fbpx
  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Wat is fasciale strektherapie?

  Fasciale strektherapie

  Fasciale strektherapie is een vorm van op een tafel gebaseerd geassisteerd rekken dat zich richt op de fascia om optimale kracht, flexibiliteit, pijnverlichting en prestaties te bereiken. Het is een pijnloze manier van strekken, meestal uitgevoerd op een massagetafel, die vrijwel direct resultaat kan opleveren. Eerst wat achtergrondinformatie over fascia. Fascia, ook wel bindweefsel genoemd, is een weefsel dat al je organen, spieren, verschillende structuren en meer met elkaar verbindt.
  Hier is hoe: elke keer dat u beweegt – of u nu rent, optilt of gewoon met de hond loopt – de kracht die door de spier gaat om beweging mogelijk te maken, gaat door de fascia, ook wel bindweefsel genoemd. Fascia is belangrijk voor mobiliteit omdat je wilt dat de structuur van dat bindweefsel goed georganiseerd is om bewegingen vloeiend over te dragen.
  Naast zijn mechanische rol in het lichaam, stuurt fascia ook sensorische informatie terug naar uw lichaam over de toestand van uw lichaam en hoe het beweegt, bijvoorbeeld als beweging beperkt is of als er een ontsteking aanwezig is. Symptomen van ongezonde fascia kunnen zich manifesteren als spierpijn, zwakte of beperkt bewegingsbereik.

  hoe verhoudt dat zich allemaal tot fasciale strektherapie?

  Fasciaal stretchen is een neuromyofasciale manuele therapiemethode die zich richt op het bindweefselsysteem in plaats van geïsoleerde spierbehandeling. Om dat te doorbreken, omvat fasciale rektherapie hands-on therapie tussen u en een therapeut waarbij de therapeut uw spieren manipuleert om uw bindspierweefsel te strekken, in plaats van zich op één spier tegelijk te concentreren.

  Spierverbinding gaat meestal in één richting, terwijl fascia in meerdere richtingen gaat, Het is vanwege de multi-richting van de gezichtsvoering dat het belangrijk is om in meerdere vlakken uit te rekken om een ​​volledige rek naar het hele gebied te bereiken. De techniek is ontwikkeld door Ann Frederick , de eerste “flexibiliteitsspecialist” die met atleten op de Olympische Spelen werkte, en heeft tot doel elk aspect van atletische prestaties en herstel te verbeteren.

  fascia stretching

  De belangrijkste voordelen van fasciale strektherapie

  Pijnvermindering

  Problemen met uw fascia kunnen u daadwerkelijke fysieke pijn bezorgen. De strakheid in uw fascia kan onnatuurlijke bewegingen of houdingen stimuleren die uw kans op kleine verwondingen en ongewenste druk op uw zenuwstelsel vergroten. Die kleine verwondingen kunnen op hun beurt nog meer onnatuurlijke bewegingen stimuleren. Fasciale strektherapie kan die pijn helpen verminderen door spanning in uw fascia los te laten. De natuurlijke toename in flexibiliteit zal helpen om die onnatuurlijke bewegingen te beëindigen en onderliggende spanningen in uw lichaam te verlichten.

  Verbeter de circulatie

  Aanhoudende beklemming of spanning waar dan ook in uw lichaam vermindert de bloedsomloop. Door strakheid en spanning te verminderen, verbetert fasciale stretchtherapie  de doorbloeding. Een verbeterde doorbloeding heeft een aantal gunstige domino-effecten. Het helpt het herstel na inspanning te versnellen door meer bloed sneller uw spieren te laten bereiken, wat de verwijdering van gifstoffen verbetert. Het verbetert de algehele energie door meer zuurstof uw spieren en organen te laten bereiken. Die extra zuurstof kan ook  je mentale helderheid verbeteren.

  Rehabilitatie

  Mensen zoeken vaak naar sportgeneeskunde, chirurgie, massage of stretching om een ​​blessure te herstellen of littekenweefsel te verbreken, wat pijnlijk kan zijn. Verwondingen en de operaties die veel van hen herstellen, kunnen de fascia beschadigen of vervormen. Zodra dat gebeurt, kan het uw bewegingsbereik verder beperken door beweging pijnlijk te maken.
  Fasciale rektherapie kan helpen de fascia los te maken of opnieuw uit te lijnen. Dit helpt de mobiliteit te herstellen, een van de belangrijkste  doelen van fysiotherapie . Natuurlijk kan stretchtherapie PT niet vervangen, maar het kan een aantal van de activiteiten die ermee samenhangen aanvullen.

  Gewichtsverlies

  Fasciale strektherapie leidt niet direct tot gewichtsverlies, maar het helpt wel om de fysieke activiteiten die tot gewichtsverlies leiden te vergemakkelijken. Wanneer uw lichaam met minder of geen pijn van top tot teen beweegt, wordt het veel gemakkelijker om uzelf over te halen om te gaan wandelen of in uw tuin te werken. Elke stapsgewijze toename van activiteit verbetert de algehele gezondheid en het uithoudingsvermogen. Die verbeteringen moedigen meer fysieke activiteit aan, wat helpt om het gewicht te verminderen.

  fasciale strektherapie

  Waar kan ik terecht?

  Fasciale strektherapie is relatief zeer nieuw in Nederland. In Amerika en Engeland zijn speciale ‘rekwinkels’. In Nederland wordt fasciale rektherapie aangeboden door masseurs, sportmasseurs, sport-verzorgers, fasciatherapeuten, massagetherapeuten, fysiotherapeuten, yoga-docenten, Pilatestrainers en personal trainers.

  Wie kan baat hebben bij fasciale strektherapie?

  • Mensen die op zoek zijn naar ontspanning, connectie en levendigheid in het lichaam
  • (top)sporters
  • Mensen die last hebben van de gevolgen van een zitten beroep
  • Mensen die ‘niet lekker in hun/haar/het vel zitten’
  • Mensen die ‘te los’ in elkaar zitten
  • Mensen die ‘te strak’ in elkaar zitten
  • Mensen die op zoek zijn naar ontspanning, connectie en levendigheid in het lichaam 
  • (hydratatie van het fascia-netwerk)

  Bronnen:

  × Hoe kan ik je helpen?