• Topbar

    • Sinds 1998
    • Massagetherapie en Lichaamswerk
    • 1000+ cursisten
    • Amsterdam en Bilthoven
    • SNRO geaccrediteerd

  • Burn Out en Pasen

    Burn out

    Bij Esoterra komen opvallend veel mensen met een recente burn out. Ze zijn vastgelopen in hun lijf, het systeem en hun (vaak goedbetaalde) baan. Ze zijn hard tegen de lamp gelopen. Een baan waar ze geen voldoening uit halen, die geen rekening met hun vitaliteit of lichaam houdt. Ze lopen leeg en twijfelen aan grote levensvragen. Er moet iets gebeuren of veranderen? Maar wát, is voor iedereen anders. Je zult het antwoord bij jezelf, in jezelf moeten vinden.

    Burn-out is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt in onze samenleving. Het wordt vaak geassocieerd met stress op het werk, maar het kan ook veroorzaakt worden door persoonlijke omstandigheden. Een burn-out kan leiden tot gevoelens van uitputting, cynisme en verminderde prestaties. Het is een ernstige aandoening die tijd en aandacht vereist om te herstellen.

    Een andere weg

    Bij ons vinden mensen met een burn out of zij die net hersteld zijn van een burn out het begin van een nieuwe loopbaan. Een carrière waar ze direct met mensen werken, vanuit contact met hun eigen lijf, mensen mogen (aan)raken en kunnen voelen en afstemmen. Ze leren een vak waar ze het verschil mee kunnen maken, eentje die de wereld mooier achterlaat dankzij hun inbreng. Een vak wat ze zelf ook van groeien. Ze completer maakt, meer wie ze eigenlijk zijn. Meer uit het hoofd. En in hun nieuwe werkveld hebben ze juist een voordeel van hun ziektegeschiedenis. Ze weten als geen ander hoe het is om te lijden en kunnen zo vanuit hun eigen ervaring goed afstemmen op cliënten in hun toekomstige praktijk.

    Pasen?

    Vergeef me als ik dan zo rond Pasen denk aan de Wederopstanding. Het is geen poging to godslastering. Laat het me uitleggen. Na een burn out is het haast onvermijdelijk om je oude leven op te pakken. Het lukt niet meer. Het voelt als een last (kruis) meedragen. Je krijgt steeds minder energie en uiteindelijk val je om. Je kan vaak niks meer alsof je vastgenageld bent. Je moet naar binnen keren, jezelf onder ogen komen zonder overtuigingen van de buitenwereld of hoe je dacht dat het was. Pas dan kun je, na jezelf te herontdekken weer naar buiten. Een ander persoon. En je wilt maar 1 ding: de wereld helen!

    Dat klinkt toch een beetje als het Paasverhaal? Eerst sterven en dan wedergeboren worden? Iemand die iets voor de wereld wil betekenen en daar ongelofelijk veel voldoening van krijgt. Daarnaast staat Pasen voor veel mensen symbool voor wedergeboorte, vernieuwing en hoop. Het is een tijd waarin we de winter achter ons laten en ons klaarmaken voor de lente. Maar voor veel mensen is de lente niet alleen maar een tijd van bloei en groei. Het is ook een tijd waarin de druk om te presteren toeneemt en waarin burn-out op de loer ligt.

    Getransformeerd door burn out

    Pasen staat symbool voor vernieuwing en wedergeboorte. Het is een tijd om te reflecteren op wat er in ons leven is gebeurd en om te kijken naar de mogelijkheden voor de toekomst. Het is een tijd om oude gewoonten en patronen los te laten en om te werken aan onze persoonlijke groei en ontwikkeling. Als we voelen en ervaren dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze eigen gezondheid en welzijn, kunnen we beter omgaan met de druk die we voelen. We kunnen ons richten op wat echt belangrijk is en ons bevrijden van de verwachtingen van anderen. Door onze eigen behoeften en grenzen te erkennen, kunnen we voorkomen dat we overbelast raken en burn-out raken.

    Begrijp me goed ik wil burn out absoluut niet ridiculiseren maar ik hoor van heel veel mensen die het hebben gehad, dat ze na een ellendig proces (aan het kruis hangen) enorm dankbaar zijn dat ze dit hebben doorgemaakt. Ze zijn een ander mens geworden. Of eigenlijk zijn ze meer zichzelf geworden. En dat delen ze graag met de buitenwereld. Zonder leeg te lopen maar vervuld te raken van de pracht van het menszijn!

    Laten we deze paasdagen gebruiken om stil te staan bij onze eigen gezondheid en welzijn. Laten we ons richten op de mogelijkheden voor vernieuwing en wedergeboorte. Door onze eigen behoeften en grenzen te respecteren, kunnen we voorkomen dat we overbelast raken en burn-out raken. Laten we deze paasdagen gebruiken om ons te richten op persoonlijke groei en ontwikkeling en zo te werken aan een gezonde en evenwichtige toekomst.

    Kali en burn out

    Een andere religieus beeld waar ik bij wedergeboorte aan moet denken is Kali. Zij is een van de meest angstaanjagende en mysterieuze godheden in de Hindoeïstische mythologie. Ze wordt vaak afgebeeld als een zwarte vrouw met vier armen, die een zwaard en een afgehakt hoofd vasthoudt, terwijl ze op een liggende Shiva staat.De naam “Kali” komt van het Sanskrietwoord “Kala”, wat “tijd” betekent. Dit suggereert dat Kali de vernietiger van tijd en illusie is, en dat ze ons herinnert aan de eindigheid van ons leven en de cyclus van geboorte en dood.

    Hoewel ze vaak wordt afgeschilderd als een angstaanjagende godin, wordt Kali vereerd door veel Hindoes als een moederlijke beschermster.Kali wordt vaak vereerd tijdens de hindoeïstische feestdagen Diwali en Durga Puja. Tijdens deze vieringen worden beelden van Kali versierd en aanbeden, en worden er offers gebracht om haar gunst en bescherming te vragen. Hoewel Kali in het Westen vaak wordt geassocieerd met dood en vernietiging, zijn er veel positieve aspecten van haar persoonlijkheid en verering. De dood en vernietiging waar ze voor staat geeft namelijk ook ruimte voor nieuwe dingen. Nieuw begin en andere kwaliteiten in jezelf ontdekken.

    burn out

    Ik wens iedereen een fijne Pasen en ook wens ik iedereen die vastzit of leegloopt een goede Wedergeboorte! Het kan, het mag, het moet! De wereld heeft jou nodig!

    Stefan van Rossum

    × Hoe kan ik je helpen?