• Topbar

  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Het gezonde aan roken

  Tuurlijk roken is super ongezond en gelukkig zie je niet veel mensen meer roken. Toch moet ik bekennen dat ik ook ooit rookte. Vooral met een biertje erbij. Iets wat we over een aantal jaren natuurlijk ook niet meer doen; alcohol in ons lijf stoppen 😉

  Ik herinner me dat ik ooit een sci-fi serie doorzapte en daar zag ik een intergalactische koopman. Hij bekeek de Aarde van een afstandje en vroeg wat mensen aan het doen waren. “Roken.” Vertelde de gids. De koopman werd even stil en toen begonnen de $ tekens in zijn ogen te stralen: “Als die mensen zichzelf vergiftigen, kan ik ze echt alles verkopen.”

  Roken is slecht, stress ook
  Een aantal jaar geleden rookte ik voor het laatst. Ik zat in een stressvolle periode en bedacht me dat ik vroeger ontspande van een sigaretje. Stiekem kocht ik bij het benzinestation een pakje sigaretten. Ging om de hoek van mijn bedrijf staan en rookte 2 sigaretten. Ik vond het heerlijk. Even rust, tijd voor reflectie en even alleen buiten. Daarna gooide ik het pakje weg, waste mijn handen en spoelde mijn mond schoon. Zo gingen er een aantal dagen voorbij. Na een week bedacht ik me dat ik vooral genoot van het moment van even buitenstaan voor de hectiek begon en ging ik zonder sigaretten even buiten staan. Nog fijner. Nu geen vieze rook in mijn mond en geen schuldgevoel. Een weekje hield ik het vol en toen ‘vergat’ ik dit momentje voor mezelf.

  De oplossing voor rokers
  Een paar weken geleden was het weer even stress in huize van Rossum. Ik werkte thuis en liep de tuin in om even stoom af te blazen. Daar stond een flesje bellenblaas van mijn zoon. Ik maakte het open en blies een lange stroom bellen de lucht in. De tuin zwierde vol met bubbels. Langzaam zweefden ze door de tuin, hoger en hoger. Af en toe knapte er eentje en ik bleef de bellen volgen die door de wind opgepikt de tuin uit zweefden. Na een minuutje was de laatste geknapt. Vier tuinen verder boven de bomen.

  Ademwerk
  Ik werd helemaal ontspannen van die lieve doorzichtige bellen. Nog een hijs eh blaas. Vrolijk kwam door mijn uitademing weer een hele school bellen tot leven die dankbaar de lucht in dansten. Glimmend, genietend, alle tijd nemend. Gelukzalig ging ik weer naar binnen waar alles best mee bleek te vallen. Waar maakte ik me nou druk om?
  Sindsdien blaas ik af en toe bellen. Ja, ik geef het maar toe. 52. Hobby’s: bellen blazen. Sterker nog, ik heb grootse plannen met het bellen blazen. Wat mij betreft is dit het nieuwe roken. Grappig genoeg is het geen inhaleren maar exhaleren. Ik neem nu overal een flesje mee naar toe. Op een terrasje vraag ik netjes of het iemand stoort en binnen blaas ik natuurlijk niet. Maar kijk niet gek op als je de volgende keer bij een bedrijventerrein allemaal bellen tegenkomt.

  Bellen blazen is het nieuwe roken!

  Stefan van Rossum

  × Hoe kan ik je helpen?