• Topbar

  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Diploma Opleiding Massagetherapeut. Een succesvolle praktijk

  Wat doe je na de Opleiding Massagetherapeut?

  • Marian de Lugt (Alkmaar) en Helma van Craaikamp (Oostzaan) zijn twee vriendinnen die al jarenlang een goedlopende praktijk hebben. Naast hun volle praktijk zitten ze ook nooit stil hun ontwikkeling. Elk jaar zijn ze ergens een cursus of nascholing aan het volgen. Van Dry needling tot Ayurveda.
  • Chantal Bennink uit Raalte was eerst sporttherapeut en operatieassistent. Ze heeft een bloeiende praktijk in Raalte in Salland. Ze heeft het zo druk dat ze een collega zoekt om cliënten door te verwijzen. Daarvoor zoekt ze iemand met een soortgelijk diploma Opleiding Massagetherapeut.
  • Carolien van der Laan is na het behalen van haar Opleiding Massagetherapeut met haar man praktijk Liefer gestart. Hij heeft zijn opleiding Ayurveda behaald.

  Allemaal hebben ze het diploma van de 1-jarige Opleiding Masseur en/of de 3-jarige Opleiding Massagetherapeut behaald en nu hebben ze een bloeiende praktijk.

  Loopt de praktijk loopt goed?

  Marian: “Te goed. Volgende week begin ik weer na een vakantie. Ik zit gewoon 5 dagen van 9 tot 19 vol. Als je wilt kun je wel 7 dagen werken. De bescherming van je vrije tijd is de grootste zorg. Dat is een valkuil!
  Helma: “Ja prima. Ik werk 3 dagen en 2 avonden. Maar ik werk extra de maandagavond er bij en de woensdagmiddag.
  Chantal: “Mensen zijn heel tevreden tot nu toe. Ja je moet het zo brengen dat het niet voor Sallandse begrippen zweverig overkomt. Ik breng het op  zo’n manier dat het voor de mensen grijpbaar is. En als ik het ze laat ervaren vraag ik ‘voelt dit zweverig?” “Nou nee eigenlijk niet.”
  Carolien: “Na het behalen van de Opleiding Massagetherapie is het snel gegaan met de praktijk. De klanten zijn voornamelijk via via bij ons binnen gekomen. Het is fijn om een tijdje met de cliënten te mogen “meelopen” en de ontwikkeling van mensen te zien.  Het runnen van een massage-praktijk en een gezinsleven is goed te doen. Voordeel is dat je tussendoor veel kunt regelen, denk bijvoorbeeld aan kinderen van school halen, hond uitlaten of een tandarts bezoek. Nadeel is wel dat ik veel avonden werk en het bewaken van mijn eigen vrije tijd, blijkt toch een uitdaging. Graag sta ik voor de mensen klaar en zeker als er “nood” gevallen zijn wil dit nog wel eens in het weekend gebeuren.”

  Hoe pak je het aan na het behalen van het diploma Opleiding Massagetherapeut?

  Marian: “Ik zit echt tot aan de nok toe vol. Ik ben begonnen met een folder bij mij in de straat. Nou dat zijn 216 huizen. Ik begon met 1 avond in de week. Toen een dag en een avond en toen twee dagen. Ik ben 1 januari 2005 begonnen en 1 januari 2010 heb ik mijn baan opgezegd en full time gaan werken voor mezelf.
  Helma: “Ik heb het eerst samen gedaan met m’n werk. Dan ga je steeds minder werken en zo ga je overhevelen. Ik heb ook wel eens geadverteerd in de krant en daar zijn 3 reacties op gekomen. Maar je hebt echt mond op mond reclame nodig.”
  Chantal: “Toen ik klaar was bij Esoterra heb ik voor m’n eigen praktijk gekozen. Dan kom je toch wel in een soort gat. Van drie dagen in de week werken en een paar avonden sporttherapeut. Maar ik moet zeggen dat ik binnen een jaar op zo’n 3, 4 dagen in de week zit. En dat is ook wel de max lichamelijk gezien. Ik had zelf ook nooit gedacht dat ik die overstap zou maken maar het pakte goed uit.  Het loopt allemaal super, ik kan niet anders zeggen.”
  Carolien: ”Mijn klanten komen met name via via en ook via de bedrijven waar ik stoelmassages geef. Verder komt er regelmatig een klant via de website, ze zoeken op Massagetherapeut. Ik maak geen reclame voor de praktijk, dit gaat eigenlijk vanzelf.  Mijn klanten zijn voornamelijk mensen die een eigen bedrijf hebben (MKB). Het grootste gedeelte van mijn klanten komen op regelmatige basis terug. Sommige elke week, sommige om de week en de meeste om de 4 of 6 weken. Gelukkig heb ik veel positieve reacties op mijn manier van masseren en valt er zelden iemand af.”

  Bekijk ook deze video’s van onze (oud) studenten Chantal en Henriette:

  Wat voor mensen komen in je praktijk?

  Helma:Negentig procent is vaste klanten. Je hebt mensen die heel veel achter de computer zitten die gewoon een onderhoud hebben. Ze komen dan met klachten en die blijven hangen. Je hebt mensen die vinden het gewoon lekker die komen 1x in de 6 weken en je hebt ook mensen die 1x in de 2 weken afspreken omdat ze anders vast komen te zitten.”
  Marian: “Het is veel werkgerelateerd inderdaad. Ik heb dan nu sinds juli 6 nieuwe maar de eerste kan dan pas eind oktober terecht.  Nu moet ik hem afbellen omdat ik een cursus ga doen en dan kan ie pas in november terecht. Dat vind ik lullig dus dan zet ik hem op een avond. Dat doe ik eigenlijk niet meer na 19 uur en dat is dan éénmalig. Je krijgt heel veel families. Ik zit in Alkmaar en ik heb een familie van 17 km verderop. Eentje komt er en dan komt die mee etc. en nu zijn het er 8.”
  Chantal: “De klanten komen uit de hele omgeving. 80% van mijn klanten heeft een aanvullende verzekering en maken daarom graag gebruik van mijn diensten als Massage Therapeut. Dat verbaasde me wel.”

  “Ik was bijna 60 toen heb ik de opleiding afgerond. Je bent oud in je hoofd of niet.”

  Marian de Lugt

  En wat doe je als Masseur of Massagetherapeut?

  Marian: ”Wat heeft iemand nodig. Ik heb een mevrouw die zit zo in d’r hoofd. Die heeft een hele zachte massage nodig. Ik gooi alles in de strijd wat iemand nodig heeft. En soms moet je zeggen: nou gaan we wel eens even wat doen. Mensen vertrouwen je natuurlijk en dat moet je wel waarmaken.”
  Helma: “Ik heb ook wel eens gehad dat ik een intake deed en die duurde gewoon meer dan drie kwartier. Ze zegt ik ben zo blij dat er eindelijk eens iemand naar me luistert.”
  Chantal: “De reden van hun bezoek is heel wisselend eigenlijk. De aanpak kan dan puur fysiek zijn maar ook wat dieper erop ingaand. Een stukje over het psychische deel van de mensen, soms een spiegel voorhouden dat je verder kijkt dan de klacht zelf.”

  “Ik ga echt niet stoppen op mijn 65e!”

  Helma van Craaikamp

  Wat zijn veel voorkomende klachten?

  Marian: “Het is vooral bovenlijf. Ik heb een paar lopers die komen voor de benen. Ik heb heel veel mensen uit de zorg. Tandartsassistenten, die zitten de hele dag voorovergebogen.”
  Helma: “Ik heb nog nooit gehad, sinds 2 jaar: examenkandidaten. Dat zijn van die jongelui die de hele dag op de telefoon zitten en dan moeten ze gaan studeren, achter elkaar blokken en dan zitten zo ook nog eens een keer zo. Die kunnen bijna niet meer leren doordat die rug vast zit. En ik kom ook heel vaak mensen tegen die bij de fysio zijn geweest, bij de huisarts, bij die en die. Niks helpt meer en dan gaan ze liggen en dan vraag ik: ”waar doet het nou precies zeer?” Dan zit het onder in de rug en dan komt het uit de bil en dan vraag ik me af. Waarom heeft niemand dat nou gezien? Dat vind ik zo bijzonder.”

  “Voelt dit zweverig? vraag ik dan. Nou, nee eigenlijk niet…”

  Chantal Bennink

  Wat maakt het vak leuk als je het diploma Opleiding Masseur / Massagetherapeut hebt behaald?

  Helma: “Het verschillende. Je bent niet alleen ruggen aan het masseren. Je denkt ook verder. Als iemand komt met pijn daar of daar. Dan gaat het in mijn hoofd al draaien: is het dat? Is het dat?”
  Marian: “Ik had een paar weken geleden zo gelachen. Een klant had net voor mij vakantie. Hij zegt: ”Dat moeten we volgend jaar anders doen want zes weken is te lang. Dat moeten we afstemmen.”

  Wat is het onderscheidend vermogen van een  Masseur of Massagetherapeut?

  Marian: “Ik denk de tijd en de aandacht en de diepte waar je in gaat. Ik denk dat wij iets verder kunnen kijken. Dat heb je bijvoorbeeld ook met uitstralingsklachten. En als je doorvraagt is het o ja bij mijn knie doet het ook zeer.”
  Helma: “Het hele plaatje. Hier komen mensen in t dorp, die mij kennen dan, eerst bij mij voordat ze naar de fysio gaan. Misschien kan Helma het oplossen.”
  Chantal: “Laatst heb ik iemand gehad die was doorverwezen door de huisarts en die was zo ontzettend blij met mij dat ie is teruggegaan naar de huisarts met “u moet veel vaker mensen doorsturen naar Chantal”. Ja dat is ontzettend leuk.”
  Carolien: “Ik heb voor Esoterra gekozen omdat je in de Opleiding Massagetherapeut ook klachtgericht wordt opgeleid. Daarvan heb ik na het behalen van mijn diploma Opleiding Massagetherapeut, tot op de dag van vandaag nog veel profijt.”

  “Gelukkig heb ik veel positieve reacties op mijn manier van masseren en valt er zelden iemand af.”

  Carolien van der Laan

  Hoe ziet de werkdag van een Masseur / Massagetherapeut er gemiddeld uit?

  Carolien: ”Meestal start mijn werkdag rond 10.00 uur, soms bij een bedrijf (stoelmassage) en regelmatig in mijn eigen praktijk. Door de dag heen behandel ik 4 of 5 personen. Er zit altijd een half uur tussen de klanten t.b.v. uitloop, het afhalen en opnieuw dekken van de tafel en even ruimte hebben om mij op de nieuwe klant voor te bereiden. In de avond heb ik dan nog 1 of 2 klanten.
  In totaal behandel ik rond de 20 cliënten per week. Daarnaast heb ik aan administratie en bijhouden dossiers, wassen en schoonmaak minimaal nog 5 uur nodig.”

  diploma opleiding massagetherapeut

  Tips voor toekomstige Massagetherapeuten

  Helma: “Durf groot te denken en begin daar al mee in de Opleiding Masseur of de Opleiding Massagetherapie (HBO). Bedenk wat je wil. Denk groot. Zorg dat iedereen het weet. Werk toe naar wat je wilt. Niet bang zijn en gewoon doen!” En breng dat verder in de praktijk na het behalen van je diploma Opleiding Massagetherapeut.
  Marian: “Mensen moeten weten wie je bent en wat je doet. Om te beginnen heb je een tafel, olie en handdoeken nodig. Het is niet zo moeilijk. Ik zet gewoon in XL ik heb dat gedaan, dat gedaan. Simpel.”
  Chantal: “Ik had al wat klanten als sporttherapeut. Ik heb een site gemaakt en een goeie Facebookpagina, af en toe in een krantje staan. Ja nu hoef ik niet meer te adverteren; het loopt vanzelf. Zorg dat je een goed plan hebt, hoe je het wil hebben. Adverteren in plaatselijke krantjes in het begin.”
  Carolien: “Tip voor de collega’s is om te kijken of je bij bedrijven Stoelmassages kan gaan geven (Dit zit niet in de Opleiding Massagetherapie), Hierdoor breidt je klantenkring super snel uit.”

  × Hoe kan ik je helpen?