fbpx
  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Energiewerk; waarom het werken heet

  Energiewerk; wat is het?

  Waarom heet energiewerk ‘werk’? Ik denk dat dit komt omdat je juist voor dit subtiele aanvoelen best wat voorbereiding en inzet nodig hebt. Werk dus. Om te komen waar je wilt zijn. Hier deel ik enkele anekdotes uit mijn energiewerk en energetische opleidingen.

  Jaren geleden deed ik met mijn vriendin een energetisch spelletje. We zaten naakt op bed achter elkaar. Om de beurt deden we onze hand net boven de huid ergens op de rug. De ander moest dan raden waar die hand was. Fysiek kon je dus niks voelen, maar het experiment was of je het toch kon ervaren. Ik was aan de beurt en ik had het verkeerd; haar hand had ze een tijdje rechtsboven gehouden en ik gokte links midden. We kletsten wat verder toen ze opeens gilde: “Kijk dan!!!” Wat bleek? Op de plek waar ze een minuut lang haar hand net boven mijn huid had gehouden was nu duidelijk een rode plek ontstaan.
  Wat ik hier zo bijzonder aan vond was dat ik het misschien fout gegokt had, maar dat mijn lijf het dus wel gemerkt had. Mijn huid werd rood op de plek waar zo even een hand boven had gezweefd. Mijn hoofd wist dat niet, mijn lijf dus wel.

  Energetische healing, reiki, reading…

  Voor mij het bewijs dat energiewerk, Reiki, healing of hoe je het ook noemt echt effect heeft. Ik zat toen al op een healing cursus en het grootste obstakel bleek, net als met deze oefening, mijn hoofd. Energie voelt zo subtiel aan dat je zo maar jezelf voor de gek kunt houden en dat je kunt twijfelen aan wat je voelt. Het belangrijkste met energiewerk is vertrouwen op wat je voelt. Misschien dat het daarom energiewerk heet. Je moet echt aan de bak. Werken aan je zelfvertrouwen.
  Een ander moment waarop mijn vertrouwen werd getest was in een healing klas van een opleiding energiewerk, het CICO. Het CICO bestaat niet meer maar was in de jaren ’90 een grote school met volle klassen. Zo zaten we in een cirkel van een mens of 30. Van de aanwezigen waren er gemiddeld twee mannen en de rest vrouwen. Ik was nog een jong broekie en bijna altijd de jongste van de klas. De opdracht was nu om te voelen waar iemand energie of healing nodig had. Een van de cursisten vertelde over haar zus zonder te zeggen wat er aan de hand was. Wij moesten voelen waar in het lijf er iets zat wat ‘schoongemaakt’ diende te worden.

  energiewerk

  Een grote borst

  Ik zag een grote borst voor me. “No way dat ik dat in deze vrouwengroep ga delen! Wat zullen ze wel van mij denken, oversekste jongeman! Zitten we hier serieus te doen, komt hij aan met zijn flauwe opmerkingen.” De kring ging rond en iedereen vertelde wat ze binnen kregen aan informatie of energie. Ik riep maar linkerknie en daarna gingen we intunen op haar zus en ervaren of we iets van contact of healing voelden. Na de sessie vertelde de vrouw wat er met haar zus aan de hand was. Borstkanker!

  Zo ontwikkelde ik door schade en schande mijn intuïtie en kon ik deze steeds scherper afstellen en vertrouwen dat wat ik binnenkreeg klopt.

  Energiewerk is vertrouwen

  Een van de lastige dingen hierbij is vertrouwen op jezelf. Veel mensen die hoog sensitief zijn hebben eerst vooral last van hun grote mate van sensoriek. Ze nemen alles over en schermen zich af waardoor hun vermogens minder scherp worden. In (onze) opleiding holistische energetische therapie leer je juist dit talent te gebruiken als grote kracht en toegevoegde waarde. Je leert energie te voelen en te beheersen. Daarbij is je lijf je grote anker. Door goed in je lichaam aanwezig te zijn, blijf je gegrond en ‘vlieg je niet weg’ met alle subtiliteiten die er zijn. Voor mij was het lichaam nog meer bewonen de grootste opdracht in het begin. Zo kon ik nog beter voelen wat van mij was en wat van de ander is.

  Het is belangrijk om zuiver te werken en als je zelf het instrument bent is dat altijd een uitdaging. In onze opleiding holistisch energetisch therapeut besteden we daar uiteraard veel aandacht aan.

  Stefan van Rossum

  × Hoe kan ik je helpen?