fbpx
  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Franz Ruppert, Identity orientated PsychoTherapy

  Over Franz Ruppert

  Dr. Franz Ruppert is docent psychologie aan een hogeschool in München en werkzaam als vrijgevestigd psychotherapeut. Hij ontwikkelde de traumaverwerkingsmethode identiteitgeoriënteerde psychotraumatheorie en -therapie (IoPT), waarbinnen het ‘opstellen van het verlangen’ wordt gebruikt om trauma’s bewust te maken en op te lossen. Daardoor wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam ondersteund.
  Interakt is initiatiefnemer van het werk van dr. Franz Ruppert in het Nederlands taalgebied en heeft zich sinds 2005 gespecialiseerd in de door hem ontwikkelde methode. Ruppert geeft seminars over de hele wereld. Zijn jaarlijkse seminars en lezingen in Nederland en België worden georganiseerd door Interakt.

  Identity Orientated PsychoTherapy

  Ik kwam eerlijk gezegd Franz Ruppert pas op het spoor toen ik moderator was bij de online workshops van Bessel van der Kolk. In die rol mocht ik de vragen van cursisten doorlopen en aan Bessel stellen. In die chats kwam ik heel vaak de vraag tegen of Bessel het werk van Franz Ruppert kende en wat hij er van vond.
  Franz’ boeken worden in Nederland door dezelfde uitgever uitgegeven (uitgeverij Mens) en zo mocht ik Franz Ruppert interviewen nadat ik een aantal van zijn boeken had gelezen.

  Systemisch werk

  IoPT is, in mijn woorden, een soort systemisch werken wat ik van familieopstellingen herken. Een hele bijzondere aanpak die zoals hij het me vertelde veel indruk maakt en waarvan ik me goed kan voorstellen hoe het werkt en dat dit succesvol kan zijn.

  Boeken van Franz Ruppert

  Uitgeverij Mens schrijft over het boek ‘mijn lichaam, mijn trauma, mijn ik’: Een psychotrauma dat niet is geheeld, laat sporen na in het lichaam en kan tot uitdrukking komen in pijn, ontstekingen of ziekten. Via elk lichamelijk symptoom kan een gedeelte van de onverwerkte levensgeschiedenis zichtbaar worden. Wanneer de onderliggende trauma’s worden geheeld, wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam ondersteund. Franz Ruppert laat in zijn uitgebreide inleidende hoofdstuk zien hoe de menselijke psyche zich opsplitst als reactie op overweldigende ervaringen, wat de gevolgen hiervan zijn voor ons ik-bewustzijn en onze identiteit en hoe psychotrauma en fysieke aandoeningen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hierbij maakt hij ons bekend met de door hem ontwikkelde identiteitgeoriënteerde psychotraumatheorie en -therapie (IoPT), waarbinnen de opstellingsmethode ‘opstellen van het verlangen’ wordt gebruikt om trauma’s bewust te maken en te verwerken. Harald Banzhaf, arts, beschrijft in zijn uitgebreide inleidende hoofdstuk op welke manier traumatische stress doorwerkt in ons lichaam. Hij baseert zich hierbij onder andere op de neurobiologie en epigenetica.

  franz ruppert

  De verbinding tussen lichamelijke signalen, psyche en trauma wordt verder verduidelijkt in 23 auteursbijdragen, waarbij onder meer chronische pijn, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtspijn, kiespijn, slaapstoornissen, seksuele problemen en bepaalde vormen van kanker worden besproken. Dit boek laat zien wat de identiteitgeoriënteerde psychotraumatheorie en -therapie (IoPT) van Franz Ruppert kan bijdragen aan algehele genezing van de mens

  × Hoe kan ik je helpen?