• Topbar

  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Traumasporen

  Van Esoterra podcast naar Zomergasten

  Traumasporen is het spraakmakende boek van Bessel van der Kolk. Dit maakte hem in één keer beroemd ook buiten zijn vakgebied. Op zondag 28 augustus 2022 was Bessel van der Kolk te gast in Zomergasten. Ik had het genoegen om hem begin dit jaar te mogen interviewen voor de Esoterra podcast. Later dat jaar mocht ik assisteren bij zijn online workshops speciaal voor Nederland. In ons gesprek lukte het helaas niet lang om in het Nederlands te spreken; de beste man woont en werkt al zijn hele leven in Amerika dus dat is best lastig.

  Bessel, een pionier

  Bessel van der Kolk is psychiater en heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar trauma, traumasporen en traumaverwerking. Samengevat in één zin is de kern van zijn onderzoek: Om trauma’s te helen of draagbaar te maken ,moét je met het lichaam aan de slag. Nu is dat voor ons therapeuten geen schokkend nieuws maar voor het veld waarin hij opereert, de psychiatrie, is dit revolutionair. De gemiddelde psychiater past liever medicatie toe en de traditionele psycholoog zweert bij gespreksvoering als therapievorm. Bessel werkte veel met Vietnamveteranen en ontdekte dat therapievormen als EMDR, dans-en theatertherapie, massage, neurofeedback, yoga en andere vormen van lichaamswerk veel effectiever zijn. Zijn boek ‘the body keeps the score’ (Nederlands: Traumasporen) is nu al enkele jaren de nr 1 van de New York Time non fictie bestsellerslijst. Een baanbrekend boek dus.

  Traumasporen

  Ook al is dit voor onze beroepsgroep geen nieuws toch is zijn boek Traumasporen een regelrechte aanrader. Een standaardwerk in elke boekenkast van de lichaamsgerichte therapeut. In zijn boek geeft hij aan dat mensen die als kind traumatische ervaringen hebben gehad (geweld, seksueel etc) later een grotere kans hebben om meer gezondheidsklachten te ervaren en zelfs eerder te sterven.
  De ‘bedrading’ in de hersenen wordt aangetast als er in je jeugd iets gebeurd. Hierdoor kun je in een hogere alertheid blijven staan. Kortom een constante staat van stress. En wat je aandacht geeft, groeit. Veel kinderen die traumatische ervaringen hebben met bijvoorbeeld seksueel geweld, komen op latere leeftijd in een omgeving waar dezelfde onveiligheid rondom dat thema heerst.

  Heart rate variability

  In zijn boek Traumasporen geeft hij aan dat een gezond, niet getraumatiseerd mens (of minder getraumatiseerd want wie is er niet getraumatiseerd) een brede reikwijdte van hartritme heeft. Het kan heel snel bij inspanning en heel traag bij volledige ontspanning zijn. Bij getraumatiseerde mensen blijkt de variabiliteit van het hartrimte veel smaller te zijn en geeft het veel minder speelruimte. Het hart staat als het ware continue aan. Dit heeft uiteraard (het risico op) allerlei consequenties.

  stress

  Trauma van desinteresse

  Uit zijn onderzoek blijkt overigens ook dat een verwaarloosde jeugd nog meer impact kan hebben dan een traumatisch incident. Kinderen die teveel ruimte krijgen of aan hun lot worden overgelaten voelen geen binding of noodzakelijkheid. Iets wat kan blijven knagen. In mijn massagetherapie praktijk herinner ik me een client die als kind zo vrij was opgevoed dat ie als 8 jarig kind alleen met de trein ging tienertoeren. Mij leek het de hemel want mijn ouders waren een stuk strenger en strikter. “Ik mocht niks.” Maar deze man, had graag een papa of mama gehad die hem aan banden had gelegd. Gezinsbanden.

  Aanrader: traumasporen

  Dit en nog veel meer interessante onderzoeken en materie vind je terug in het boek. Kopen dus! En anders Zomergasten terugkijken of de podcast beluisteren of bekijken.

  Stefan van Rossum

  Of kijk/ luister de podcast:

  × Hoe kan ik je helpen?