• Topbar

    • Sinds 1998
    • Massagetherapie en Lichaamswerk
    • 1000+ cursisten
    • Amsterdam en Bilthoven
    • SNRO geaccrediteerd

  • Triggerpoints, wat zijn het?

    Wat is Triggerpoint Therapie?

    Niets is er voor mij fascinerender dan Fascia. Het ingenieuze netwerk van bindweefsel draden dat alles in het lichaam met elkaar verbindt en de start is van de uitgroei tot verschillende organen, pezen en spieren. Dat prachtige verbindende weefsel wat ook een duidelijke relatie heeft met onze emoties. Dit weefsel wat kan verzachten onder liefdevolle aanraking en kan verharden tot knopen / triggerpoints, als er spanning en stress, op welke manier dan ook, plaats vindt. Hoe mooi is het dat wij als therapeuten en masseurs dit weefsel kunnen manipuleren en losmaken (2-daagse Cursus Triggerpoints) en daarmee ook de geest, indien gewenst, meer kunnen ontspannen.

    In het fasciale netwerk kunnen triggerpoints ontstaan. Deze vervelende “knopen” kunnen naast lokale pijn ook uitstraling geven in een heel gebied en de oorzaak zijn van een groot aantal klachten. Door middel van triggerpoint therapie, eventueel gecombineerd met een andere massage techniek, kunnen we de triggerpoints elimineren. Het mooie van deze techniek vind ik dat de cliënt hiermee ook tools krijgt voor een zelfbehandeling en daarmee dus zelf ook bijdraagt aan het opheffen van de klacht. Self-empowerment.

    Liefdevol in contact

    Het werken met de Fascia is voor mij een mooie en liefdevolle manier om contact te maken met mensen en om iemand vitaal en gezond te krijgen en te houden. Mede door deze fasciarelease neemt massage in de huidige maatschappij een serieuze plek in en wordt deze niet slechts gezien als ontspanning.

    We zijn nog maar aan het begin van de ontdekkingstocht van wat Fascia eigenlijk is en de reis is nu al zo prachtig en interessant.

    De geschiedenis van Triggerpoint Therapie

    De geschiedenis van de triggerpoints gaat terug naar de 16e eeuw waarin Baillou (1538 – 1616) een aandoening beschreef die nu bekend staat als het Myofasciaal Pijn Syndroom (MPS). Deze aandoening wordt gekenmerkt door een groot aantal symptomen van zowel sensorische, motorische als autonome aard en veroorzaakt door triggerpoints. Het is een medische diagnose, erkend door specialisten die zich met pijn en pijnbestrijding bezighouden.

    triggerpoints

    Triggerpoints hebben meer bekendheid gekregen door het werk van Dr. Janet Travell. Deze cardioloog ondervond bij het stelselmatig palperen (met de handen voelen) van de borst, schouder en armen bij veel patiënten met longziekten, dat er triggerzones aanwezig waren. Deze zones heeft ze hierna herleid tot triggerpoints. In haar samenwerking met Dr. David Simons is er een zeer grondige topografische documentatie ontwikkelt van triggerpoints met de daarbij behorende patronen van afgeleide pijn. Deze documentatie is beschreven in hun boek: ‘Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual ‘(Travell & Simons 1999). Myo betekent “spier” en fasciaal is het fasciale netwerk.

    Myofasciale Triggerpoints

    Een Myofasciaal TriggerPoint (MTrP) is een zeer gevoelige kleine verkramping in een skeletspier met een zeer gevoelige, voelbare verdikking in een strakke streng (ook wel bekend als spierknoop). Deze triggerpoints kunnen allerlei symptomen geven en versterken op andere plekken dan waar ze zitten.
    Bij compressie is deze plek pijnlijk en kan karakteristieke afgeleide pijn, afgeleide gevoeligheid, motorische disfunctie en autonome verschijnselen oproepen (Simons, Travell & Simons 1999). De gevoeligheid van de plek komt vaak door gebrek aan zuurstof en doorbloeding. Elk triggerpoint heeft zijn eigen specifieke uitstralingsgebied.
    In hoofdlijnen maken we onderscheid in twee verschillende soorten triggerpoints: latent en actief. Een actief triggerpoint veroorzaakt pijnklachten en als er compressie op dit punt komt zal de cliënt een herkenbare pijn of andere symptomen ervaren. Een latent triggerpoint zorgt voor coördinatie verstoring en stijfheid doordat de spier verkort. Een resultaat hiervan kunnen ook het knakken en kraken van gewrichten zijn. Daarnaast kunnen triggerpoints ook op zenuwen of aderen drukken waardoor een stagnatie in de doorstroming ontstaat. Voorbeelden hiervan zijn koude lichaamsdelen of tintelingen. Als laatste kunnen triggerpoints ook spieren verzwakken.

    Hoe ontstaan Triggerpoints?

    triggerpoints

    Triggerpoints kunnen ontstaan doordat spieren niet goed gebruikt worden. Meestal gebeurt dit in combinatie met een verkeerde lichaamsstand of een verkeerd beweegpatroon van de gewrichten. Bij een normale situatie kan het lichaam met een gecorrigeerde beweging of rust de afwijking weer corrigeren. Wanneer het zenuwstelsel overactief of verstoord is, kan dit er voor zorgen dat de klachten chronisch worden. Daarnaast kan het ook zijn dat triggerpoints het zenuwstelsel verstoren of actief houden. Niet alleen een verkeerde stand of beweegpatroon kunnen triggerpoints veroorzaken, de volgende elementen kunnen ook een belangrijke rol spelen in het ontstaan van triggerpoints:

    • Overbelasting,
    • Trauma (ongeluk)
    • Onderbelasting (langdurig in activiteit als gevolg van gips of bedlegerig)
    • Zittend beroep
    • Stress
    • Ongezond voedingspatroon
    • Slechte leefomgeving
    • Slecht ademhalingspatroon
    • Onderdrukte Emoties


    Bovenstaande oorzaken kunnen ook leiden tot een verstoring in de celstofwisseling, de hormoonbalans, het zuur-basen evenwicht, het zenuwstelsel en de tensegriteit in het lichaam. Onderdrukte of weggeduwde emoties (angst, boosheid, verdriet) kunnen er ook voor zorgen dat het lichaam verstoord raakt. Pijn is dan de afleider van het werkelijke probleem in het lichaam.

    Triggerpoints kunnen ontstaan in alle spieren van het lichaam en vaak op vaste plaatsen. Dit zijn de plaatsen waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Triggerpoints kun je voelen als een rijstkorrel of erwtje en soms zelfs ter grootte van een knikker of kauwgombal.

    De strakke streng waarin de triggerpoint zich bevindt wordt ook wel omschreven als een hard stuk spaghetti diep in de spier. Je hoeft dus niet hard op zoek te gaan naar de triggerpoints. Je zoekt de plek die pijn doet en daar bevindt zich de triggerpoint. Hoewel een triggerpoint de bron van spanning in het bindweefsel of het zenuwstel is, of zorgt voor vernauwing van bloedvaten, pijn en verzuring etcetera, is het vaak niet de oorzaak maar een gevolg of een symptoom van iets anders. Een triggerpoint is dan meer de versterker van de symptomen.

    Deze Triggerpoints blog is geschreven door Mathilde Vlotman. Ze geeft ook de 2-daagse Cursus Triggerpoints.

    × Hoe kan ik je helpen?