fbpx
  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Massage leren? Word dan Massage Mystery Guest

  Undercover in de massagewereld

  Vijf jaar lang ging ik op pad langs Nederlandse en internationale massagepraktijken, sauna’s en massagesalons. Als mystery guest van Massage Magazine beoordeelde ik anoniem de bezoeken en de massages. Zelf ben ik al jaren masseur en massagedocent. De beoordelingen werden dus gedaan door een ervaren masseur. Iets wat in principe niet strikt noodzakelijk is en relevant want elke
  klant beoordeelt de manier waarop hij is gemasseerd, ongeacht of de klant er nu verstand van heeft of niet. Als de klant de massage als positief heeft ervaren hoor je het vaak wel. Maar als de massage niet was wat de klant ervan had verwacht hoor je meestal niks en zie je de klant vaak ook niet meer terug.
  Vaak waren de massages uitstekend maar ook kwam het geregeld voor dat de kwaliteit niet om over naar huis te schrijven was (wat dan dus wel gebeurde). Voor Massage Magazine werd de evaluatie altijd redelijk netjes verwoord.
  In mijn E-boek maak ik je deelgenoot van mijn grappigste en pijnlijkste ervaringen. Leerzaam voor masseurs en massagetherapeuten. Leuk om te lezen voor iedereen die zelf masseert of graag (nog) eens gemasseerd wordt. Ook als je massage leren gaat is het een goed onderdeel van je leerproces om als mystery guest het land in te gaan.

  Mystery Guest 
  Wat is er mooier dan betaald worden om gemasseerd te worden? Een droombaan? Jazeker. Een enorme droombaan! Hoewel het af en toe ook echt werken was. Soms waren de massages zo slecht dat ik echt mijn tanden op elkaar moest bijten en het een kwestie was van volhouden. Ook werd ik soms getipt door iemand over een hele slechte masseur. Vanzelfsprekend maakte ik dan gelijk een
  afspraak. Van nature ben ik niet iemand die mensen snel zal bekritiseren. Soms had ik dan ook wel moeite om een negatieve recensie te schrijven. Maar dit lukte wel omdat ik
  me bedacht dat deze masseurs het wel verpesten voor de goede, oprechte, professionele masseurs. Het was en bleef over het algemeen heerlijk werk.
  Letterlijk wegdromen was not done want het was mijn opdracht om juist ook op de vele details te letten.

  Betrapt

  In Almere kwam ik op een mooie zomerdag bij een masseur die alles tot in de puntjes had verzorgd. Aangekomen inde massagekamer was de massagetafel ‘opgemaakt’ met een flesje Spa en een echte orchidee. Dat zag er al goed uit! Het rook heerlijk in de ruimte en de temperatuur was goed. De massage was ook heel aardig. Het voelde wel alsof ze één bepaalde route had leren masseren maar ik voelde me ontspannen tot het moment waarop de masseur na de massage de vraag stelde ‘En wanneer ga je nu vertellen dat je van Massage Magazine bent?’
  Ik proestte de slok Spa blauw uit en met het schaamrood op de kaken vroeg ik hoe ze wist dat ik mystery guest was.
  Ze legde uit dat ze mijn afspraak niet helemaal vertrouwde. Een een man uit Utrecht die een massage reserveert in Almere? Ze had mijn naam gegoogeld en vond alle achtergrondinformatie over me…

  De volgende dag belde ik een andere masseur in Almere voor een afspraak en na mijn ‘Dag met Mr X, ik wil graag een afspraak maken.’, werd ik onderbroken. ‘Ja hou maar op, jij bent de
  mystery guest! Ik ben gewaarschuwd door een mede-masseur. Daar doe ik niet aan mee, doei.’ Tja, en wat zeg je dan. Overigens getuigt het wel van zelfvertrouwen als je weet dat ik kom en je toch laat beoordelen. Deze mevrouw koos wat anders.

  Massage leren is ook leren voelen
  Soms heb je geen idee wat er op je rug gebeurt. Is het een vuist of een elleboog. En wat voel ik nu? Als de massage goed is, wordt het een uitdaging om niet weg te dommelen. Want als ik in slaap val moet ik of een nieuwe massage boeken of een stuk uit de massagerecensie weghalen.  Hoe mooi de opdracht ook was en dit vak ook is, beroepsdeformatie zorgt ervoor dat je bij geen enkele
  massage meer makkelijk weg droomt of je automatisch overgeeft aan de vakkundige handen van de masseur.

  Bussum

  Mijn vriendin en ik hebben een duomassage geboekt. De massagepraktijk in Bussum zit in een sporthal waar op deze vrijdagavond een tennistoernooi word gehouden. Sinterklaas zal met zijn Pieten de prijsuitreiking verzorgen. We zijn vrij vroeg dus nemen in de sportkantine plaats en bestellen wat te drinken. Het is een gezelligheid van jewelste en een komen en gaan van bier en bitterballen. De kinderen lopen steeds meer uit het zicht van de ouders en zij gaan een interessante rol spelen in deze massage-ervaring.

  De toegewijde en professionele (sport)masseurs gaan ons na een uitgebreide intake lekker masseren. Alles gaat goed, we liggen lekker, de masseurs weten wat ze doen en op de achtergrond horen we het geroezemoes van de kantine. Het doet me denken aan mijn kindertijd. Als er een feestje was mochten we langer opblijven maar op een gegeven moment was het onverbiddelijk bedtijd. En dan lag ik op bed met het heerlijke geroezemoes op de achtergrond. Af en toe schaterde ome Henk me weer wakker of giebelde de tantes door iets te veel drank, maar een veiliger en ontspannender geluid is er voor mij niet te bedenken.

  Spelende kinderen

  Zo lig ik dus op de massagetafel maar er komt een ander geluid uit mijn jeugd voorbij. Een minder relaxed geluid. De masseur ergert zich en schaamt zich denk ik voor de herrie van de spelende kinderen in de gang net naast de ruimte. Die kids zijn met ballen aan het spelen. Tja, ik hoor het ook maar ach.

  De masseur vind het vreselijk en begint ergerlijk te zuchten. Ik kan het me wel voorstellen. Ze is zo toegewijd dat ze waarschijnlijk in doodse stilte wil masseren. Maar haar geluid (gezucht en gesteun) is vele malen erger dan de spelende kinderen in de hal.

  Ook massage leren

  Wil je ook een goede massage leren? Dan is het een goed idee om geregeld naar een masseur of massagetherapeut te gaan. En ook al wil je een Shiatsu of Klassieke massage leren; je leert elke keer weer iets waar je wat mee kunt. Of het nu iets positiefs is of iets negatiefs. Het blijft een leerpunt.

  Voor de opleiding massage is het dan ook een opdracht; ga naar een masseur in de buurt en laat je masseren. Als je zelf geen masseur hoeft te worden maar wel een heerlijke massage leren wilt, ben je welk om op onze introcursus massage.Daar ga je met fijne, ontspannende technieken een heerlijke massage leren.

  × Hoe kan ik je helpen?