• Topbar

    • Sinds 1998
    • Massagetherapie en Lichaamswerk
    • 1000+ cursisten
    • Amsterdam en Bilthoven
    • SNRO geaccrediteerd

  • Psoas met Wilko Iedema

    Psoas, bijzonderder dan andere spieren?

    De psoas is geen onbekende spier voor Wilko Iedema. In deze podcast verteld Wilko over de Psoas spier. De spier verbind alle functies ons lichaam en na nog bijna 40jaar werken verbaast Wilko zich nog steeds over de werking ervan.

    Wilko Iedema

    Wilko ziet de Psoas als de kern van ons fysieke lichaam.
    Wilko Iedema (1954) is Rebalancer en counselor. Hij is als senior gastdocent verbonden aan de Rebalancing® School voor Lichaamswerk en Bewustzijn. Tevens is hij als gastdocent actief bij de PCSA. Sinds 1982 begeleidt hij mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling met behulp van Rebalancing, lichaamsgerichte therapie, veranderingprocessen en meditatie.
    Hij is gevestigd in Amstelveen met Rebalancing® praktijk Samo.Wilko ledema is opgeleid in Rebalancing®, Counseling, Rebirthing, Primal therapie (innerlijk kind werk), Samassati Kleurentherapie, meditatiebegeleiding, The School for the Work of Byron Katie, Arun Conscious Touch en Arun Thai Yoga Healing Massage.
    Bij Esoterra geeft Wilko de Psoas trainingen.

    Vechten of vluchten

    In een interview door Lisette Thooft vertelt Wilko over het gevoel angst wat veel terugkomt als je met de psoas werkt.
    “Er zijn allerlei lichamelijke reacties op angst mogelijk. Je kunt gaan trillen, maar ook bevriezen. Je kunt dissociëren, verkrampen, je terugtrekken, uit je basis weggaan en in je hoofd gaan zitten. Sommige mensen vallen uit elkaar, verliezen de regie. Er zijn ook verschillende vormen van gedrag door angst: ontkenning – je denkt: ik ben niet bang – veel praten zonder echt je gevoel te delen, zwijgen, pleasen om toestemming en bevestiging te krijgen. Je maakt je dan klein en op kinderlijke wijze afhankelijk, je zult vooral gewenst gedrag vertonen. Je hoopt een lijntje met je omgeving warm te houden, want dan hoef je niet te voelen dat je alleen bent en dat je je hulpeloos, radeloos, wanhopig, verloren en in de steek gelaten voelt. Wat helpt, is onder andere lichaamsbewustzijn. Omdat angst een zo sterk fysiek voelbare emotie is, zo’n duidelijke reactie op de omstandigheden. Ik voel het aan mijn ademhaling: met angst wordt mijn ademruimte kleiner, hij gaat hoog zitten, ik ga me inhouden, terughouden.
    Als ik open durf te blijven voor wat ik echt voel, merk ik dat mijn hele systeem van binnen aanspant en gaat verkrampen, verstrakken. Er ontstaat een alertheid; een vluchtmechanisme wordt actief. Sommige mensen krijgen meer een vechtmechanisme, die willen van zich af slaan, mensen bij zich weghouden. Beide mechanismes zijn er instinctief op gericht om te overleven en dat is een natuurlijke reactie. Soms kun je aan mensen merken dat ze bang zijn omdat ze zich in de communicatie niet echt open en kwetsbaar opstellen.”

    Over de psoas

    De psoas, vaak aangeduid als de “spier van de ziel,” is een van de belangrijkste spieren in het menselijk lichaam, zowel op fysiek als op emotioneel vlak. Deze diepe kernspier speelt een cruciale rol in de stabiliteit, mobiliteit en balans van het lichaam. Hier volgt een uitgebreide beschrijving van de psoas:
    Anatomisch gezien bestaat de psoas spier uit twee delen: de grote psoas (psoas major) en de kleine psoas (psoas minor). De grote psoas begint bij de lendenwervels (L1 tot L5) en loopt via het bekken naar de binnenkant van het bovenbeen (trochanter minor van het femur).
    De kleine psoas is minder prominent en ontbreekt bij sommige mensen. Hij begint bij de onderste wervels van de rug en hecht zich aan het bekken.

    De psoas is een belangrijke flexor van de heup. Hij helpt bij het optillen van het been en speelt een rol bij het buigen van de romp naar voren. Hij stabiliseert de lendenwervelkolom en is betrokken bij het handhaven van een goede lichaamshouding en balans.

    De spier van de ziel
    De psoas staat in de holistische geneeskunde bekend als de “spier van de ziel” vanwege zijn diepgaande verbinding met onze basisemoties en overlevingsmechanismen.
    Omdat de psoas nauw verbonden is met het autonome zenuwstelsel en de diafragma (diepe ademhaling), speelt hij een rol in de vecht-of-vlucht-reactie. Spanningen en trauma’s kunnen zich ophopen in deze spier, wat kan leiden tot fysieke en emotionele klachten.
    Chronische spanning in de psoas kan leiden tot een constante staat van alertheid, wat fysieke en mentale stress kan veroorzaken. Door de psoas te ontspannen en te rekken, kan men een diep gevoel van ontspanning en welzijn bereiken.
    De psoas speelt een belangrijke rol in de mind-body verbinding. Het bewust ontspannen en versterken van deze spier kan bijdragen aan een beter lichaamsbewustzijn, verbeterde houding, en een gevoel van gegrond zijn.

    × Hoe kan ik je helpen?