• Topbar

    • Sinds 1998
    • Massagetherapie en Lichaamswerk
    • 1000+ cursisten
    • Amsterdam en Bilthoven
    • SNRO geaccrediteerd

  • Zeven vinkjes

    Hoe bepalend is je jeugd?

    Vorig jaar schreef Joris Luyendijk het baanbrekende boek ‘7 vinkjes’ waarin in hij beschrijft welke voorwaarden van je opvoeding en ontwikkeling bijdragen aan een grotere kans op succes in je latere leven. Hoe meer vinkjes, hoe groter de kans dat je bij de elite behoort; de blanke hoogopgeleide witte man. De moraal is; waar je wieg staat is zeer bepalend voor waar jij uiteindelijk eindigt. Ben je intelligent maar heb je een etnische achtergrond? Dan krijg je een lager studie advies dan de blanke Roderick.

    Maatschappelijke ladder

    De vinkjes geven dus weer hoe groot je kansen zijn om hoger op de maatschappelijke en sociale ladder te eindigen. De maatstaaf die in zijn boek wordt genomen is dus maatschappelijk succes. Hoe succesvol ben je gemeten naar carrière.
    Waar de zeven vinkjes niet over gaan zijn de factoren die bijdragen tot een gelukkig en vitaal leven. Zo kun je maatschappelijk zeer succesvol zijn en toch diep ongelukkig. En omgekeerd.
    Bram Bakker stelt in zijn boek “Oud zeer’ al voor om er een achtste vinkje aan toe te voegen: een warm nest. In het interview wat ik met hem hield probeerde ik hem aan te sporen om dat verder uit te werken en er zijn volgende boek over te maken. Maar hij is al bezig met een volgend boek. Vandaar dat ik zelf de handschoen oppak.

    Toch is juist je opvoeding en waar je wiegje staat naast je sociale succes ook zeer bepalend voor je latere vermogen om stabiel, gezond en gelukkig in het leven te staan. Je eerste levensjaren bepalen in hoe verre je gezonde of ondermijnende relaties aan zult gaan, of je verslaafd of burn out kan raken en in hoeverre je zal kunnen genieten van het leven. In deze blog, geïnspireerd door Joris Luyendijk, neem ik een belangrijk vinkje door die bepaalt hoe jij door het leven zult gaan:

    Liefde (warmte en fysiek contact)

    Als mijn zoontjes van 8 en 9 samen TV gaan kijken, kunnen ze plaatsnemen op een bank van zo’n 2,5 meter breed. Toch kiezen ze er steevast voor om dicht tegen elkaar te kruipen. Samen kijken ze TV of lezen ze een boek. Soms irriteren ze elkaar maar toch blijven ze tegen elkaar aan ‘geplakt’. En het liefst moeten mama en papa er ook naast zitten.

    Van alle zoogdieren komen wij (westers opgevoede) zuigelingen er het meest bekaaid af. Waar vele dieren direct na geboorte worden ‘schoon’ gelikt door hun moeder, krijgen veel pasgeboren mensen een veel killere benadering. Baby’tjes krijgen een eigen kamer en vroeger leerden de ouders de Dr. Spock methode waarbij je huilende babies moest laten liggen. “Ze stopten vanzelf wel een keer.” Voor een baby zonder tijdsbesef kan dit al een vreselijke ervaring zijn. Wij kunnen honger (“je hebt geen honger, je hebt trek. Kinderen in Afrika hebben honger!” leerde ik vroeger) nog in het grote plaatje van het geheel zien, maar een baby heeft nu honger en ervaart dat nu als een rampje.

    Fysieke noodzaak

    Fysiek contact is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een kind. Fysieke aanrakingen, zoals knuffelen, omhelzen en aaien, zijn niet alleen belangrijk voor het kind omdat het een deel uitmaakt van de menselijke natuur om dit te voelen, maar ook omdat het de gezondheid en het welzijn van het kind kan bevorderen. Dit heeft grote invloed op de emotionele ontwikkeling van een kind. Door fysieke aanrakingen voelt het kind zich veilig en geborgen. Dit kan helpen bij het bouwen van een sterke band tussen het kind en de opvoeder.
    Fysiek contact zorgt aanraking voor stimulatie van neurale netwerken die de proprioceptie van het kind ontwikkelen. Je lijf zit vol met sensoren die je laten ervaren dat je een lijf hebt. Zowel in verhouding/ contact met de buitenwereld (proprioceptie) als het interne milieu van de mens (interoceptie).

    De oude Romeinen waren er van overtuigd dat een beer als een vormloos hoopje wordt geboren en dat door het continue likken van de moeder, het jong wordt geboetseerd tot beer. En pas na enkele weken ontstond er een vorm wat op een beer lijkt. Een ongelikte beer is dus iemand die niet goed gelikt is door zijn moeder. Nu weten we dat de beer dit doet om de proprioceptie (de zintuigen van de huid) te stimuleren.

    Ongelikte beer

    Naast de fysieke en psychologische gevolgen van liefde en warmte, zijn er ook emotionele gevolgen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die worden omringd door liefde en warmte meer empathisch en sociaal competent zijn. Dit komt omdat ze meer hebben geleerd over het geven en ontvangen van liefde. Daarnaast hebben deze kinderen meer zelfvertrouwen en zijn ze beter in staat om hun mening te uiten. Ze durven hun eigen keuzes te maken en zijn beter in staat om hun angst te overwinnen.

    Nog 6 vinkjes

    Zo zijn er natuurlijk nog meer ‘bouwstenen’ of vinkjes die bijdragen aan een gezonde toekomst voor de jeugd. Wil je me helpen en laten weten welke andere ‘vinkjes’ of noodzakelijkheden jij erbij vindt horen?

    Stefan van Rossum
    stefan@esoterra.nl

    × Hoe kan ik je helpen?