• Topbar

    • Sinds 1998
    • Massagetherapie en Lichaamswerk
    • 1000+ cursisten
    • Amsterdam en Bilthoven
    • SNRO geaccrediteerd

  • Zwangerschapsmassage

    Zwangerschapsmassage cursus; ontdek massage voor twee!

    Er verandert van alles in het lichaam en de psyche van de zwangere vrouw. Mede onder de invloed van hormonen past het lichaam zich voortdurend aan en bereidt het zich voor op het groeiende leven binnenin de baarmoeder. Zwangerschapsmassage kan verlichting bieden en ondersteunen bij diverse klachten. Zwangerschapsmassage is een unieke ervaring die op een ideaal moment in twee mensenlevens een mooie ervaring kan zijn. Wil je een vakkundige zwangerschapsmassage leren geven? Dan is een zwangerschapsmassage cursus een aanrader om te volgen.

    Het veranderingsproces tijdens zwangerschap

    • Week 1-12: aan de buitenkant van het lichaam is misschien nog niet veel te zien, behalve dat de borsten pijnlijk zijn en wat groter kunnen worden. Toch groeit de baarmoeder enorm in het eerste trimester. Er vindt in twaalf weken een verdubbeling van grootte plaats.
    • Week 13-16: vanaf maand vier wordt de baarmoeder zo groot, dat er een buik(je) zichtbaar begint te worden, al verschilt dit wel per persoon.
    • Week 17-30: gewone kleren passen niet meer al zit de buik nog niet in de weg. Vanaf de zesde maand zou het wel kunnen dat er bandenpijn ontstaat. Tussen maand vier en maand zes groeit de baby van zestig gram naar ongeveer een kilo.
    • Week 30-40: de buik is groot en er ontstaan meer pijnklachten zoals bandenpijn, (lage) rugpijn, bekkenpijn en harde buiken.

    Zwangerschapsmassage en de wijzigingen in het lijf

    Gewicht
    Niet alleen de groeiende buik is verantwoordelijk voor het aankomen in gewicht. Ook de baby zelf, de borsten, het vruchtwater, de extra hoeveelheid bloed en de placenta (moederkoek) zorgen voor extra kilo’s tijdens de zwangerschap.Gemiddeld komen vrouwen zo 12,5 kilo aan. Dit verschilt echter sterk van vrouw tot vrouw. Waar de ene vrouw maar 8 kilo aankomt, zijn er ook vrouwen die 25 kilo of meer aankomen.

    • het kindje                                        3300 gram
    • vruchtwater                                    800 gram
    • de placenta                                     650 gram
    • de baarmoeder                               900 gram
    • borsten                                             800 gram
    • extra hoeveelheid bloed              1500 gram
    zwangerschapsmassage

    Zwangerschapsmassage ter ondersteuning bij klachten

    Er zijn verschillende kwalen en kwaaltjes die de zwangere vrouw, het ongeboren kindje of beiden kunnen treffen. Veel klachten zijn gelukkig niet ernstig en verdwijnen na de eerste drie maanden zwangerschap of na de bevalling. Andere klachten zijn ernstiger van aard en brengen soms het leven van zowel moeder als ongeboren kindje in gevaar. Hieronder de meest voorkomende.

    “When a child is born, a mother is born!”

    anoniem

    Vermoeidheid

    Onder invloed van de stijging van het hormoon progesteron neemt vermoeidheid toe. Progesteron is verantwoordelijk voor een aantal processen tijdens de zwangerschap. Zo zorg progesteron ervoor dat:

    • de baarmoederwand in optimale conditie blijft
    • het immuunsysteem het lichaamsvreemde DNA in het lichaam tolereert
    • de spieren van de baarmoeder samentrekken om het embryo af te stoten;
    • de ontwikkeling van de slijmprop in de baarmoedermond plaatsvindt. De slijmprop vormt een barrière naar de buitenwereld en zorgt ervoor dat er geen tweede zwangerschap kan ontstaan.
    • samen met oestrogeen, prolactine en een aantal andere hormonen voor de groei van melkklieren en melkkanaaltjes in de borsten. Progesteron bereidt het lichaam voor op borstvoeding

    zwangerschapsmassage

    (Ochtend)misselijkheid
    Misselijkheid wordt naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door de stijging van het hormoon oestrogeen. Doorgaans is de misselijkheid na twaalf tot zestien weken verdwenen. Wanneer er echter zo veel gebraakt wordt dat er geen voedsel of vloeistof meer binnen in het lichaam blijft, dan spreken we van ‘hyperemesis gravidarum’. Dit kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen en vormt een gevaar voor moeder en kind. In sommige gevallen is een ziekenhuisopname nodig waar direct wordt gezorgd voor een herstel van de vochtbalans in het lichaam.

    (Lage) rug- en bekkenpijn
    Onder invloed van de zwangerschapshormonen Relaxine [2] en Progesteron verweken de bindweefsels die normaal gesproken het bekken stevig bij elkaar houden. Hierdoor ontstaat soms pijn in de lage rug en het bekken. Het bekken bestaat uit vier beenderen, namelijk het heiligbeen, het staartbeen en het linker en rechter heupbeen. Het linker en rechter heupbeen zijn opgebouwd uit drie onderling in de puberteit vergroeide botten: het darmbeen, het zitbeen en het schaambeen. Deze drie botten vormen tezamen het heupbeen en de heupkom (zie afbeelding).

    Onder invloed van zwangerschapshormonen worden de banden slapper waardoor de bekkendelen ten opzichte van elkaar wat meer beweeglijkheid kunnen vertonen. Deze toegenomen beweeglijkheid kan pijn veroorzaken aan de voorzijde in de schaamvoege links en rechts aan de achterzijde in het gewricht tussen heiligbeen en heupbeen.

    Er mag onderscheid gemaakt worden tussen

    • pijn in het bekken;
    • bekkeninstabiliteit (ernstiger pijn met uitstraling waardoor de zwangere vrouw gehinderd wordt in haar functioneren);
    • Symfysiolysis[2], waarbij de schaamvoege (de ruimte tussen de beide schaambeenderen) groter is geworden. Er is dan onvoldoende ondersteuning waardoor de zwangere vrouw een ‘waggelende gang’ krijgt met veel pijn in de schaamstreek.

    Vaker plassen
    Doordat de buik zwaarder wordt komt ook de blaas wat in het gedrang. Omdat er naar het einde van de zwangerschap minder ruimte in de blaas is voor inhoud, zal men vaker moeten plassen. Spontaan urineverlies is dan mogelijk doordat het hoofdje van de baby druk uitoefent op de blaas. Restless legs De benen eenvoudigweg niet kúnnen stilhouden in bed. Het onprettige gevoel ontstaat doordat de wanden van de bloedvaten verslappen onder invloed van progesteron en er tegelijkertijd meer bloedvolume in het lichaam aanwezig is. Hierdoor kunnen ook spataderen ontstaan (in de benen, maar ook rond de vagina). 

    Zwangerschap en risico’s

    Een veel gehoorde opmerking is dat massage bij zwangerschap risicovol zou kunnen zijn. Dat bepaalde punten weeën kunnen opwekken, zoals een punt in de hiel (zie foto boven). Dit is absoluut niet waar. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat bepaalde drukpunten effect hebben op de draagtijd.
    Een andere opvatting is dat de eerste drie maanden van de zwangerschap een contra-indicatie is voor een massage. Ook dat is niet waar. Een massage, mits goed afgestemd, is nooit schadelijk voor moeder en ongeboren kind.

    Zwangerschapsmassage leren?

    Wil je een vakkundige zwangerschapsmassage leren geven? Dan ben je van harte welkom op onze Cursus Zwangerschapsmassage.

    Dit artikel is geschreven door Merel Drilling.

    Bronnen:

    × Hoe kan ik je helpen?