fbpx
  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Soefisme met Sakya van Male

  Soefisme

  Soefisme was mij nog vrij onbekend. Totdat ik per toeval Sakya tegenkwam. Het leek me een goed idee haar eens te vragen voor een podcastinterview.
  Sakya (64) was van jongs af aan geïnteresseerd in allerlei verschillende spirituele stromingen. In de negentiger jaren kwam zij met het universeel soefisme in aanraking en dat werd haar spirituele thuisbasis. Zij was enige jaren landelijk voorzitter van de Soefi Beweging. Daarnaast is zij centrumleider van het sinds 2020 zelfstandige Soeficentrum Regio Utrecht. Zij geeft avonden, verdiepingsdagen en begeleidt mensen op het soefipad. Haar ervaringen als dansdocent en danstherapeut verwerkt ze in haar benadering van spiritualiteit waarin het ervaren van je lichaam een wezenlijk onderdeel is. 

  Universeel soefisme

  Ik zocht, maar vond u niet.
  Met luide stem riep ik vanaf de minaret.
  Ik luidde de tempelklok bij het krieken van de dag
  en bij zonsondergang.
  Ik baadde tevergeefs in de Ganges.
  Ik kwam teleurgesteld terug van de Kaäba.
  Op aarde keek ik naar u uit
  en zocht u ook in de hemel, mijn Geliefde,
  maar uiteindelijk heb ik u gevonden,
  als een parel verborgen in de schelp van mijn hart.


  Inayat Khan

  soefisme

  Soeficentrum Regio Utrecht

  In het universeel soefisme zijn alle religies gelijkwaardig en is er eerbied voor alle boodschappers uit heden en verleden die de spirituele waarheid aan de mensheid hebben geschonken. Er zijn geen dogma’s. Het gaat erom jezelf te openen voor de parel in de schelp van je hart. Een parel die je Licht, Liefde, Leven, Bewustzijn, Bron of het Goddelijke zou kunnen noemen.
  Je hart openen voor die parel vraagt van ons dat we vrijer worden van onze emoties en gedachten. Zo kan ons hart steeds ruimer en lichter worden zodat we dat licht ook naar anderen kunnen uitstralen. Want het soefisme benadrukt niet alleen het belang van je eigen ontwikkeling maar ook de dienstbaarheid aan de wereld.
  De musicus en mysticus Inayat Khan heeft deze universele vorm van soefisme vanuit India in het westen geïntroduceerd. Het is een spirituele visie die je zou kunnen samenvatten met de steekwoorden Liefde, Harmonie en Schoonheid.


  Er zijn allerlei organisaties en centra in Nederland die zich met het universeel soefisme bezighouden. Soeficentrum Regio Utrecht is er daar een van. Bij deze spirituele gemeenschap ligt de nadruk op ervaringsgerichte activiteiten, omdat die wezenlijk zijn voor  het openen van je hart. Daarbij is er aandacht voor de adem, meditatie, muziek, poëzie en lichaamsbewustzijn. Dit alles in een sfeer van openheid, zodat mensen zich thuis kunnen voelen en onderlinge verbondenheid kunnen ervaren.


  www.soeficentrumutrecht.nl

  × Hoe kan ik je helpen?