fbpx

Massagetherapie

Leerdoelen:

 • Wat kun je met massagetherapie?
 • Is massagetherapie iets voor jou?
 • Voorbeeld van klachtgericht werken
 • Voorbeeld van holistische beandering
 • Wetenschappelijk onderzoek naar effecten van massage bij artrose

Wie kan beter uitleggen wat massagetherapie inhoudt dan bijna afgestudeerd student Christine van Mourik.

Als massagetherapeut leer je bij Esoterra om zowel fysiek of klachtgericht te werken en meer psychosomatisch. Een fysieke klacht is een uitgelezen ingang voor een holistisch proces. Daarmee bedoel ik dat een klacht leidt tot een wens om iets te veranderen, te ontwikkelen.

Bijna iedereen heeft op een gegeven moment wel eens last van de schouders. Daarom een interessant gebied om in deze les door te nemen. 

De schouders

Inleiding

Met de schouders bedoelen we het gebied rond de schouderbladen en de schouderkop. In spreekwoorden hebben de schouders veelal te maken met het dragen van verantwoording (Atlas) wat vaak als een juk kan aanvoelen.

Sinds we gekozen hebben om niet op onze armen te staan als andere viervoeters hebben de schouders een bijzondere ontwikkeling ondergaan. De functionaliteit van onze armen en daarmee de schouders is totaal veranderd. Andere zoogdieren gebruiken de armen en schouders voornamelijk om hun romp omhoog te houden.

Schouderklachten hebben naast onderrug- en nekklachten een vaste plek in de top drie van meest voorkomende klachten.

Het schoudergewricht is een kogelgewricht en kan allerlei bewegingen maken. Dat is natuurlijk fijn maar daar zit ook de kwetsbaarheid van de schouders en armen. Welbeschouwd begint de arm in de thorax bij de spieren die de schouder kunnen bewegen.

Onbewuste spanning

Het hele lichaam kan onbewust een hoger spiertonus houden. Bij de schouders zie je echter veelvuldig een langdurige aanspanning van de spieren terug (Levator scapula, Trapezius). Deze langdurige of veel terugkomende aanspanning vormt een groot probleem en veroorzaakt diverse klachten.

Bewustwording van de spanning in de schouders of ‘opgetrokken schouders’ kan vaak een grote invloed hebben op het klachtenpatroon.

Het optrekken van de schouders gaat vaak gepaard met een gevoel van stress en grote mate van verantwoordelijkheid.

Rode vlaggen

 • Breuken
 • Arm uit de kom
 • Ontsteking
 • Oedeem

 Veelvoorkomende pathologieën

Impingement syndroom

Het SubAcromiale PijnSyndroom (SAPS) is één van de meest voorkomende schouderklachten. Deze komt bij vrouwen iets meer voor dan bij mannen vooral na het 40e levensjaar. De oorzaak is een vernauwing onder het schouderdak. Dit kan aangeboren zijn maar ontstaat meestal door overbelasting waardoor er verkalking of bot aangroei plaatsvindt. Hierdoor wordt de krappe ruimte nog kleiner en worden bursa en pezen ingeklemd.

De oorzaken kunnen zijn:

 • Overbelasting
 • Kapselschrompeling
 • Belastende houding

Bij een impingement is het heffen van de arm (abductie) pijnlijk of onmogelijk. Soms kan men de arm nog wel heffen maar moet men eerst door een bepaalde pijnlijke hoek heen.

De klachten zijn eerst kortstondig aanwezig maar kunnen steeds vaker voorkomen tot bijvoorbeeld in bed als we op onze schouder liggen of ons omdraaien.

Op deze video zie je een aantal technieken uit de les ‘Klachtgericht werken’.

Frozen Shoulder

Frozen shoulder is, net als meer aandoeningen, een verzamelnaam van klachten die ervoor zorgen dat de spieren in het gebied zodanig gaan aanspannen dat het gebied hard en bevroren lijkt.

De bron van het euvel is vaak een onsteking aan het gewrichtskapsel van de schoudergordel.

Dit kan spontaan ontstaan (primair) of langzaam verergeren (secundair). De secundaire versie ontstaat meestal door langdurig in een belastende houding (vaak zittend) werken.

Bij frozen shoulders benoemt men drie fases:

 • Freezing
 • Frozen
 • Thawing

Vaak ervaart men pijn en een beperkte bewegingsruimte van de arm. De aandoening komt meer voor bij mannen dan vrouwen

Het begint meestal tussen het 40e en 65e levensjaar

Naar schatting 10 à 20% van de patiënten is diabeticus

Andere factoren die aanleg geven tot: een periode van gedwongen immobiliteit, hyper- thyroidism, cardiovasculaire ziekten (bloedvaten), clinische depressie, ziekte van Parkinson.

Hieronder kun je een presentatie zien over frozen shoulder van Martijn Bor (student Opleiding massagetherapeut). In deze opleiding is één van de opdrachten om een presentatie te geven over een bepaalde pathologie en hoe je dit met massagetherapie kunt behandelen.

Holistische benadering van schouderklachten

Nu we de fysiek componenten van de schouder wat meer hebben bekeken, gaan we eens kijken naar de holistische visie op de schouder.

Om te beginnen zijn er veel uitdrukkingen die aangeven waar de schouder mee te maken heeft:

 • brede schouders hebben 
 • de schouders eronder zetten 
 • de schouders ophalen 
 • op iemands schouders staan 
 • een last op je schouders dragen 

Oefening: stop met wat je doet, sluit je ogen en ervaar hoe je schouders op dit moment voelen. 

Ervaar je iets van spanning? Kun je ontdekken wat maakt dat ze wel/ niet op spanning staan?

De schouders staan voor  draagkracht en het innemen van je levensruimte. Gezonde schouders staan voor veel draagkracht en dat je niet onder emotionele lasten gebogen gaat. Je ratio en gevoelswereld zijn in balans. Je hebt veel vertrouwen en leeft volgens je eigen pad. Je kunt overzien, relativeren, respecteert je eigen grenzen en je kunt goed je eigen emoties verwerken.

Schouderklachten algemeen
Schouderklachten kunnen aangeven dat je teveel vasthoud en dat emoties van angst en verdriet de overhand hebben. Je draagt teveel last en probeert jezelf krampachtig staande te houden. Je wordt overspoeld door emoties en je ervaart te weinig draagkracht vanuit jezelf, de lasten worden je te zwaar. Je sluit je teveel af van anderen of je neemt juist teveel last van anderen over. Het is belangrijk dat je je emoties leert kanaliseren en dat je weer overzicht krijgen zodat je aan een oplossing kunt werken.

Schouderpijn
Angst overheerst en je ervaart het leven als zwaar, want je moet teveel van jezelf. Je stelt teveel voorwaarden aan jezelf en geeft jezelf teveel verplichtingen. Je eist van jezelf om te presteren of om te voldoen aan verwachtingen van anderen. Je stelt je mogelijk te afhankelijk op naar anderen, mogelijk spelen er relatie problemen. Je piekert teveel en daarbij blokkeer je je gevoelens en intuïtie. Je neemt ook lasten op je die niet nodig zijn.  Je hebt angst en mist vertrouwen in jezelf.

Schouderbladen
De schouderbladen hebben ook nog een aparte betekenis. Zij staan voor het openen van jezelf naar jezelf toe, maar ook naar de buitenwereld. Als je schouders recht staan dan sta je dicht bij jezelf en heb je zelfvertrouwen. Je bent blij om te mogen leven en je bent expressief. 

Chakra 4

Een andere benadering die in de opleiding wordt behandel is de chakraleer. Door middel van de chakra’s, krijg je een helder holistisch beeld van de klacht en wat maakt dat de klacht is ontstaan.

Chakra 4, het hartchakra staat voor:

 • Het recht om te beminnen en om bemind te worden
 • zelfacceptatie
 • liefde en relaties

Dit chakra komt tot ontwikkeling in de leeftijd van vier jaar tot zeven jaar.  Fysiek komt dit chakra tot uitdrukking in het hart(gebied).  Dit chakra vertegenwoordigt het recht om te beminnen en om bemind te worden.

Anahata vertegenwoordigt het element lucht. Tegenover het recht om lief te hebben en bemind te worden staat verdriet.

Excessief: afhankelijkheid van anderen, slecht afgebakende grenzen, bezitterigheid en jaloezie.

Deficiënt: verlegen, eenzaam, alleen, gebrek aan empathie, bitter en kritisch.

Bron:InZiBlogs, Praktijk Onder de Linden, Merel Drilling

Esoterra podcast

Hier vind je enkele podcasts met onderwerpen die ook in de opleiding massagetherapeut terugkomen:Tot slot

De opleiding massagetherapie biedt je de brede basis om vol zelfvertrouwen je vak uit te oefenen. Vanuit jezelf want het is een persoonlijk vak. Dus ga je in de opleiding ook je eigen weg uitstippelen en creëer je een mix uit de brede basis van verschillende lessen en vakken.

Wil je meer weten over de opleiding? Kijk op de site of neem contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 09:00 to 19:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday