• Topbar

  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Wheel of consent met Betty Martin

  Wat is het wheel of consent?

  Ik kende het concept van het wheel of consent uit de tantrawereld. Pas toen ik met Monika Körschner (docent bij de opleiding bodymind coach) hierover sprak besloot ik het boek te lezen. In het begin leek het me vreemd een heel boek te schrijven over geven en ontvangen. Hoe kun je daar nu een heel boek over schrijven? Maar het boek greep me al vrij snel. Dit kwam omdat ik heel veel herkende uit mijn eigen leven.

  Ik ben als de dood om aan te geven waar ik behoefte aan heb. Ik gooi liever allerlei trucs in de lucht dan dat ik mijn (intieme) behoeftes durf te delen. Op allerlei gebied.

  Toevallig herinnerde mijn jongste zoon mij eraan. Er kwam een vriendje spelen maar Elias had geen zin. “Hoi, ik heb vandaag geen zin. Zullen we een andere keer afspreken?” Ik keek verrast op. Het vriendje antwoordde: “Ok!” en liep weg. “Ho ho ho, wat is hier aan de hand” zei ik: “Elias ga jij zomaar eerlijk tegen je vriendje vertellen hoe je je voelt?” “En voel jij je niet afgewezen?” “Nee” antwoordde het vriendje en ging er vandoor.

  Nou zo pakte ik dat (vroeger) niet aan. Ik vertelde dat ik niet mocht spelen of iets anders maar ik zou niet zomaar vertellen wat ik wel/ niet wilde. Anyway, dit komt ook terug in de podcast.

  het wheel of consent als hulpmiddel

  Het Wheel of consent is een krachtig hulpmiddel om de dynamiek van aanraking en toestemming in relaties te verkennen en te begrijpen. Ontwikkeld door seksueel voorlichter en lichaamswerker Betty Martin, biedt het Wheel of consent een duidelijk en praktisch kader voor het verkennen van de verschillende manieren waarop we aanraken geven en ontvangen, en hoe we onze grenzen en verlangens effectiever kunnen communiceren.

  Het Wheel of consent is in feite een manier om aanraking op te delen in vier basiscomponenten: geven, ontvangen, nemen en toestaan. Elke component vertegenwoordigt een ander type aanraking en impliceert een andere dynamiek tussen de gever en ontvanger.

  wheel of consent

  De kwadranten van het wheel of consent

  Nemen
  Het eerste kwadrant, nemen, houdt in dat je iemand anders aanraakt terwijl je de ervaring stuurt naar je eigen verlangens. Dit is te zien in situaties waarin een persoon zich in een positie van macht of controle bevindt, zoals in een BDSM-dynamiek waarbij de ene partner dominant is en de andere onderdanig. Hoewel dit kwadrant voor sommige individuen een bron van plezier en empowerment kan zijn, kan het ook problematisch zijn als grenzen niet worden gerespecteerd of de communicatie onduidelijk is.

  Toestaan
  Het tweede kwadrant, toestaan, omvat het ontvangen van aanraking van iemand anders terwijl ze de ervaring kunnen sturen volgens hun verlangens. Dit kan worden gezien in situaties waarin een persoon zich in een positie van kwetsbaarheid of onderdanigheid bevindt, zoals bij een massage of een andere lichaamswerksessie. Hoewel dit kwadrant voor sommige mensen een bron van ontspanning en genezing kan zijn, kan het ook een uitdaging zijn als grenzen niet worden gerespecteerd of de communicatie onduidelijk is.

  Dienen
  Het derde kwadrant, dienen, houdt in dat je iemand anders aanraakt terwijl je hem/haar de mogelijkheid geeft om de ervaring naar eigen wens te sturen. Dit kan worden gezien in situaties waarin de ene persoon een dienst verleent aan de andere, zoals in een professionele massage of andere therapeutische setting. Hoewel dit kwadrant voor sommige individuen een bron van vervulling en voldoening kan zijn, kan het ook moeilijk zijn als grenzen niet worden gerespecteerd of de communicatie onduidelijk is.

  Accepteren
  Het vierde kwadrant, accepteren, omvat het ontvangen van aanraking van iemand anders terwijl je de ervaring stuurt volgens je eigen verlangens. Dit kan worden gezien in situaties waarin beide partijen gelijk zijn en een gedeeld begrip hebben van grenzen en instemming, zoals in een consensuele seksuele ontmoeting of intiem partnerschap. Hoewel dit kwadrant voor sommige individuen een bron van plezier en verbinding kan zijn, kan het ook een uitdaging zijn als de communicatie niet duidelijk is of grenzen niet worden gerespecteerd.

  Dynamiek in relaties

  Het Wheel of consent is een instrument om de dynamiek tussen deze vier componenten te verkennen. Het stelt ons in staat om de verschillende manieren waarop we aanraken geven en ontvangen te begrijpen, en hoe deze dynamiek onze relaties kunnen beïnvloeden. Door het Wiel van Toestemming te verkennen, kunnen we leren hoe we onze grenzen en verlangens effectiever kunnen communiceren, en kunnen we een dieper begrip ontwikkelen van de rol die aanraking speelt in ons leven.

  Een van de belangrijkste voordelen van het Wheel of Consent is dat het individuen aanmoedigt om hun eigen verlangens en grenzen te verkennen en deze duidelijk aan hun partners te communiceren. Door de verschillende soorten interacties te begrijpen die mogelijk zijn, kunnen individuen weloverwogen keuzes maken over wat voor hen comfortabel en plezierig voelt, en kunnen ze die keuzes op een duidelijke en respectvolle manier aan hun partners communiceren.
  Een ander voordeel van het Wheel of Consent is dat het een gemeenschappelijke taal en kader biedt voor het bespreken van kwesties met betrekking tot grenzen, toestemming en communicatie. Door de taal en concepten van het Wheel of Consent te gebruiken, kunnen individuen hun eigen ervaringen en die van hun partners beter begrijpen en verwoorden, en kunnen ze samenwerken om een meer vervullende en bevredigende relatie te creëren.
  Concluderend, het Wheel of Consent is een krachtig hulpmiddel om grenzen, toestemming en communicatie in relaties te begrijpen. Door de verschillende soorten interacties te onderzoeken die mogelijk zijn, kunnen individuen een dieper begrip ontwikkelen van hun eigen verlangens en grenzen, evenals die van anderen, en kunnen ze samenwerken om een meer vervullende en bevredigende relatie te creëren. Of het nu in een professionele of persoonlijke setting is, het Wheel of Consent kan een waardevol hulpmiddel zijn voor iedereen die gezonde, respectvolle en vervullende relaties wil cultiveren.

  The wheel of consent ‘uitvinder’ Betty Martin

  Betty Martin is een gecertificeerde somatische seksuoloog en lichaamsgerichte therapeut, die het meest bekend is vanwege haar werk met The Wheel of Consent, een raamwerk voor het begrijpen en communiceren van grenzen en verlangens in relaties en seksualiteit. Betty groeide op in Californië en begon haar carrière als fysiotherapeut voordat ze zich specialiseerde in seksuele gezondheid en lichaamsgerichte therapie. Ze studeerde onder andere bij de beroemde seksuoloog en therapeut Joseph Kramer en ontwikkelde haar eigen benadering van somatische seksuologie.

  In 2012 creëerde Betty The Wheel of Consent, een model dat is ontworpen om mensen te helpen hun eigen grenzen en verlangens te begrijpen, evenals die van hun partners. Het model is gebaseerd op vier rollen: geven, ontvangen, nemen en toestaan, en biedt een gestructureerde manier om te communiceren over wat iemand wil en niet wil in een situatie.

  Betty heeft over de hele wereld trainingen gegeven in The Wheel of Consent en heeft samengewerkt met andere seksuologen en therapeuten om mensen te helpen gezondere en meer bevredigende relaties te ontwikkelen. Ze heeft ook verschillende artikelen geschreven en interviews gegeven over seksualiteit en relaties. Betty’s werk met The Wheel of Consent heeft veel lof gekregen vanwege de manier waarop het mensen helpt om hun eigen lichaam en verlangens te begrijpen en hun grenzen te communiceren in intieme situaties. Haar benadering is open, inclusief en ondersteunend voor mensen van alle achtergronden en oriëntaties.

  × Hoe kan ik je helpen?