fbpx
  • Sinds 1998
  • 1000+ cursisten
  • Al vanaf €145,-
  • SNRO geaccrediteerd
 • Leren masseren? Waar begin ik? Door de bomen het bos zien..

  Leren masseren

  Als je wilt leren masseren zijn er tegenwoordig duizenden mogelijkheden. Wat moet je nu kiezen en waar moet je beginnen? In deze blog stel ik vooral de belangrijke vragen die je in de juiste richting kunnen sturen. En ik zal af en toe een tip geven over onze ons lesaanbod.

  Leren masseren; een basisvaardigheid

  Wij van Esoterra vinden dat het leren masseren een basisvak voor elke Nederlander zou moeten zijn. Net zoals iedereen zijn eigen eitje zou moeten kunnen koken. Door te leren masseren ga je naast een massage geven ook meer leren over empathie, grenzen, gemoedstoestanden en contact maken. Hoe mooi zou dat de wereld maken?

  Goed, naast deze basisvaardigheden van het vak leren masseren, kun je dan verder ontdekken welke richting en op welk niveau je dit wilt leren. Dat is dan ook vraag 1!

  Vraag 1: wat is je doel?

  Masseren of massagetherapie is net als koken. Iedereen kan het maar niet iedereen heeft zijn beroep ervan gemaakt. Wat we daarmee willen zeggen is: wat wil je met masseren? Wil je professional worden met een eigen praktijk of wil je gewoon lekker leren masseren voor je gezin en vrienden? Wil je massages geven of mensen therapeutisch begeleiden met je massagevaardigheden.

  Professioneel

  Als je professioneel wilt gaan werken als masseur of massagetherapeut kies je voor een beroepsgerichte opleiding waarbij je alle facetten van het vak leert. Zo vergroot je je kansen om een succesvolle praktijk op te zetten.

  Naast een gedegen basis van massagevaardigheden leer je ook praktijkvoering met thema’s als:

  • Contra-indicaties
  • Intake
  • Marketing
  • Doorverwijzen

  Huis, tuin en keukenmassage

  Als je een fijne massage aan je vrienden of familie wilt geven, kun je met een korte cursus al een hoop leren. Denk even na of je een massagetafel wilt aanschaffen. Als je dat niet van plan bent is misschien een massage op de grond als Thaise massage of Shiatsu het handigst. Dit zijn echter wel massagevormen die voor de meeste masseurs vrij belastend zijn.

  Esoterra biedt een driejarige geaccrediteerde opleiding tot massagetherapeut. Het eerste jaar van de opleiding is de opleiding tot masseur. Onze opleidingen zijn beroepsgericht en bieden je een ideale basis om succesvol en professioneel van start te kunnen.

  leren masseren
  Leren masseren is ontzettend leuk.

  Vraag 2: wat is het verschil tussen masseur en massagetherapeut?

  Heel eenvoudig: een masseur geeft massages voor de ontspanning, een massagetherapeut gebruikt massagetechnieken om te helen. Dit kan zijn fysiek, mentaal, emotioneel of holistisch (het hele plaatje).

  In het buitenland wordt niet zo’n duidelijk onderscheid gemaakt tussen de twee. Dit komt omdat een ontspanningsmassage zeer helend kan werken. En omdat mensen die een ontspanningsmassage willen, misschien wel behoefte hebben aan ‘meer in hun lichaam zitten’, ‘uit het hoofd’, ‘in contact met zichzelf willen komen’, etc.

  Massagetherapie kan gericht zijn op het spieren en weefsels of holistisch. Een holistische massagetherapeut werkt met het hele systeem; de mens. emoties, overtuigingen, sociale factoren, etc.

  Vraag 3: welke massage(therapie) vorm kies ik?

  Massage(therapie) kent vele culturen. Grofweg kun je deze splitsen in oosters en westers.

  Als je een oosterse richting gaat leren masseren ga je werken met energiebanen; meridianen, dit is in de meeste gevallen wat pittiger (net als het eten). De meeste vormen worden op de grond gegeven en het doel is om de energiehuishouding op gang te brengen of te houden. Daarbij worden veel drukpunten gebruikt (acupressuur).

  Ayurveda, Shiatsu, Thais en Tui na (Chinese massage) zijn de bekendste vormen.

  De westerse massagevormen richten zich veel op spieren, fascia (vliezen om spieren en organen), triggerpoints, bindweefsel maar kunnen ook energetisch gericht zijn. Sportmassage, Rebalancing, (Vreeling) Deep tissue, Zweedse, Holistic pulsing zijn voorbeelden van westerse massagevormen.

  In de westerse massagevormen loopt het spectrum van massagevormen van heel concreet, fysiek gericht (sportmassage) tot heel spiritueel (energetische massagevormen).

  Esoterra biedt een opleiding die het beste uit beide werelden laat samen komen in het midden. Nuchter holistisch noemen we dat.

  Vraag 4: leren masseren in korte cursussen, modulair of een meerjarige massageopleiding?

  Als je echt je beroep wilt maken van het vak, dan vallen korte cursussen af. Om te leren masseren en om mensen te begeleiden heb je gewoon een gedegen opleiding nodig. Haast is in dit vak een slechte raadgever.

  Opleidingen worden in verschillende trajecten aangeboden; los bij elkaar ‘geplakte’ modules of een uitgebalanceerd meerjarig curriculum met vaste begeleiders. Beide vormen hebben zo hun voor- en nadelen. Je kunt, ook bij Esoterra, kiezen voor een vaste opleiding met vaste dagen, docenten en medestudenten of modulair waarbij je meer wisselvallig en individueel zult studeren.

  cursus schouderklachten masseren

  Vraag 5: is er wel vraag naar masseurs/ massagetherapeuten?

  Ja! Beide disciplines zijn sterk aan het groeien in Nederland. Veel mensen zitten ‘in hun hoofd’ en zijn gestresst en kunnen juist fysieke begeleiding en contact goed gebruiken. Belangrijke factoren die bijdragen aan het opzetten van een succesvolle praktijk zijn:

  Ondernemersvaardigheden

  De meeste van onze studenten creëren hun ideale praktijkvoering binnen een paar jaar. Dat komt omdat we naast de vaktechnische ontwikkeling ook vanaf dag 1, samen aan de slag gaan met het opzetten en uitbouwen van je eigen praktijk.

  Aanvullende verzekering

  Met een geaccrediteerde opleiding kun je ook veel cliënten krijgen met een aanvullend verzekering. Bij Esoterra weten we heel goed dat alleen goed leren masseren niet voldoende is voor een bloeiende praktijk. Je zult ook ondernemersvaardigheden in moeten zetten; marketing, promotie, administratie, etc. De meeste van onze afgestudeerde therapeuten hebben binnen een jaar of 3 een succesvolle praktijk met veel vaste cliënten.

  Vraag 6: wat betekent holistisch leren masseren?

  Holistisch wordt meestal uitgelegd als “lichaam en geest zijn één” en dat is vrij kort door de bocht wel een goede omschrijving. Waar wij nog belang aan hechten is dat de geest daarbij niet belangrijker is dan het lichaam of dat geestelijke problemen zich lichamelijk uiten. Nee, het werkt wederkerig en overlappend: lichaam en geest zijn dus echt één.

  Holistische massage(therapie) betekent dat je de hele mens ziet en behandelt en niet alleen maar op de klacht inzoomt. Het betekent dat je de klacht wat breder beziet en bekijkt wat jij kunt doen om de cliënt zo goed mogelijk te begeleiden in zijn/haar eigen proces. Als je holistisch gaat leren masseren, gaat het dus niet om de specifieke spier of ledemaat maar om de ziel in elk onderdeel te masseren.

  Gelukkig is een holistische leefstijl steeds meer in zwang. Mensen willen duurzaam leven, in balans met hun omgeving en hun eigen lichaam. Als massagetherapeut kun je hier een unieke aanvulling in betekenen al is het voor veel mensen nog wel heel belangrijk dat het niet ‘te zweverig’ wordt.

  Gerelateerd lesaanbod

  × Hoe kan ik je helpen?