• Topbar

    • Sinds 1998
    • Massagetherapie en Lichaamswerk
    • 1000+ cursisten
    • Amsterdam en Bilthoven
    • SNRO geaccrediteerd

  • Wat is spierpijn eigenlijk? En hoe kom je er van af?

    Spierpijn

    Als het over spierpijn gaat denk ik meteen aan die ene avond lang geleden……Als 17jarige puber wilde ik breed en gespierd zijn als Bruce Lee of Schwarzenegger. Dus ging ik op een donderdagavond op de fiets naar de sportschool in Doorn. De hele avond zat ik aan allerlei apparaten om mijn biceps te laten groeien. Voldaan fietste ik s’avonds weer terug en voelde ‘iets’ in mijn armen gebeuren. De volgende ochtend werd ik gillend wakker en ik kon mijn armen niet meer strekken. In paniek dacht ik de rest van mijn leven door te moeten brengen met armen die niet konden strekken. Met veel pijn en moeite kon ik me aankleden en werd de pijn in de loop van de dag minder.

    Spierpijn we kennen het allemaal wel. Na een fanatieke inspanning of op een andere manier. Spierpijn is niet altijd hetzelfde. De symptomen van spierpijn kunnen erg van mekaar verschillen. Rugpijn is bijvoorbeeld helemaal anders dan spierpijn in de benen. Ze moeten ook anders behandeld worden. Er moet ook onderscheid gemaakt worden tussen verschillende categorieën spierpijn. Dat wil zeggen dat een kneuzing of een verstuiking ook onder spierpijn kan vallen, maar de behandeling kan hierbij anders zijn. Een blessure dien je ook anders te behandelen dan spierpijn die vanzelf opspringt. Maar zoals het gezegde gaat. ‘Beter voorkomen dan genezen’.

    Spierpijn is pijn in je spieren en wordt ook wel myalgie genoemd. Je spieren zijn verantwoordelijk voor de bewegelijkheid van je skelet. Je kunt verschillende bewegingen maken doordat je spieren afwisselend samentrekken of ontspannen. 

    Spierpijn is iets wat je als massagetherapeut goed kunt behandelen. Daar zijn diverse methoden voor die je bij ons kunt leren. Van stevig tot subtiel:

    Er zijn twee vormennamelijk vroege en verlate spierpijnen. Vroege spierpijn is een brandend gevoel in je spieren dat ontstaat tijdens of vlak na inspanning. Deze pijn wordt veroorzaakt door opstapeling van melkzuur in je spieren, die de zenuwuiteinden prikkelen waardoor pijn ontstaat. Melkzuur is een afvalstof die ontstaat bij het maken van energie uit glucose (suiker). Deze afvalstof wordt afgebroken in je lever. Als er meer melkzuur wordt geproduceerd dan je lever af kan breken, hoopt het melkzuur zich op in je spieren en krijg je last van verzuring. Je spieren voelen dan verkrampt aan. 

    Verlate spierpijn

    spierpijnEen andere vorm van spierpijn is verlate spierpijn. Deze spierpijn krijg je pas 24 tot 48 uur nadat je hebt gesport. Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in je spiervezels, waardoor je spieren pijn doen en minder belastbaar zijn. Deze spierscheurtjes zijn zo klein dat ze niet slecht voor je zijn. De scheurtjes zorgen er juist voor dat je sterker wordt. Je lichaam gaat de scheurtjes herstellen en er ontstaat een supercompensatie. Dat wil zeggen dat je lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau en zich voorbereidt op de volgende zware belasting door extra spiervezels aan te maken.

    Bij een sportblessure, kneuzing, verstuiking of verstijving, is het belangrijk dat het getroffen deel direct wordt afgekoeld met ijs. Leg het lichaamsdeel zoveel mogelijk omhoog, om te voorkomen dat er teveel bloed in stroomt waardoor het nog meer op gaat zwellen Neem hiernaast meer rust dan normaal. Om de pijn verder te verzachten kun je eventueel nog een paracetamol of andere pijnstiller nemen.  

     

    Oorzaak van spierpijn

    Vroege spierpijn wordt dus veroorzaakt door ophoping van melkzuur in je spieren. Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door minuscule spierscheurtjes in je spiervezels. Deze spierpijnspierscheurtjes kunnen ontstaan door overbelasting. Ook kan het zijn dat je spierpijn krijgt door een slechte warming-up. Verder kun je spierpijn krijgen als je van een warme naar koude omgeving gaat. 

    Spierpijn kan ook een symptoom zijn van andere ziektes. Dan wordt de pijn vaak veroorzaakt door het vrijkomen van stoffen door spierbeschadigingen, zoals bij fibromyalgie. Ook kun je ook spierpijn krijgen als gevolg van een ontsteking, bijvoorbeeld bij longontsteking. Daarnaast kun je ook last van pijn in je spieren hebben, als je griep of een andere virale infectie hebt. 

    Als je spierpijn hebt, heb je meestal last van een zeurende pijn in de aangedane spier. Je spier kan stijf zijn. Als je op de spier drukt, neemt de pijn toe. Welke spieren pijn doen is afhankelijk van welke spieren je getraind of overbelast hebt, maar spierpijn in de armen, benen of buik komt vaak voor. Ook je rugspieren kunnen overbelast raken, waardoor je (lage) rugpijn krijgt. Daarnaast kan pijn in je nek tot hoofdpijn leiden. 

    Veel klachten aan de spieren kunnen ook ontstaan door langdurige onbewuste aanspanning van de spieren. Vooral de schouderspieren worden bij stress onnodig lang aangespannen. Dit geeft stijve spieren met allerlei symptomen tot gevolg. Om de schouderspieren goed los te masseren kun je de cursus schouderklachten masseren volgen.

     

    Preventie

    Door een goede warming-up te doen, bereid je je spieren voor op de inspanning die gaat komen. Je bloed gaat sneller stromen en je spieren worden warmer. Daardoor is de kans op spierscheurtjes kleiner. Ook is het belangrijk om na de inspanning een cooling-down te doen. Door de inspanning geleidelijk af te bouwen, past je lichaam zich beter aan aan de overgang van inspanning naar rust. 

    Verder is het belangrijk dat je je spieren na inspanning laat herstellen. De spierscheurtjes die zijn ontstaan moeten worden hersteld. Als je niet genoeg rust houdt na de inspanning, kan er ook geen supercompensatie optreden. Hieronder een overzicht van maatregelen waarmee je spierpijn kunt voorkomen.

    • Beweging is erg belangrijk.
    • Aangepaste fitnessoefeningen voor beginners.
    • Zwaardere fitnessoefeningen voor gevorderde.
    • Buig altijd je rug mooi recht.
    • Als je vaak stilstaat, buig na lichtjes door je knieën.
    • Als je moe bent, laat je spieren dan rusten.
    • Zorg altijd voor een goede werkhouding tijdens het werken.
    • Neem regelmatig een warm bad.
    • Laat je spieren masseren!

    Bronnen:

    • Gezondheidsplein
    • Mens & Gezondheid

    Gerelateerd lesaanbod

    Onderstaande cursussen en opleidingen gaan dieper in op bekkenklachten en hoe je deze kunt behandelen.

    × Hoe kan ik je helpen?