• Topbar

  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Focusing met Aaffien de Vries

  Focusing of focussen?

  Focusing heeft al langere tijd mijn aandacht. Ooit heb ik er wat cursussen in gedaan en in de loop der tijd er mijn eigen ding van gemaakt. En in onze opleidingen krijgt het ook de nodige aandacht. Tijd om de boel eens af te stoffen en te praten met de expert (zelf zou ze zeggen zet in plaats van ‘de’ maar ‘een’) over focussen; Aaffien de Vries
  Focusing is volgens haar een bijzonder vriendelijke en uiterst krachtige methode om in contact te komen met ontstane blokkades én met de oorspronkelijke wil tot leven.

  Focusing is leven

  Leven betekent bewegen, groeien. Er is een innerlijke drang, een wil tot leven, life wants to live. Een niet te stoppen drang om tot volle wasdom te komen. Soms stokt er iets in het proces, de energie zoekt dan een andere uitweg. Er ontstaan problemen of je hebt het gevoel dat het beter moet kunnen. Dat gevoel klopt. Focusing leidt naar die betere weg.

  Ik heb meer dan 30 jaar ervaring met Focusing, zowel in mijn eigen leven als in het contact met cliënten en in de cursussen die ik heb gegeven. Vanuit deze ervaring leer ik ook jou graag deze prachtige methodiek om ”iets in je lijf te voelen, daar aandacht aan te geven en zo de richting van jouw leven te (her)vinden”.

  Focusing is een waardevolle aanvulling op de kennis en vaardigheden van professionals in de zorg en welzijnssector. Het verdiept en verhoogt de effectiviteit. Op deze site vind je informatie over hoe Focusing is in te passen in jouw benadering of therapie, wat de mogelijkheden zijn voor geaccrediteerde bijscholing en wat de ervaringen zijn van deelnemers aan de cursussen.

  focusing

  Over Aaffien de Vries

  Aaffien is focusbegeleider, -trainer en opleider. Zij is gecertificeerd door The International Focusing Institute New York. Als coördinerend opleider verzorgt zij zowel de opleiding tot focusbegeleider als tot focustrainer. Zij is initiatiefnemer en hoofddocent van de Specialisatie Focusing in Therapie. Aaffien is tevens Counselor Existentieel Welzijn. De opleiding daartoe volgde ze bij Mia Leijssen (KU Leuven). De supervisoren training ontving ze van Marijke Baljon.
  Sinds 2008 houdt ze zich full time bezig met focusactiviteiten: Individuele begeleiding, cursussen en workshops voor particulieren en professionals en opleidingen. Zij geeft trainingen en workshops in binnen- en buitenland (o.a. USA, Zwitserland, Canada, Spanje, Mexico).
  Aaffien was jarenlang als adviseur verbonden aan de kerngroep van het Focusnetwerk Nederland. Zij maakte deel uit van het internationale docententeam van de jaarlijkse Certifying Weeklong in New York en van verschillende werkgroepen van The International Focusing Institute.

  Luisterwaaier

  Ze schreef de luisterwaaier: “Echt luisteren werkt transformerend”, een handleiding voor een focusing proces. Het geeft praktische tips en concrete zinnetjes die helpen contact te maken met iets dat je in de weg zit. Iets waar je van af wilt, wat je op wilt lossen, maar dat blijft terugkomen; een blokkade waar je tegen aan blijft lopen, emoties die je (dreigen te) overweldigen of emoties waar je niet bij lijkt te kunnen komen. Het reikt handvatten aan om op een meer vriendelijke en groeizame manier om te gaan met jezelf én voor een meer vruchtbare communicatie met anderen, cliënten, collega’s, vrienden, familie, etc. Je hoeft geen oplossingen te zoeken of aan te dragen. Die vinden zichzelf … onverwacht … verrassend … Deze manier van luisteren brengt rust én levenslust. De waaier is ook in een Engelse versie beschikbaar.

  “Ik ken het zoet en het bitter van het leven van binnenuit. Ik heb ervaren in mijzelf en met vele cliënten dat het leven vooruit wil en dat er in ons niets is dat iets kwaads voor ons wil (zelfs al lijkt dat soms wel zo). Ik vind het een voorrecht en een uitdaging om samen met cliënten verbinding te maken met dat wat ons leven zo moeilijk lijkt te maken. De verbinding brengt het leven weer in beweging, daar vertrouw ik op. Altijd!”

  × Hoe kan ik je helpen?