fbpx
  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Gevoelens en emoties beter begrijpen door Focusing

  Wat is Focusing?

  “Focussen is aandacht schenken aan iets dat je kunt voelen in je lijf en dat gaat over iets in je leven. Zo’n iets wordt de “felt sense” genoemd. Je voelt het in je lichaam maar het is niet puur lichamelijk. Het is niet het gevoel dat je broek te strak zit of dat je teveel gegeten hebt. Het is meer zoiets als een brok in je keel, een steen op je maag of vlinders in je buik. Van iedere situatie in je leven kan zich zo’n felt sense vormen.” Aldus Aaffien de Vries die al jarenlang met de Focusing methode werkt en daarmee mensen helpt om gevoelens en emoties beter te begrijpen.

  Een belangrijk onderdeel van de Focusing-methode is het vermogen om ons lichaam te gebruiken als instrument voor innerlijke ervaring. Dit betekent dat we ons bewust zijn van hoe ons lichaam reageert op bepaalde situaties en emoties. Door ons hiervan bewust te zijn, kunnen we deze reacties gebruiken als een aanwijzing voor onze innerlijke ervaringen. Door ons lichaam te gebruiken als instrument voor introspectie, kunnen we ons bewust worden van verborgen gevoelens en emoties en deze beter begrijpen.

  Focusing; een procesgerichte methode
  Gedachten en emoties beter begrijpen
  Aandacht richten op fysieke gevoelens of emoties
  Krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei en zelfontwikkeling
  Ervaren hoe Focusing werkt om meer in je lichaam te komen?

  Focusing; een procesgerichte methode

  De Focusing-methode van Eugene Gendlin is een procesgerichte methode die individuen helpt hun innerlijke ervaringen en gevoelens te verkennen en te begrijpen. Het is een techniek die vaak wordt gebruikt in psychotherapie en counseling, maar kan ook worden toegepast op persoonlijke groei en zelfontwikkeling.

  Gedachten, gevoelens en emoties beter begrijpen                                                   

  Gendlin ontwikkelde deze methode als een manier om mensen te helpen de wijsheid te vinden die in hen ligt en deze in hun dagelijks leven toe te passen. Het is gebaseerd op het idee dat ons lichaam en onze emoties ons belangrijke informatie geven over onszelf en onze omgeving. Door onze aandacht te richten op deze interne signalen, kunnen we onze emoties en gedachten beter begrijpen en ons beter aanpassen aan onze omgeving.

  Aandacht richten op fysieke gevoelens of emoties

  De Focusing-methode is een proces dat begint met het richten van de aandacht op een fysiek gevoel of een emotie die we ervaren.

  Vervolgens leren we hoe we dit gevoel kunnen verkennen en er dieper op kunnen ingaan. Dit kan worden gedaan door middel van een reeks vragen en antwoorden die ons helpen ons innerlijke landschap te verkennen en te begrijpen.

  Door deze vragen te stellen, kunnen we onze gevoelens en emoties beter begrijpen en onze innerlijke wijsheid ontdekken.

  Gevoelens en emoties beter begrijpen door Focusing

  Een belangrijk onderdeel van de Focusing-methode is het idee van “iets meer” dan wat we in eerste instantie ervaren.
  Dit betekent dat we ons bewust zijn van onze initiële ervaringen, maar ook openstaan voor het ontdekken van nieuwe lagen van ervaring die ons meer inzicht kunnen geven. Door ons te concentreren op deze nieuwe lagen van ervaring, kunnen we ons innerlijke landschap beter begrijpen en ons bewuster worden van onze innerlijke wijsheid.

  Krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei en zelfontwikkeling

  De Focusing-methode is een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Het biedt een manier om ons bewust te worden van onze innerlijke ervaringen en deze te gebruiken als een bron van wijsheid en inzicht. Het kan ons helpen om beter om te gaan met stress, angst en andere emoties die ons beperken en ons belemmeren om ons volledige potentieel te bereiken. Door deze methode te leren en regelmatig toe te passen, kunnen we ons leven verrijken en ons bewustzijn vergroten.

  Meer weten over de Focusing-methode?

  In deze Esoterra Podcast vertelt Aaffien de Vries je meer over hoe je gevoelens en emoties beter leert begrijpen door de Focusing methode.


  Ervaren hoe Focusing werkt om meer in je lichaam te komen?

  Of je nu nieuw bent in de wereld van Focusing en lichaamsbewustzijn of al ervaring hebt, je bent van harte welkom bij ons. We helpen je graag om meer “uit je hoofd in je lichaam” te komen en gevoelens en emoties beter te leren begrijpen door Focusing. Onze cursussen en opleidingen zijn ontworpen om mensen te helpen hun innerlijke kracht te ontdekken en te gebruiken. Dit kan leiden tot meer rust, balans en geluk in het dagelijks leven. Ons team bestaat uit ervaren en enthousiaste instructeurs die gepassioneerd zijn over het helpen van anderen. We geloven dat het belangrijk is om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin mensen zich op hun gemak voelen om te leren en te groeien.

  Opleiding BodyMind Coach (1 jaar)
  Opleiding Lichaamsgericht Therapeut (3 jaar)
  Overzicht Cursussen en Opleidingen

  Meer weten over ons en onze opleiddingen?
  Download onze Studiegids
  Kom naar een (online) Informatieavond of Open dag

  Meer tips om uit je hoofd in je lichaam te komen
  Laat je inspireren door onze blogs, podcasts en video’s

  We kijken ernaar uit om je te ontmoeten en samen te werken aan een gezonder, gelukkiger en meer bewust leven!

  × Hoe kan ik je helpen?