• Topbar

    • Sinds 1998
    • Massagetherapie en Lichaamswerk
    • 1000+ cursisten
    • Amsterdam en Bilthoven
    • SNRO geaccrediteerd

  • Beginnend masseur? Hier zijn 11 essentiële tips

    Als beginnend masseur is het voornaamste wat je nog beter kan maken: ervaring. Maar met een goede basis heb je natuurlijk wel de beste kansen om uit te groeien tot die fantastische masseur die in je schuilt. In dit artikel spreek ik met ervaren rot in het vak Esther van der Plas van Doctor Feelgood over wat je als beginnend masseur én als gevorderde masseur echt in de vingers moet hebben.

    Een (goeie) massage heb ik al in geen eeuwen meer gehad maar één van de voordelen van de lockdown is dat ik tijd heb om orde te scheppen in mijn computerfiles. En dan kom je zo af en toe interessante dingen tegen. Zo kwam ik tijdens het doorlopen van mijn aantekeningen het gesprek met Esther van der Plas tegen. Ik had haar bezocht op een van haar vestigingen van Doctor Feelgood. Later is ze bij mij op visite geweest en hebben we een podcast gemaakt (zie link onderaan deze blog). Omdat ik een podcast met haar heb opgenomen heb ik de aantekeningen verder niet uitgewerkt maar nu ik ze teruglees zie ik dat het toch wel een heel interessant overzicht geeft van aandachtspunten voor elke masseur/ massagetherapeut te worden!

    In onze opleiding masseur nemen we deze punten dan ook steevast door.

    Esther runt alweer een aantal jaren een succesvolle massageketen in Amsterdam met drie vestigingen verdeeld over de stad. Daar heeft ze veel masseurs voor nodig maar het moeten natuurlijk wel goeie zijn. Iedereen die uiteindelijk gaat masseren bij Doctor Feelgood moet eerst laten voelen of ze het in de vingers hebben. Kortom, ze moeten Esther een massage geven.

    Esther zelf heeft een zeer uitgebreide en imponerende CV en was voordat ze Doctor Feelgood startte een ‘rock star massage therapist’. Ze masseerde in de internationale muziekscene en heeft alle grote der aarde gemasseerd. De handtekeningen en foto’s kun je tegenkomen in haar massagewinkels.

    Een vrouw met een massage missie

    massageDe missie van Doctor Feelgood is zorgen dat mensen goed in hun vel zitten. Want als je goed in je vel zit, zorg je ervoor dat anderen ook goed in hun vel zitten.

    Esther wil voor haar bedrijf goeie masseurs en ze begrijpt dat je als beginnend masseur alleen nog maar beter kan worden door veel te masseren maar je moet wel een goede basis hebben en een goede houding. Intern zorgt Esther ervoor dat ‘haar’ masseurs zich nog verder blijven ontwikkelen en de fijnste kneepjes van het vak leren. Zo kun je je ontwikkelen van pro therapist tot master therapist.

    Goed mijn punt is; als iemand weet waar een goede masseur aan moet voldoen is zij het wel. Reden dus om haar eens te bezoeken en te vragen: “wat zijn de kenmerken van een goede massage en van een goede masseur?”

    Van beginnend masseur tot ervaren rot

    Esther heeft dus al vele massages gehad en vertelt me dat ze inmiddels kan voelen van welke school een sollicitant komt!? Dat verrast me. Esther legt uit dat elke school de beginnende masseur toch een eigen, specifieke aanpak aanleert. Dat verrast me. Op onze opleiding proberen we juist iedereen zijn eigen onnavolgbare stijl te laten vinden; de een is een Rembrandt en de ander een Picasso. Allebei prachtig maar totaal verschillend.

    In het komen de volgende punten naar voren. Een goede checklist voor beginnende masseurs maar zeker ook interessant om als ervaren masseur of massagetherapeut eens langs te lopen:

    11 aandachtspunten voor de beginnend masseur (m/v)

    Als toevoeging op onderstaande lijst nog even dit; Esther heeft de punten genoemd en wat er onder staat is mijn interpretatie van wat Esther hiermee bedoelt en wat ik me herinner van het gesprek.

    1: Heeft een representatief voorkomen

    Bijzonder dat zelfs iemand uit de rockscene onderschrijft dat een verzorgd uiterlijk belangrijk is. Zorg dat je netjes en professioneel overkomt qua kleding en qua persoonlijke verzorging. Mensen leggen toch hun hele hebben en houwen bij je neer en dan helpt het als je qua overkomen vertrouwen uitstraalt. Je voorkomen heeft hier een grote invloed op.

    2: Kan goed verbinden tussen de afzonderlijke lichaamsdelen

    Leuk als je een goede massage van de arm kan geven of van de onderrug maar het wordt pas magisch als je ze vloeiend met elkaar kan verbinden. Zorg dus dat je vloeiende verbindingen maakt en dat je niet staccato van het ene lichaamsdeel naar het andere gaat. En zorg er ook voor dat je niet van hot naar her gaat (van linkerarm naar rechterbeen) al kan dat juist weer een methode zijn. Bij een Esalen massage is echte de bedoeling dat je ‘onnavolgbaar’ masseert. Daarmee wordt bedoeld dat cliënten met controle issues het niet met hun hoofd kunnen volgen (“Nu gaat ze naar mijn linkerbil”).

    3: Bezit anatomische kennis (ook van fascia) van het lichaam

    Als masseur is het belangrijk om te weten wat je masseert en hoe het heet. Het verdiept je massagemogelijkheden. Ook kennis van de fascia en de functies van spieren maakt je een goede masseur. Nu krijgen we in de opleiding masseur mensen die juist met hun handen willen werken en niet in hun hoofd willen zitten en dan moeten ze de anatomie gaan leren. Maar die anatomie zit ook weer in jouw handen dus toch even leren die Latijnse namen en daarmee de weefsels die je masseert.

    4: Heeft een scherp observatievermogen

    Als masseur is het belangrijk om goed te observeren en details zien en waar te nemen. Staat de ene schouder hoger dan de ander of is iemand een beetje gespannen? Hoe meer je van iemand kunt zien, horen en voelen hoe meer je er rekening mee kunt houden of erop in kunt spelen.

    5: Heeft een goeie flow in de massage

    Flow en massage zijn onafscheidelijk. Een massage voelt als een vloeiende serie van bewegingen zonder begin en zonder einde. Flow begint met een goed contact met je eigen lichaam en ademhaling en flow komt niet uit je cognitieve vermogens. Als beginnend masseur wil je je massage nog wel eens bij de verkeerde bron zoeken. Flow ontstaat niet uit een cognitief proces maar komt uit een andere bron. Overdenken haalt je juist uit je flow! 

    6: Is creatief

    Masseren is een creatieve bezigheid. Elk lichaam zendt een andere behoefte of wens uit die je creatief invult. Voel je ergens meer spanning dan speel je erop in. Vaste protocollen of routes voel je als client direct en komen meestal ook niet vanuit een flow (zie vorige punt).

    7: Kan inspelen op veranderingen (niet hangen in: dat heb ik zo geleerd)

    Wat je hebt geleerd dien je op een gegeven moment eigen te maken en los te laten. James Earls (Anatomy Trains) zei ooit “als je over twee jaar na deze cursus nog steeds hetzelfde doet, ben je verkeerd bezig.”

    Groei, ontwikkel, dij uit en creëer je eigen stijl. Je scholing is daarbij slechts een basis (hopelijk natuurlijk een goeie basis).

    8: Beheerst goeie technieken

    Tja een massage bestaat uiteindelijk natuurlijk uit diverse technieken. En dan is het fijn als je hele goeie technieken beheerst. Maar wat zijn dan goeie technieken? Technieken die heerlijk aanvoelen, die je client helpen om meer in het lijf te zakken, technieken die hun doel bereiken.

    9: Heeft kennis van pathologieën

    We worden ouder maar we zijn ook langer ziek. De kans dat iemand op jouw tafel iets heeft is dus groot. Nu zijn er heel veel verschillende aandoeningen maar enige kennis van ziektes (pathologieën) is wel aan te raden.

    Vroeger was er een strak lijstje van absolute contra-indicaties en mocht je vrijwel geen enkele pathologie behandelen. Nu wordt er gelukkig steeds meer gekeken naar wat je wel kunt doen. In onze opleiding masseur leren we onze studenten “nobody is untouchable”. Met het beslismodel van Tracy Walton kun je uitzoeken hoe je bij elke pathologie je massage aanpast.

    10: Is communicatief sterk

    Masseren doe je met je handen maar verder hangt het vak aan elkaar van (non-verbale) communicatie. De juiste vragen stellen en vooral luisteren! Dat vergeten we nogal eens dat luisteren ook communiceren is. Misschien is het mooiste wat je als masseur kunt bereiken dat iemand zich gehoord, gevoeld of gezien voelt.

    11: Heeft uitgebreid aanbod van massagetechnieken voor de nek

    Als laatste tip gaf Esther aan dat veel sollicitanten de nek overslaan of maar kort meenemen in de massage terwijl daar juist zoveel spanning kan zitten. Bij een nekmassage moet ik altijd denken aan van die puppy’s of kittens die door hun moeder bij hun nekvel worden opgetild. Ze laten automatisch alles los en hangen gewillig in hun moeders bek. Als mijn nek goed wordt gemasseerd kom ik ook tot een nog diepere ontspanning. Logisch ook want de meeste hoofdpijn komt uit de nek (cervicogene hoofdpijn).

    Tot slot

    Deze punten kwamen naar voren in het gesprek vooral omdat Esther aangaf dat het daar bij de sollicitanten nogal eens aan schortte. En nogmaals als beginnend masseur kun je niet verwachten dat je alles net zo goed beheerst als een ervaren rot. Vandaar dat er bij Doctor Feelgood ook een onderscheid in levels van masseurs is gemaakt.

    Toch kun je deze punten al op een goed niveau leren beheersen en als je wilt solliciteren bij Doctor Feelgood zou ik ze zeker even goed langslopen.

    Luister de podcast met Esther van der Plas.

    Ga naar de site van Doctor Feelgood.

    Gerelateerd lesaanbod

    Onze cursussen en opleidingen bieden je een stevige basis om topmassages te geven of om als professional aan de slag te gaan: www.esoterra.nl/massage-therapie/

    × Hoe kan ik je helpen?