdat de zin ‘we helpen jou de masseur te worden die jij wilt zijn’, mij pakte. Mooie combinatie tussen de oosterse en westerse benadering van massagetherapie zonder zweverig te worden, met de beide benen op de grond. Goede, inspirerende en ervaren docenten en een hele fijne, gezellige en open sfeer. Ik heb de 3 jarige massagetherapie opleiding gedaan en absoluut geen moment spijt van mijn keuze gehad. We hadden een vaste lesdag voor zowel de theorie als praktijklessen en dat is heel prettig. Altijd een feest om een lesdag te volgen. Ook de losse (geaccrediteerde) cursussen zijn heel informatief en goed te integreren in je praktijk.”

  Paula Gaasendam

  “Mijn ervaring is dat een cursus bij Esoterra garant staat voor een hoog niveau en persoonlijke aandacht. Ik ben verdergegaan met de opleiding voor massagetherapeut. Hierbij is een mooie balans gevonden tussen uitgedaagd worden en aandacht voor de individuele student. Ook is er op een prettige manier aandacht voor je eigen ontwikkeling om zo beter toegerust te zijn bij je cliënten.

  Astrid Hamburger

  “Leerzame opleidingen met betrokken docenten. Binnen de opleiding massagetherapie van Esoterra heb ik mij kunnen ontwikkelen tot een professioneel massagetherapeut waar veel cliënten graag sessies ondergaan. Goede keuze!”

  Fieneke Rozema

  “Ik volg de opleiding massage therapeut. Eerste jaar is achter de rug. Leuke, ontspannen sfeer, sympathieke docenten en kleinere groepen, waardoor er meer aandacht aan je gegeven kan worden. Ik kijk uit naar het tweede jaar. Goede keuze geweest.”

  Marco Vottero

  “Ik heb al veel ervaring opgedaan wat massage betreft, maar ook als persoon wil ik mezelf blijven ontwikkelen. Ik was jaren op zoek naar de beste opleiding massage therapie die bij me past om als persoon en therapeut nog steviger in mijn schoenen te kunnen staan. Ik was zeer kritisch toen ik bij Esoterra terecht kwam maar ik heb er zoveel geleerd! Vooral ook om naar mijn gevoel te luisteren en te handelen. Ik wil Stefan en alle docenten bedanken voor de fijne lessen waar ik zoveel heb uit kunnen halen en ook in de praktijk veel kunnen toepassen met mooie resultaten. Ik heb hierdoor mijn praktijk een extra booster kunnen geven en natuurlijk blijf ik mezelf ontwikkelen om altijd als therapeut de kwaliteit te kunnen waarborgen.”

  Kunthea Sim

  “Na de opleiding tot masseur, kon ik niet anders dan doorstuderen tot massagetherapeut. Een opleiding waar ik me prettig voel: persoonlijk betrokken en met beide benen op de grond. Precies zoals de massagetherapeut die ik wil zijn! Fijne docenten, een goed aanbod en fijne groepen studenten. Als masseur voel ik me steeds meer vertrouwd op het gebied van klachtgericht behandelen en zie ik na iedere les weer nieuwe resultaten. Naast tevreden klanten, geeft het mij voldoening: ik kan veel voor een ander betekenen op het gebied van bewustwording, ontspanning en vermindering van klachten. Deze opleiding levert altijd wat op: zelf ben ik er ook een meer ontspannen en fijner mens van geworden. Zeker een aanrader om je in te schrijven voor een cursus of vast een dag in de week vrij te plannen voor de 1- jarige opleiding tot masseur! Waar het je ook brengt: mooi wordt het sowieso.”

  Sanderijn Hubertse

  Reviews over onze bij- en nascholingen en cursussen

  “Een ander leuk aspect van de stoelmassage is dat het zeer laagdrempelig is. Het is makkelijk om klanten te laten kennismaken met (stoel)massage en daarmee met mijn manier van masseren. Het gaan staan op locaties, waar de massage bekeken wordt door publiek, is leuk om te doen en nodigt uit. Zaterdag en zondag de stoelmassage Practitioner gedaan, wów wat heb ik veel geleerd in twee dagen en wat een ontzettend fijne sfeer en top docenten bij Esoterra. Dikke aanrader!!”

  Susan Vrolijk

  Heb net de cursus psoas release gedaan en wat een fijne cursus is dat! Ik had gedacht dat we alleen maar technieken zouden leren om de psoas te behandelen. Maar het programma was zoveel rijker en meer omvattend dan dat. De uitleg, de begeleiding, de ondersteuning is perfect. Als je je wilt verdiepen in de wondere wereld van de psoas is deze cursus een aanrader!

  Erica de Leeuw

  “Afgelopen weekend de introductie massage gedaan. Was erg leuk!!! Veel geleerd, ontspannen, enthousiaste docenten, leuke groep mensen, kortom een aanrader!”

  Emmy van Muilwijk

  “Vandaag een hele interessante cursus Indiase hoofdmassage gevolgd. Ontspannen sfeer, veel persoonlijke aandacht en goede professionele begeleiding. Absoluut een aanrader!”

  Hiske Kuilman

  “Na vorig jaar een 2 daagse introcursus massage bij Esoterra te hebben gedaan (een aanrader!), heb ik afgelopen weekend de cursus handmassage gevolgd. Had nog geen ervaring met handmassage, maar wat een fijne en goede praktische opleiding is dit. In een dag leer je de basis beginselen van handmassage en oefen je gedurende de gehele dag de verschillende technieken op elkaars handen en onderarmen.
  Stefan is een zeer goede en fijne docent die alles duidelijk en rustig uitlegt met veel praktijkervaring. Ook de cursus handmassage is dus een aanrader wat mij betreft!”

  Ilse Potma

  “De driedaagse Mindfulness Massage cursus bij Esoterra afgerond. Stefan is een geweldig fijne docent: ontspannen, enthousiasmerend, zeer vakkundig, open, kwetsbaar krachtig en prettig uitnodigend in zijn visie, attitude en bejegening… Bovendien biedt Esoterra een zorgvuldige, warme en veilige leeromgeving.”

  Peter Jonker

  “Wat ik leerde in deze cursus pas ik zo vaak toe in mijn praktijk!  Het brengt je naar de diepte van de ziel, zoals zo mooi gezegd wordt over deze spier. De psoas verbindt rug en benen. Bij een schrikreactie trekt ze als eerste samen om zichzelf in paraatheid te brengen en te beschermen. Deze spier staat vaak onbewust enigszins ‘aan’, gepantserd.

  Wanneer ik met iemand werk in dit gebied, kan er een gevoel van weerstand ontstaan. Ben je aan het verduren of kun je het toelaten en overgeven aan wat er naar boven komt? Kun je zakken in het ongemak en aangeven wanneer iets wat minder of meer druk mag hebben? Ademen tot in de diepere lagen. Het is vaak heel subtiel.

  En dan volgt er het gevoel van release, het lichaam kan gaan schudden, of áán gaan of juist in een diepe verstilling komen… Soms is het een combinatie hiervan.

  Het is een proces waarbij je heel precies gaat voelen en luisteren naar wat het lichaam te vertellen heeft, als ontvanger en als gever, precies zoals het ìs.

  Wilco is een zeer deskundig en doorgewinterd docent op dit gebied en kan ik iedereen aanbevelen. Ik kijk uit naar deel II!”

  Jacobijn Erdtsieck

  × Hoe kan ik je helpen?