fbpx
  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Jaap van der Wal

  Wie is Jaap van der Wal?

  Via Tom Myers (Anatomy Trains) hoorde ik van Dr. Jaap van der Wal. Hetzelfde jaar volgde ik zijn driedaagse lezing over embryologie. Fascinerend! Jaap van der Wal is wereldberoemd in ‘fascialand’ maar in Nederland denken de meeste mensen nog aan de komiek als zijn naam valt. Dat kan zo niet langer! Elke serieuze therapeut of holistische denker moet op zijn minst deze podcast geluisterd hebben. Ik sprak hem voor deze podcast op het Fascia@Sea congres.

  Fascia en embryologie

  Jaap van der Wal: “Ik ben geboren op 17 februari 1947. In 1973 ben ik als arts afgestudeerd. Daarna ben ik aan diverse universiteiten in Nederland werkzaam geweest als anatoom-embryoloog. Ik heb gewerkt als docent aan de medische opleiding te Utrecht en Maastricht en aan paramedische opleidingen (o.a. fysiotherapie, verpleegkunde en verloskunde), maar ben ook actief geweest als wetenschappelijk onderzoeker. Zo ben ik in 1988 aan de universiteit van Maastricht gepromoveerd op een proefschrift over bewegingszin. Dat gaat over een van mijn interesses en zoekvragen, te weten de vraag Wat beweegt ons? In dit verband ben ik de laatste jaren meer en meer betroken geraakt bij onderzoek naar de functie en betekenis van de fascie in het menselijke lichaam, resulterend in presentaties o.a. op het 2nd International Fascia Congres in Amsterdam 2010 met bijbehorende publicaties. In dit werk zet ik het ‘transanatomische’ denken dat in de eerste onderzoeksfase door mij en mijn collegae werd geïntroduceerd voort in een functioneel beschrijven van de fascie als een bind-spierweefsel-architectuur van verbinden en ruimte scheppen met ‘dynamenten’ in plaats van spieren en ligamenten).
  Via de fenomenologische benadering van de dynamische morfologie heb ik verbinding gevonden tussen wetenschap en spiritualiteit. Deze visie probeert ik via mijn netwerk Embryo in Beweging uit te dragen als ‘embryoloog op zoek naar geest’. Sinds maart 2012 ben ik met pensioen gegaan en vanuit het door mij opgerichte Dynamension kan ik mij nu volledig aan ‘Embryo in Beweging’ wijden.”

  × Hoe kan ik je helpen?