Esoterra podcast

esoterra podcast

Esoterra Podcast; de podcast voor de complementaire zorg

Hartelijk welkom bij onze podcast waar je interessante interviews beluistert met mensen uit het CAM veld over interessante thema’s. De Esoterra podcast is te beluisteren via Spotify, Itunes of Soundcloud. 

Klik op de foto om naar de betreffende podcast te gaan of om deze af te spelen. Of ga naar Spotify.

 
 

S02E13: Wilna Eenkhoorn, ademcoach

Wilna is al jaren met ademen bezig. Tja wie niet zou je zeggen maar Wilna is vanuit de yoga in het ademwerk terecht gekomen.

In deze podcast legt ze uit wat ademwerk is en wat het oplevert:
“De ‘Adem’ komt in de lente van 2002 op mijn pad en het wordt mijn grootste passie om mensen te begeleiden en op te leiden tot ademcoach. Sinds de lente van 2020 is er een hele nieuwe opleiding tot Bewust Verbonden Ademwerk ontstaan met uitbreiding van meerdere ademtechnieken en pranayama, de mooiste yogatechnieken en het is mijn missie om iedereen die hier mee aan de slag wil met open armen te ontvangen.”

www.paradijsopaarde.nu/

Wilna is al jaren met ademen bezig. Tja wie niet zou je zeggen maar Wilna is vanuit de yoga in het ademwerk terecht gekomen.

In deze podcast legt ze uit wat ademwerk is en wat het oplevert:
“De ‘Adem’ komt in de lente van 2002 op mijn pad en het wordt mijn grootste passie om mensen te begeleiden en op te leiden tot ademcoach. Sinds de lente van 2020 is er een hele nieuwe opleiding tot Bewust Verbonden Ademwerk ontstaan met uitbreiding van meerdere ademtechnieken en pranayama, de mooiste yogatechnieken en het is mijn missie om iedereen die hier mee aan de slag wil met open armen te ontvangen.”

www.paradijsopaarde.nu/

 
 

 

S02E12: Jos Olgers, overdracht en tegenoverdracht

Jos Olgers werkte sinds 1984 als hypnose- en regressietherapeut. Vanaf 1989 geeft hij les in dit vak. In 1999 richtte hij samen met Bertien van Woelderen de TranceArt Academie in Den Haag op. Dit is een instituut dat onder andere een vierjarige hbo-opleiding tot hypnose- en regressietherapeut verzorgt. In 2014 deden zij als directie van deze opleiding een stap terug. Zo nu en dan geeft hij nog les en trainingen.

In 2017 werd Jos erelid van de NBVH (Nederlandse Beroepsvereniging Van Hypnotherapeuten).

Tegenwoordig ‘vertaalt’ hij zijn opgedane kennis en vaardigheden in diverse handboeken. Het onderwerp dat in deze podcast besproken wordt, is een van de belangrijke thema’s in zijn nieuwe boek Profiel van de Therapeut, dat rond de jaarwisseling zal verschijnen.

Van hem verschenen de volgende boeken:
• Handboek Hypnotherapie (inmiddels herziene en uitgebreide 3e druk)
• Handboek Hypnotherapie Aanvulling (voor hen die de 1e of 2e druk van het Handboek bezitten)
• Medische Hypnotherapie
• De Binnenwereld Spreekt (o.a. over het werken met deelpersonen)
• Afvallen met Hypnotherapie

www.josolgers.nl

S02E11: James Earls, anatomy and evolution

James Earls (UK) was jarenlang als docent en schrijver verbonden aan Anatomy Trains. In die hoedanigheid kwam hij in 2010 ook naar Nederland om een aantal cursussen te geven.


In zijn boek Born to Walk koppelt hij de uitgangspunten van de ontwikkeling van het menselijk lichaam t.o.v. die van andere primaten aan lopen.
Deze podcast gaat over, natuurlijk evolutie (en waarom dit relevant is voor lichaamswerkers), lopen, bewegen en geeft hij antwoord op wat volgens hem de allerbelangrijkste spier van het lichaam is (en het is niet de Psoas!).

borntomove.com
zijn boek: www.bol.com/nl/f/born-to-walk/9200000021775123/

S02E10: Joris Vincken

Joris Vincken wilde als kind al gouden platen vergaren. Toen hem dat gelukt was, bleek dat niet het gewenste gevoel op te leveren. Gedesillusioneerd stortte hij zich op het ‘spirituele pad’ maar, ontdekte hij later, met dezelfde ‘als..dan’ mentaliteit. Uiteindelijk gaf hij zich over aan..niks, het nu en daar kan hij inmiddels heel veel over vertellen.
Joris maakt nog steeds muziek, schrijft boeken en is coach.

jorisvincken.nl

S02E09: Linda Schipper, mindfulness 

Linda Schipper is oprichter van Werkplaats Aandachtig Leven en in mijn ogen de verwezenlijking van mindfulness. Alleen van dit gesprek werd ik al weer heel mindful en geinsprireerd.
Ze heeft een eigen praktijk en opleidingsinstituut in Nijgea (F). Daar geeft ze diverse mindfulness workshops en trainingen en de hele bijzondere mindfulness-massage.

https://www.werkplaatsaandachtigleven.nl/

S02E08: Jan Bommerez, flow en leren loslaten

Jan Bommerez ken ik van zijn eerste boek ‘Flow en de kunst van het zakendoen’. Een heerlijk boek wat je aanspoort om echt te leven en werken vanuit flow.
Inmiddels heeft Jan meerdere boeken geschreven en volg ik zijn online cursus ‘leren loslaten’.
In deze podcast hebben we een tweede gesprek over al deze zaken en over trauma’s. Het onderwerp van zijn volgende, nog af te schrijven boek.

Wil je zijn cursus volgen, dan krijg je tot eind mei korting met deze code: esoterra20

www.lerenloslaten.com/

PS: het geluid op de achtergrond is zijn krakende stoel.

S02E07: Thera Balvers, geweldloze communicatie

Thera is gecertificeerd Simonton therapeut (psycheoncologische therapie voor mensen met kanker) en is een van de oprichters van het Simonton Center, regio Benelux. Geweldloze Communicatie (GC) is een onderdeel van het Simonton programma en zo werd haar interesse voor GC gewekt. Zij is inmiddels internationaal gecertificeerd trainer en mediator in Geweldloze Communicatie.

Haar site: therabalvers.nl/

 
 

S02E06: Etienne Peirsman, Cranio-sacraaltherapie

Deze podcast heb ik een online verbinding met Etienne Peirsman. Hij heeft de cranio-sacraaltherapie geleerd van John Upledger ‘himself’ en daar zijn eigen bijzondere methode van gemaakt.
We praten hierover in tijden van de Coronacrisis (2 april 2020)

Etienne geeft les over de hele wereld en woont het halve jaar in New Mexico, USA.
In Nederland vind je zijn opleiding hier: pcsa.nu/

 
 

S02E05: Jan b Eyskens, Taal is vaak te laat.

In deze podcast interview ik Jan b Eyskens (1952) Doctor in de Medische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen), Bewegingsconsulent en Filosofisch Practicus.
In het gesprek komt van alles voorbij: o.a. honingdassen, het Russisch staatscircus, biotensegrity, de 6 emoties volgens Darwin en actiënten in plaats van patiënten.
Een boeiend gesprek wat ik zelf nog twee keer terug moest luisteren om alles goed te begrijpen.

https://www.bewegingspraktijk.be/
https://www.yesbody.be/

 

S02E04: Whitney Lowe, Orthopedic massage (English)

In deze podcast praat ik met Whitney Lowe. Hij is al meer dan 30 jaar massagetherapeut in de USA. Hij schrijft regelmatig interessante artikelen in de vakbladen en schreef het boek ‘Orthopedic assessment in massage therapy’.
Hij heeft zijn eigen school met veel online leermogelijkheden, dus ook voor ons interessant.
Samen met Til Luchau heeft hij een hele boeiende podcast, ‘the thinking practitioner’.
https://www.academyofclinicalmassage.com

https://www.thethinkingpractitioner.com

 

 

S02E03: Pierre Capel over het emotionele DNA

Deze podcast ben ik op visite bij Pierre Capel, emiritus hoogleraar experimentele immunologie aan de Universiteit van Utrecht. En hij is schrijver van het boek ‘het emotionele DNA’. Een fascinerend boek over hoe gevoelens ontstaan en hoe stress door het lichaam kan woekeren.
We praten over al deze onderwerpen en hoe gezond yoga, massage, mindfulness en mediteren zijn.
Meer info vind je op: www.pierrecapel.nl

S02E02: Robert Schleip (English)

A short but interesting interview with Robert Schleip, live at the Fascia@Sea congres in Scheveningen, Holland.
Robert is talking about his backgrounds and his latest findings in the research of fascia.

Check out his site for more info: http://www.somatics.de/en/schleip

S02E01: Jaap van der Wal

Via Tom Myers (Anatomy Trains) hoorde ik van Dr. Jaap van der Wal. Hetzelfde jaar volgde ik zijn driedaagse lezing over embryologie. Fascinerend!

Jaap is wereldberoemd in ‘fascialand’ maar in Nederland denken de meeste mensen nog aan de komiek als zijn naam valt. Dat kan zo niet langer! Elke serieuze therapeut of holistische denker moet op zijn minst deze podcast geluisterd hebben. Ik sprak hem voor deze podcast op het Fascia@Sea congres.

Bekijk vooral zijn site voor meer info: www.embryo.nl

Seizoen 1

Podcast 11: Tai Chi

Elvira Trienekens beoefent al jarenlang Tai Chi. Eerst als student nu al vele jaren als docent. De waardes of principes van Tai Chi zijn ook op andere vlakken nuttig en bruikbaar vooral voor het geven van massages.
Bij Esoterra geeft ze dan ook de cursus ‘Moeiteloos masseren’.

Podcast 10: EMMETT

 

Ria van Rooijen en Marco Wiegers vertellen over hun passie over EMMETT. Een bijzondere techniek die ontwikkeld is door Australiër Ross Emmett. Deze lichaamsgerichte therapievorm kenmerkt zich een hele toegankelijke, effectieve en zachte aanpak. Ria en Marco hebben een lange en brede achtergrond als (sport) arts en fysiotherapeut. Voor meer info klik hier: emmett-techniek.nl/wat-is-emmett-techniek/

Podcast 9: Carla Bongers en de kracht van karakterstructuren

Deze podcast praat ik met Carla Bongers, schrijver van het boek ‘de kracht van karakterstructuren’ over karakterstructuren en waarom deze zo relevant zijn voor eigenlijk elke therapeut. Ook al is Carla volgens eigen zeggen “geen schrijver”, toch is ze inmiddels bezig met boek nummer 2 over de symbiotische karakterstructuur.

Podcast 8: Chakra’s met Merel Drilling

Aan de keukentafel bij Merel Drilling krijg ik uitleg over wat chakra’s precies zijn en vooral waarom het voor (ook westerse) masseurs interessant is om hier mee te werken.
Het holistische systeem uit de Ayurveda wordt besproken aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.

Home

Podcast 7: Alles over tantra met Wendy Doeleman

Bij tantra denken de meesten van ons direct aan seks of ‘foute masseurs’. Maar tantra is zoveel meer dan dat. Althans dat zegt Wendy Doeleman.
Ik spreek met haar over de essentie van tantra en waarom dit interessante materie is voor elke massagetherapeut die het beste uit zijn/ haar vak wilt halen.

blissyourbody.nl/

Podcast 6: Doctor Feelgood/ Esther van der Plas

In deze podcast praat ik met de eigenaar van Doctor Feelgood, Esther van der Plas. Zij is al jaren massagetherapeut en opgeleid in Amerika. Esther is veel op tour geweest met diverse bands en heeft zo talloze beroemdheden gemasseerd.
Inmiddels is ze al weer enkele jaren neergestreken in Amsterdam en runt daar 3 Doctor Feelgood vestigingen.
www.doctorfeelgood.nl/

Podcast 5: Vreeling Deep Tissue

In deze podcast praat ik met Pim Vree over zijn vorm van deep tissue massage: Vreeling.
Hij praat over de unieke kenmerken van Vreeling, zijn nieuwe boek, holisme en yin en yang.

Podcast 4: Lijftijd, Lisette Koster

In deze podcast interview ik masseur en schoonheidsspecialist Lisette Koster. Ze heeft enkele jaren geleden de opleiding masseur bij ons gedaan en heeft inmiddels een goedlopende praktijk in hartje Utrecht.
Ze vertelt ons hoe het is om als zelfstandige een praktijk/salon te runnen.

www.lijftijd-utrecht.nl/

 
 

Podcast 3: Over Fascia met Menno Dam

In deze podcast praat ik met Menno Dam over fascia. Waarom is fascia opeens zo’n ding? Waarom is het belangrijk voor massagetherapeuten? Wat is het eigenlijk? En wat kun je ermee?
Allemaal vragen voor ervaren rot in het vak én docent bij Esoterra; Menno Dam!

Podcast 2: Een tafel, olie en een stapel handdoeken…

In deze podcast zijn we op bezoek bij Helma van Craaikamp in Oostzaan. Ook aanwezig is Marian de Lugt uit Alkmaar.
Enkele jaren geleden hebben ze de opleiding massagetherapeut afgerond bij Esoterra.
We gaan eens luisteren hoe zij hun praktijk voeren.

https://massageoostzaan.nl

www.praktijkintotaalverzorging.nl/

Podcast 1: Als ’t in Salland kan…

De eerste Esoterra podcast waarin ik bel met Chantal Bennink van Laatumasseren uit Raalte. Ze heeft een collega massagetherapeut nodig. Ik ben benieuwd hoe het haar vergaat.

www.laatumasseren.nl/