• Topbar

  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Bij de geboorte van een kind, wordt ook een ouder geboren.

  Huid op huid

  Deze foto kwam ik laatst weer tegen. Het is de foto van mijn eerstgeboren zoon, een paar uur na de bevalling. De bevalling ging met wat complicaties gepaard dus mijn vrouw moest naar de operatiekamer. Ik kreeg de opdracht om m’n shirt uit te doen en mijn zoon op mijn borst en buik te leggen. “Huid op huid is het beste voor de baby” zei de verpleegster. Zo heb ik als kersverse vader samen met mijn eerste zoon zijn eerste uur van zijn leven doorgebracht. Helemaal alleen in de kamer totdat mama weer terugkwam. Eén van de mooiste momenten van mijn leven!

  Ik ga het veel beter doen dan mijn vader!

  Bij de geboorte van een kind wordt ook een moeder en een vader geboren. Als nieuwe ouder nam ik me voor om alles “veel beter te doen dan mijn vader”. Knuffelen deden we thuis niet en daar zal ik van mijn generatie niet de enige in zijn. Zo was het gewoon! Gevoelens voor elkaar tonen? Doe niet zo gek. Ga wat nuttigs doen!

  Zoogdieren

  Natuurlijk had ik als mens (zoogdier) wel die behoefte, dus nu ik vader werd zou ik mijn kinderen wél knuffelen en ze dagelijks vertellen dat ik van ze hou. Ja, ik zou het helemaal anders aanpakken; liefde, genegenheid, warmte, alles.
  Als je kijkt naar andere zoogdieren kunnen we nog heel wat leren. Allemaal zitten ze continu aan elkaar, helemaal als er een nieuw familielid wordt geboren. De moeder likt en zoogt het kind en uit onderzoek blijkt dat dit niet alleen voor het kind belangrijk is. Ook de moeder heeft dit nodig om zich te hechten aan haar kind. Gebeurt dat niet, dan is de band moeilijk te herstellen en kunnen de zoogdieren niet hun natuurlijke rol weer oppakken.

  Mijn vader

  Laatst hoorde ik wat mijn vader als kind met zijn ouders had meegemaakt. Best traumatische zaken. Dingen waarover tijdens zijn leven nooit werd gesproken. Zo ging dat vroeger. Ik realiseerde me dat mijn vader mij een veel veiliger opvoeding heeft gegeven dan hij zelf had gekregen.
  En zo kan ik, dankzij mijn vader, een ‘betere’ papa zijn.

  Bedankt pap!

  embodiment

  Stefan van Rossum

  × Hoe kan ik je helpen?