• Topbar

  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Wat zijn spieren eigenlijk?

  Spieren

  Spieren zijn het bewegingsorgaan van het lichaam. Zij zijn gemaakt van speciale cellen die in hun lengte kunnen variëren en dat kunnen andere cellen niet. Door spieren kun je lopen, je hand omhoog doen en de tango dansen. Zij zorgen ook dat je longen kunnen ademen, je hart klopt en zij houden al je inwendige organen in beweging.
  Maar spieren doen al dat werk niet voor niets. Zij vragen veel energie die je, groot en deels, uit de lucht haalt die je ademt en uit het eten dat je tot je neemt. Ze doen het werk niet alleen. Spieren rekenen op jouw bloedcirculatiesysteem om hen te voeden en om hun afvalstoffen af te voeren. Zij hebben het skelet nodig om omhoog gehouden te worden en zij hebben het zenuwstelsel nodig om hun te vertellen wat zij moeten doen.

  Hoe ziet een spier er eigenlijk uit?

  Hoe ziet een spier er eigenlijk uit? Er is een variatie in spieren en een variatie in hoe zij er uitzien maar meeste spieren bestaan uit vezels die in bundels liggen gerangschikt en bij elkaar worden gehouden door bindweefsel. Spiervezels en spierbundels worden samen gebundeld in een parallelle richting zoals een handvol stokjes. In feite lijkt elke spiervezel (of spiercel) wel een beetje op een stokje en de spiervezels breiden zich in de volledige lengte van de spier uit. Gaan we nog microscopisch kijken dan zie je dat iedere spiervezel bestaand uit duizenden minivezels en deze mini- vezels bestaan op hun buurt weer uit duizenden spierfilamenten. Deze filamenten helpen de spier om samen te trekken.

  spieren

  Spier- en bindweefsel

  Het bindweefsel dat de spieren samenhoud, geven ook vorm aan de spier en binden ook individuele spieren en spierbundels samen. Het bindweefsel zorgt ook dat de spierbundels vastzitten aan het bot/skelet. Als je het gehele lichaam laat verdwijnen met uitzondering van het bindweefsel dan kun je nog steeds de inwendige lichaamsstructuur redelijk goed zien. Aan het einde van een bepaalde spier of in sommige gevallen langs de gehele spier veranderd het bindweefsel in elastisch pezen die spieren verankeren aan botten, organen of aan andere spieren. De plaats waar de  pezen de spieren verankeren aan een onbeweeglijk deel van het skelet is waar de spier zijn oorsprong vind en noem je dus de spieroorsprong.

  spieren

  De oorsprong van de spier ligt meestal dicht bij het centrum van het lichaam en verankert de spier. Bijvoorbeeld, de oorsprong van de bicepsspier ligt in de schoudergordel. De plaats waar het andere eind van de spier aan of een botten vast zit,  of aan een andere spier, of aan de diepe lagen van huid wordt de spieraanhechting genoemd.

  De aanhechting ligt gewoonlijk van het centrum van het lichaam af en activeert lichaamsbeweging. Bijvoorbeeld; de aanhechting van de bicepsspier ligt dichtbij de binnenkant van de elleboog, het ellebooggewricht reageert als de spier samentrekt. Het dikkere, middelste gedeelte van de spier heet de spierbuik.

  Je hebt 600 spieren in je lichaam, die ongeveer de helft van je lichaamsgewicht voor hun rekening nemen en iedere spier kan gemasseerd worden op verschillende manieren voor verschillende effecten. Dat is een heleboel soorten massages. Spieren liggen in verschillende lagen; sommigen dieper en zijn moeilijker te bereiken dan andere. Als de buitenste spierlaag ontspannen is worden de dieper liggende spieren makkelijker toegankelijk. Wil je nog meer weten, lees dan dit artikel.

  × Hoe kan ik je helpen?