• Topbar

  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Geboortetrauma na keizersnede met John James

  Geboortetrauma

  In deze aflevering praat ik met John James over zijn werk met moeders, kinderen en ook vaders die een keizersnede hebben gehad. Hij beweert dat hieruit veel klachten kunnen voortkomen, zowel bij de moeder als bij de pasgeborene. In zijn geboortetrauma sessies werkt hij eerst met de moeder (of vader) en vervolgens met de baby.

  Keizersnede; levensreddend en…

  Keizersnede (C-sectie) bevallingen zijn wereldwijd steeds gebruikelijker geworden, met ongeveer één op de drie bevallingen in de Verenigde Staten die via een keizersnede plaatsvindt! Hoewel deze chirurgische ingreep levensreddend kan zijn voor zowel moeders als baby’s in bepaalde situaties, brengt het ook zijn eigen uitdagingen en mogelijke complicaties met zich mee. Hieronder vallen verschillende klachten die moeders en baby’s na een keizersnede kunnen ervaren. Het begrijpen van deze klachten is cruciaal voor zorgverleners en families om tijdens het herstelproces de juiste zorg en ondersteuning te bieden.

  Geboortetrauma; Klachten van de moeder na een keizersnede

  De moeder kan na een keizersnede (C-section of Ceasarian in het Engels) een breed scala aan langdurende klachten overhouden. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

  • Pijn en ongemak: Pijn op de incisieplaats is een van de meest voorkomende klachten na een keizersnede. Moeders kunnen niet alleen ongemak ervaren op de chirurgische plaats, maar ook in de buik, rug en schouders als gevolg van de chirurgische ingreep en de anesthesie.
  • Vermoeidheid en zwakte: Herstel van een grote buikoperatie kan leiden tot vermoeidheid en zwakte bij moeders, waardoor het uitdagend wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren en voor de pasgeborene te zorgen.
  • Emotionele uitdagingen: Moeders kunnen een scala aan emoties ervaren na een keizersnede, waaronder verdriet, teleurstelling en angst. Gevoelens van schuld of falen omdat ze geen vaginale bevalling hebben gehad zoals gepland, zijn niet ongewoon.
  • Problemen met borstvoeding geven: Het op gang brengen en behouden van borstvoeding kan voor moeders na een keizersnede uitdagender zijn vanwege pijn, vermoeidheid en beperkte mobiliteit. Bovendien kunnen bepaalde pijnmedicatie die tijdens het herstel wordt gebruikt, de melkproductie beïnvloeden.
  • Chirurgische complicaties: Infectie op de incisieplaats, wonddehiscentie (scheiding van de wondranden) en bloedstolsels zijn mogelijke complicaties die onmiddellijke medische aandacht vereisen.
  geboortetrauma

  Geboortetrauma; Klachten van de baby na een keizersnede

  Baby’s kunnen ook problemen ondervinden van deze vorm van bevallen:

  • Ademhalingsproblemen: Baby’s die via een keizersnede worden geboren, lopen een iets groter risico op ademhalingsproblemen in vergelijking met baby’s die vaginaal worden geboren. Dit komt doordat ze mogelijk niet dezelfde borstkascompressie ondergaan tijdens de bevalling, wat helpt bij het uitdrijven van vocht uit de longen.
  • Vertraagde start van borstvoeding: Baby’s die via een keizersnede worden geboren, kunnen een vertraging ervaren in het op gang brengen van borstvoeding als gevolg van maternale factoren zoals de effecten van anesthesie en langzamer herstel.
  • Verhoogd risico op allergieën en astma: Sommige studies suggereren dat baby’s die via een keizersnede worden geboren, een licht verhoogd risico kunnen hebben om later in het leven allergieën en astma te ontwikkelen in vergelijking met baby’s die vaginaal worden geboren. De exacte redenen hiervoor zijn niet volledig begrepen, maar kunnen te maken hebben met verschillen in de vroege kolonisatie van de darmmicrobiota.
  • Vertraagde binding: Het onmiddellijke huid-op-huidcontact en de binding tussen moeder en baby kunnen worden vertraagd na een keizersnede, wat van invloed kan zijn op de vroege binding en hechting.
  • Mogelijk letsel: In zeldzame gevallen kunnen baby’s die via een keizersnede worden geboren, lichte verwondingen oplopen tijdens de chirurgische ingreep. Deze verwondingen zijn meestal klein en lossen op zonder blijvende gevolgen.

  Het aanpakken van klachten

  Hoewel keizersnedes levensreddende ingrepen kunnen zijn voor zowel moeders als baby’s, brengen ze ook hun eigen uitdagingen en mogelijke complicaties met zich mee. Het begrijpen van de veelvoorkomende klachten die moeders en baby’s na een keizersnede kunnen ervaren, is essentieel voor zorgverleners om tijdens het herstelproces uitgebreide zorg en ondersteuning te bieden. Door deze klachten tijdig en effectief aan te pakken, kunnen zorgteams helpen bij het vergemakkelijken van een soepeler herstel voor zowel moeders als baby’s na een keizersnedebevalling.

  Wie is John James?

  CEO, Eigenaar, Bedrijfsinstructeur, Master Level LMT, MTI

  John beoefent al meer dan drie decennia massage therapie, en in die tijd heeft hij opkomende therapeuten in de gemeenschap getraind en begeleid die vervolgens succesvolle en bevredigende carrières hebben gehad. John beschouwt zichzelf als een uitvinder met scherpe observatievaardigheden en heeft zijn carrière besteed aan het ontwikkelen van zijn eigen technieken en het bedenken van een krachtige ademhalingstechniek voor het vinden en loslaten van spanning in het lichaam. John is de oprichter van Massage Source, medeoprichter van het C-Section Recovery Center, en mede-eigenaar van het Ke Kino Institute of Healing.

  Hij is een gewaardeerde alumnus van Influence Ecology, die hun volledige curriculum heeft afgerond in de studie van transactionele competentie, waarvan de filosofie is geïntegreerd in alles wat we doen bij Ke Kino. Naast het creëren van Finding Zero, een methode voor het vinden van mentale rust en balans.

  Zijn website: https://kekino.com/

  Meer Esoterra Podcast luister je hier.

  × Hoe kan ik je helpen?