• Topbar

  • Sinds 1998
  • Massagetherapie en Lichaamswerk
  • 1000+ cursisten
  • Amsterdam en Bilthoven
  • SNRO geaccrediteerd

 • Zomer Cursussen

  Ook in juli en augustus kan je terecht bij Esoterra, want we hebben een aantal mooie Summerspecials! Je kunt natuurlijk deze zomer via Schiphol op vakantie gaan maar… waarom niet lekker ontspannen en je massagevaardigheden uitbreiden?

  Een 2-daagse Introcursus Massage in Bilthoven en in Amsterdam. Je leert hoe je een complete lichaamsmassage kunt geven. Je partner, familie of vrienden zullen versteld zijn.

  In Amsterdam kun je ook de 8-daagse Cursus Holistische Massage volgen.

  summerspecials

  Het ontstaan van Esoterra 25 jaar geleden

  25-jaar-esoterra
  Stefan van Rossum met een stoelmassage en een foto van 25 jaar later.

  Artikel geplaatst in Biltsche Courant, 6 april 2023.
  Astrid van Walsem.

  Op het bedrijventerrein Larenstein vind je Esoterra, een opleidingsinstituut op het gebied van complementaire zorg vanuit een holistische benadering. Boven de deur hangt het logo bestaand uit een mens met het hoofd in de wolken en de voeten geworteld in de aarde. De missie van Esoterra is: “In beweging brengen wat vastzit.”

  [Bilthoven]- Zittend op een lange bank onder het grote raam waar veel licht doorheen valt, vertelt oprichter Stefan van Rossum over het ontstaan van Esoterra 25 jaar geleden.

  Stefan:

  “Je zou kunnen zeggen dat ik jaren geleden het licht zag in Australië waar ik een vriendinnetje had die zich bezighield met persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Zelf kom ik uit het kleine boerendorpje Leersum en in Australië ging er een nieuwe wereld voor mij open.”

  Terug in Utrecht besloot Stefan om zich te verdiepen in massagecursussen. Stefan: “Ieder lijf vindt het fijn om aangeraakt te worden en mensen komen er maar bekaaid af op het gebied van aanraken. Massage is een legitieme manier om aangeraakt te worden.”
  Massage is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld, maar dat was ooit anders. Toch durfde Stefan toentertijd de stap te wagen om een stoelmassagebedrijf op te richten, geïnspireerd geraakt door deze stoel in Amerika. Het voordeel van de stoelmassage is dat je met je kleren aan gemasseerd kan worden en dat werkt drempelverlagend. Op 1 april 1998 was Esoterra een feit en ging Stefan met zijn stoelmassage bij kantoren langs waar hij in pauzes mensen voor eventjes bevrijdde van de werkstress
  Ondertussen is Esoterra uitgegroeid tot een opleidingsinstituut en marktleider op het gebied van massagetherapie. Sinds 2010 zijn de opleidingen geaccrediteerd.

  Een kracht van Stefan is zijn onvervulbare nieuwsgierigheid naar alles. Deze nieuwsgierigheid deelt hij graag met anderen door onder andere podcasts te delen waarin hij met interessante mensen over uiteenlopende onderwerpen in gesprek gaat, maar waar het belang van fysiek contact centraal staat. Deze podcasts zijn gratis te beluisteren op de website.

  Esoterra richt haar cursussen en opleidingen op het lichaamsbewustzijn vanuit een holistische benadering zonder zweverig te zijn. Daarnaast gelooft Esoterra niet in één vaste route om een cliënt te helpen en vindt het belangrijk dat iedere therapeut de behandeling afstemt op de cliënt. 75% van het succes van de behandeling wordt bepaald door de verbinding van de therapeut met de cliënt. De opleidingen nodigen studenten uit de therapeut in zichzelf te vinden.
  Speciaal voor het 25-jarige bestaan heeft Esoterra een massageolie blend gemixt van de oliën van de afgelopen 25 jaar. Verder staat het hele lustrumjaar in het teken van leuke activiteiten zoals inloopdagen, elke laatste dag van de maand waarbij je zo’n uniek massageoliemix kan ophalen.

  www.esoterra.nl

  Stefan:

  “Steeds meer mensen zijn op zoek naar de verbinding met hun lijf. Ik geloof heel erg in het communiceren met het lichaam en het uit je hoofd stappen, waardoor je meer in het hier en nu gaat leven. Je lichaam is een fantastische tool om je in het hier en nu te krijgen. Esoterra faciliteert studenten om iets in beweging te brengen wat vastzit. Dat kan een spier zijn, maar ook een overtuiging. Het kan iets kleins zijn dat iets groots in beweging brengt.”

  Burn out

  Bij Esoterra komen opvallend veel mensen met een recente burn out. Ze zijn vastgelopen in hun lijf, het systeem en hun (vaak goedbetaalde) baan. Ze zijn hard tegen de lamp gelopen. Een baan waar ze geen voldoening uit halen, die geen rekening met hun vitaliteit of lichaam houdt. Ze lopen leeg en twijfelen aan grote levensvragen. Er moet iets gebeuren of veranderen? Maar wát, is voor iedereen anders. Je zult het antwoord bij jezelf, in jezelf moeten vinden.

  Burn-out is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt in onze samenleving. Het wordt vaak geassocieerd met stress op het werk, maar het kan ook veroorzaakt worden door persoonlijke omstandigheden. Een burn-out kan leiden tot gevoelens van uitputting, cynisme en verminderde prestaties. Het is een ernstige aandoening die tijd en aandacht vereist om te herstellen.

  Een andere weg

  Bij ons vinden mensen met een burn out of zij die net hersteld zijn van een burn out het begin van een nieuwe loopbaan. Een carrière waar ze direct met mensen werken, vanuit contact met hun eigen lijf, mensen mogen (aan)raken en kunnen voelen en afstemmen. Ze leren een vak waar ze het verschil mee kunnen maken, eentje die de wereld mooier achterlaat dankzij hun inbreng. Een vak wat ze zelf ook van groeien. Ze completer maakt, meer wie ze eigenlijk zijn. Meer uit het hoofd. En in hun nieuwe werkveld hebben ze juist een voordeel van hun ziektegeschiedenis. Ze weten als geen ander hoe het is om te lijden en kunnen zo vanuit hun eigen ervaring goed afstemmen op cliënten in hun toekomstige praktijk.

  Pasen?

  Vergeef me als ik dan zo rond Pasen denk aan de Wederopstanding. Het is geen poging to godslastering. Laat het me uitleggen. Na een burn out is het haast onvermijdelijk om je oude leven op te pakken. Het lukt niet meer. Het voelt als een last (kruis) meedragen. Je krijgt steeds minder energie en uiteindelijk val je om. Je kan vaak niks meer alsof je vastgenageld bent. Je moet naar binnen keren, jezelf onder ogen komen zonder overtuigingen van de buitenwereld of hoe je dacht dat het was. Pas dan kun je, na jezelf te herontdekken weer naar buiten. Een ander persoon. En je wilt maar 1 ding: de wereld helen!

  Dat klinkt toch een beetje als het Paasverhaal? Eerst sterven en dan wedergeboren worden? Iemand die iets voor de wereld wil betekenen en daar ongelofelijk veel voldoening van krijgt. Daarnaast staat Pasen voor veel mensen symbool voor wedergeboorte, vernieuwing en hoop. Het is een tijd waarin we de winter achter ons laten en ons klaarmaken voor de lente. Maar voor veel mensen is de lente niet alleen maar een tijd van bloei en groei. Het is ook een tijd waarin de druk om te presteren toeneemt en waarin burn-out op de loer ligt.

  Getransformeerd door burn out

  Pasen staat symbool voor vernieuwing en wedergeboorte. Het is een tijd om te reflecteren op wat er in ons leven is gebeurd en om te kijken naar de mogelijkheden voor de toekomst. Het is een tijd om oude gewoonten en patronen los te laten en om te werken aan onze persoonlijke groei en ontwikkeling. Als we voelen en ervaren dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze eigen gezondheid en welzijn, kunnen we beter omgaan met de druk die we voelen. We kunnen ons richten op wat echt belangrijk is en ons bevrijden van de verwachtingen van anderen. Door onze eigen behoeften en grenzen te erkennen, kunnen we voorkomen dat we overbelast raken en burn-out raken.

  Begrijp me goed ik wil burn out absoluut niet ridiculiseren maar ik hoor van heel veel mensen die het hebben gehad, dat ze na een ellendig proces (aan het kruis hangen) enorm dankbaar zijn dat ze dit hebben doorgemaakt. Ze zijn een ander mens geworden. Of eigenlijk zijn ze meer zichzelf geworden. En dat delen ze graag met de buitenwereld. Zonder leeg te lopen maar vervuld te raken van de pracht van het menszijn!

  Laten we deze paasdagen gebruiken om stil te staan bij onze eigen gezondheid en welzijn. Laten we ons richten op de mogelijkheden voor vernieuwing en wedergeboorte. Door onze eigen behoeften en grenzen te respecteren, kunnen we voorkomen dat we overbelast raken en burn-out raken. Laten we deze paasdagen gebruiken om ons te richten op persoonlijke groei en ontwikkeling en zo te werken aan een gezonde en evenwichtige toekomst.

  Kali en burn out

  Een andere religieus beeld waar ik bij wedergeboorte aan moet denken is Kali. Zij is een van de meest angstaanjagende en mysterieuze godheden in de Hindoeïstische mythologie. Ze wordt vaak afgebeeld als een zwarte vrouw met vier armen, die een zwaard en een afgehakt hoofd vasthoudt, terwijl ze op een liggende Shiva staat.De naam “Kali” komt van het Sanskrietwoord “Kala”, wat “tijd” betekent. Dit suggereert dat Kali de vernietiger van tijd en illusie is, en dat ze ons herinnert aan de eindigheid van ons leven en de cyclus van geboorte en dood.

  Hoewel ze vaak wordt afgeschilderd als een angstaanjagende godin, wordt Kali vereerd door veel Hindoes als een moederlijke beschermster.Kali wordt vaak vereerd tijdens de hindoeïstische feestdagen Diwali en Durga Puja. Tijdens deze vieringen worden beelden van Kali versierd en aanbeden, en worden er offers gebracht om haar gunst en bescherming te vragen. Hoewel Kali in het Westen vaak wordt geassocieerd met dood en vernietiging, zijn er veel positieve aspecten van haar persoonlijkheid en verering. De dood en vernietiging waar ze voor staat geeft namelijk ook ruimte voor nieuwe dingen. Nieuw begin en andere kwaliteiten in jezelf ontdekken.

  burn out

  Ik wens iedereen een fijne Pasen en ook wens ik iedereen die vastzit of leegloopt een goede Wedergeboorte! Het kan, het mag, het moet! De wereld heeft jou nodig!

  Stefan van Rossum

  25 Jaar Opleidingen en Cursussen

  Inmiddels is Esoterra 25 jaar bezig om Nederland lekker in zijn/haar vel te krijgen. Om in beweging te brengen wat vastzit. Dat kan een spier zijn maar ook een overtuiging. Het kan iets kleins zijn dat iets groots in beweging brengt. Dit doen we niet alleen, maar samen met een snel groeiend ‘leger’ van goed opgeleide Masseurs en Massagetherapeuten. Allemaal gefeliciteerd!

  Op 1 april 1998 begon Stefan van Rossum, het stoelmassagebedrijf waarmee hij heel veel stoelmasseurs heeft opgeleid. Werknemers van grote bedrijven tot politici in Den Haag hebben genoten van de stoelmassages van de door Stefan opgeleide stoelmasseurs. In 2010 kwamen er naast stoelmassage opleidingen ook geaccrediteerde massage opleidingen bij.

  Na een uitstapje naar Utrecht en Amsterdam is Esoterra sids 2015 gevestigd in Bilthoven en in 2022 kwam daar de huidige locatie in Amsterdam Noord bij. Stefan heeft inmiddels een team om zich heen gebouwd van 5 vaste medewerkers, die ervoor zorgen dat alles intern en extern goed verloopt. En dan zijn er natuurlijk de docenten, die er elke keer weer voor zorgen dat de studenten goed opgeleid worden!

  25 jaar Esoterra Stefan van Rossum

  Stefan van Rossum:

  “Toen ik begon had nog niemand van stoelmassage gehoord. Ik had dus het eerste jaar een bijbaantje in de horeca nodig. Soms was ik pas om 04.00 uur thuis. Een keer ging om 9 uur al de telefoon. Mijn eerste klant?! Ik rende al keelschrapend en mezelf wakker roepend naar de telefoon. “Gouden Gids, goedemorgen!” was het antwoord op mijn vraag met wie ik spreek…”

  Activiteiten 25 Jaar Esoterra

  We gaan er een heel leuk lustrumjaar van maken voor (aspirant)studenten, docenten en iedereen die wil aanhaken bij de activiteiten! Onder voorbehoud:

  • Dit jubileumjaar zijn we in Bilthoven en in Amsterdam gestart met iedere maand een Inloop/Kennismakingsdag.
  • Masseren in de buurt. We gaan i.s.m. lokale organisaties 25 mensen masseren in de buurt van onze locaties masseren.
  • Docenten / Team uitje in het teken van 25 jaar Esoterra
  • Er verschijnt een 25 jaar Podcast en Blog mbt Esoterra vroeger, nu en onze plannen en speerpunten voor de toekomst.
  • Open Dag op 27 augustus met extra lustrum activiteiten.
  • Esoterra Company Awards, op deze manier laten we docenten en studenten en vice versa elkaar nomineren en in het zonnetje zetten.
  • Geregeld een kijkje achter de schermen bij Esoterra, te volgen via onze kanalen op Instagram en Facebook.
  • We willen meer impact maken en meer mensen bereiken en helpen met met onze missie: IN BEWEGING BRENGEN WAT VASTZIT. Stefan zal om deze boodschap te verspreiden dit jaar weer vaker te zien en te horen zijn in lokale en landelijke media.

  Stefan over Esoterra

  Esoterra is een samenvoeging van eso(terisch) en terra. Samen staat het voor ‘met je hoofd in de wolken en je voeten stevig op de grond’. Wij zijn ervan overtuigd dat verbinding en afstemming in deze tijden hét medium is om mensen bewuster te maken van hun eigen lichaam, hun klachten, gevoelens en ervaringen. In ons lesaanbod bieden we je de handvatten om dit professioneel te begeleiden. Vanuit contact, vanuit jezelf.

  Het lichaam schreeuwt om een BodyMind Coach

  bodymind opleidingen

  De laatste tijd is er veel interesse in inzichtgevende boeken met betrekking tot emotioneel lichaamswerk, zoals bijvoorbeeld ‘Traumasporen’ van Bessel van der Kolk of Gabor Mate’s ‘Als het lijf nee zegt’. Daarnaast ontstaat er ook steeds meer vraag naar workshops en cursussen op het gebied van lichaamswerk en naar bodymind opleidingen.

  Heeft dit te maken met de tijd waarin we leven?
  Alles wordt in hoog tempo gedigitaliseerd, waardoor bij veel mensen het lichaam op begint te spelen? Het lijf vraagt om meer focus, meer aanwezig zijn in het moment en om meer aandacht voor vervelende dingen uit het verleden die het lijf gevormd of soms zelfs vervormd hebben.

  Fysieke klachten of een burnout

  We denken vaak dat we iets een plekje hebben gegeven maar je blijft jezelf ontwikkelen en mogelijk ontstaan er ook grote en kleine trauma’s in je lijf die om aandacht blijven vragen. Ons lijf vindt dit niet prettig en gaat op verschillende manieren protesteren, we krijgen een burnout of fysieke klachten die niet meer met een pilletje op te lossen zijn.

  Veel vraag naar therapeuten en lichaamswerkers

  Naast het feit dat er veel vraag is naar inzichtgevende boeken, blogs, video’s en podcast op het gebied van lichaamswerk, spiritualiteit en bodymind coaching, ontstaat er ook meer vraag naar therapeuten en lichaamswerkers, zoals een bodymind coach of body mind practitioner om te helpen bij eerder genoemde fysieke en soms ook mentale klachten.

  Dit maakt dat er er ook meer vraag is naar lichaamsgerichte bodymind opleidingen. Daarom biedt Esoterra een nieuwe 1-jarige Opleiding BodyMind Coach aan.

  bodymind opleidingen

  Loop je vast in je leven of in je werk en wil jij iets anders gaan doen?

  Misschien werk je in de zorg maar mis je het lichamelijke component en wil je daar meer mee doen. Of misschien werk je al met het lijf maar nog niet vanuit een holistische benadering (bijvoorbeeld psychologen, fysiotherapeuten) of wil je nog meer persoonlijke begeleiding bieden (bijvoorbeeld yogadocenten).

  Er zijn opvallend veel mensen die een burnout hebben gehad, die lichaamsgerichte of bodymind opleidingen gaan doen. Vaak zaten ze in een baan die niet de energie opleverde die het kostte. Na diverse kleinere signalen stopt dan op een gegeven moment het lijf ermee en is de energie op; het begin van een pittig traject om te herstellen en te ontdekken wat je met je leven (en je lijf) wilt doen. Vrijwel iedereen die bij ons de opleiding volgt is dankbaar dat ze een burnout hebben gehad en willen graag anderen hierin begeleiden.

  Naomi Gunther
  Naomi Gunther
  26/01/2024
  Een hele fijne cursus (ontspanningsmassage introductie cursus), veel ruimte voor vragen en vertraging. Ik ben nu in staat om naast mijn yogalessen de stilte te geven in een ontspanningsmassage. Bertina heb ik ervaren als een rustige en goede leermeester! Als ik verdieping wil in mijn kennis over masseren zou ik dat 100% bij Esoterra doen. Dankjewel!
  Harry van Assen
  Harry van Assen
  22/01/2024
  Hele leuke intensieve cursus met een goede opbouw. En na de cursus kan je echt een lekkere ontspanningsmassage geven!!
  Marg vdb
  Marg vdb
  26/12/2023
  Als je op een professionele en prettige manier het vak wil leren, dan ben je bij Esoterra aan het juiste adres! Deskundige docenten die met veel aandacht hun kennis aan je doorgeven. Veel keuze in het aanbod en kleine groepen waardoor er voldoende aandacht is en je je eigenheid mag laten zien. Open, eerlijk en duidelijk, en met veel gevoel voor alles wat er rondom het vak speelt. Luister ook naar de podcasts, die zijn erg informatief.
  nazeema adams
  nazeema adams
  06/12/2023
  Wilco is een uitstekende leraar en weet hoe om dingen over te brengen. WAt ik erg jammer vond was dat ik soms met mensen oefende die nog nooit iemand heeft aangeraakt.Mededaardoor heb ik helaas niet kunnen ervaren wat het was om diep aangeraakt te worden. worden. Een vrouw was een PR manager, en ik moest haar steeds aanwezen wat zij moest doe,n terwijl ik op tafel lag. . Ik kon dus niet ontspannen. Bij een basis massage cursus had ik eerder verwacht, dat er mensen zijn die nog nooit lichaamswerk gedaan hebben , maar niet bij de Psoas release. Alhoewel Wilco goed was, zal ik het niet aanraden voor andere lichammswerkers. Het zou fijn geweest zijn als mensen eerst een vooropleiding hadden gedaan. Met vriendelijke groet Nazeema Adams
  Reino Veenstra
  Reino Veenstra
  27/11/2023
  Relaxed atmosphere while learning a lot!
  Julia
  Julia
  01/11/2023
  Hele leuke introductiecursus om kennis te maken met het vak en naar huis te gaan met nieuwe skills die je gelijk kan toepassen. Fijne docenten, fijne sfeer. Kortom: als je wil weten of masseren iets voor jou is, dan is deze cursus aan te raden!
  elena juseu
  elena juseu
  31/10/2023
  voordoen en je daarna heel gestructureerd laten oefenen op drie manieren; door zelf te masseren, te ervaren hoe massage is èn door daarover samen uit te wisselen. echte aanrader
  francis Offermans van Trigt
  francis Offermans van Trigt
  24/10/2023
  Ik heb een Hoofdmassage gehad en die was super leerzaam de docent nam de tijd en liet je voelen hoe het moet. Tot de volgende cursus. Groetjes Francis (Lefmassage)

  BodyMind opleidingen; de ‘uit je hoofd, in je lijf’ coach

  Wil je jezelf ontwikkelen en vanuit de wijsheid van het lichaam met mensen werken? Verbindend en activerend met mensen bezig zijn? Mensen terugbrengen bij hun gevoel en eigenheid? Dan vind je binnen de aangeboden bodymindopleidingen die je kan vinden, er vast wel één die echt bij die bij jou past. Misschien is onze 1-jarige Esoterra Opleiding BodyMind Coach of onze Opleiding Lichaamsgericht Therapeut (3 jaar HBO) iets voor jou?

  Een team van top embodiment docenten

  bodymind opleidingen

  We hebben voor onze bodymind opleidingen topdocenten uit allerlei disciplines van het ‘embodiment’ veld verzameld: uit de haptonomie, dans- en beweging, coaching, ademwerk, lichaamsgerichte therapie en leefstijl en coaching.

  Samen hebben ze een opleiding gesmeed die het beste uit deze velden combineert tot een sterke, hechte opleiding. Deze benadering zorgt er ook voor dat we niet langs dogma’s een vaste lijn volgen maar ruimte bieden voor de student om zelf te ontdekken welke methodes en vormen het beste bij hem of haar passen. Zo leert de student maatwerk te leveren. Iets wat voor elke toekomstige cliënt het beste werkt.

  Wat ga je leren?

  Je gaat met je eigen lijf aan de slag. Dit is essentieel om het vak goed te leren uitoefenen. Maar het biedt uiteraard ook inzichten en bewustwording waar je zelf rijker van wordt. Door het ondergaan van bijvoorbeeld de ademsessies ervaar je het effect en dat helpt je bij het doorgeven of uitvoeren van de sessies bij je cliënten.

  In 22 lesdagen (1 examendag) leggen we je alles uit en leer je methoden om de cliënt te helpen om weer in contact te komen met het eigen lichaam. Van lichaamswerk en eenvoudige massage tot adem- en stemwerk en coachvaardigheden. Je leert vanuit een goede coachhouding te werken met cliënten in je eigen praktijk of werkveld. Zo leer je gegarandeerd alle kanten van het bodymind-vak die je nodig hebt voor een ideale start als bodymind practioner.

  MODULES

  • Haptonomie; lichaam & gevoel (2 dagen)
  • Leefstijl & vitaliteit (2 dagen)
  • Emotioneel lichaamswerk (3 dagen)
  • Polyvagaaltheorie (1 dag)
  • Ademwerk (3 dagen)
  • Begeleiding & coaching (4 dagen)
  • Stress (online)
  • Intimiteit & contact (3 dagen)
  • Aanraking & massage (2 dagen)
  • Praktijkvoering (1 dag)

  Wat kun je met deze BodyMind Opleiding?

  Je gaat allereerst zelf meer ontdekken van je lijf, je gevoel en emoties. Je kunt mensen begeleiden met hun lijf meer te ‘bewonen’. Mensen die meer bij hun gevoel willen of meer aanwezig of in verbinding willen zijn.

  Na dit opleidingsjaar ben je in staat om:

  • cliënten te begeleiden in het vergroten van lichaamsbewustzijn
  • cliënten te ondersteunen bij het versterken van vitaliteit en levenslust
  • cliënten te helpen om de verbinding tussen geest en lichaam te begrijpen en daarmee positief te kunnen beïnvloeden

  Meer uitgebreide informatie over de BodyMind Coach Opleiding vind je op onze Opleidingspagina. Na deze 1-jarige opleiding kun je bij Esoterra nog twee jaar verder studeren met het vervolg, de Opleiding Lichaamsgericht Therapeut.

  In de media:
  Het lifestyle magazine BodyandMind Amsterdam heeft als aanbeveling een blog geplaatst over onze BodyMind Coach Opleiding.

  Stress en trauma in relatie met de Polyvagale theorie van Porges

  Vaak gaan we ervan uit dat de juiste mindset of genoeg wilskracht bepalend zijn om een gedragsverandering in gang te zetten. Maar het lichaam zelf heeft ook veel invloed want het autonome zenuwstelsel en met name de toestand waarin deze zich bevindt, speelt ook een bepalende rol. Tijdens het Webinar Polyvagaaltheorie dat je hier onder terug kan kijken, vertellen Stefan van Rossum (directeur Esoterra) en docente Bernadette van Rijckeghem over deze fascinerende en bruikbare Polyvagale theorie van Porges over een biologische (niet cognitieve) reactie op stress en trauma.

  Deze theorie kan de ‘missing link’ zijn bij een veranderingsproces. We gaan tijdens het webinar onder meer in op de achtergrond van de Polyvagaaltheorie, de werking van de; nervus vagus, het autonome zenuwstelsel, co-regulatie en neuroceptie. En natuurlijk is er ook ruimte om vragen te stellen!

  Polyvagale theorie van Porges

  Voor wie is dit webinar over de Polyvagale theorie van Porges?

  Voor coaches, psychologen, zorgverleners, therapeuten en docenten, maar ook  iedereen met interesse in stress, trauma en gedragsverandering.

  Polyvagaaltheorie helpt bij:

  • Beter herkennen en begrijpen hoe je reageert in bepaalde situaties
  • Beter begrijpen hoe je van de ene toestand in de andere geraakt, en hoe je dit kunt sturen
  • Meer aanwezig zijn in je lichaam
  • Beter omgaan met overweldigende emoties
  • Meer grip op negatieve gedachten, een positiever zelfbeeld
  • Beter met jezelf en elkaar omgaan in stress situaties

  Polyvagaaltheorie ondersteunt therapeuten bij:

  • Een veilig kader bieden voor je cliënt waar ruimte is om gevoelens te mogen voelen en diepere lagen in het veranderingsproces aan te boren
  • Je methodiek aanpassen aan de toestand waarin de cliënt zit
  • Je cliënten door middel van de polyvagaal ladder helpen meer resultaat te bereiken en zich beter te voelen
  • Een ‘Polyvagaal geïnformeerde’ blik toevoegen aan je praktijk

  Webinar Polyvagale theorie van Porges terugkijken

  Wil je meer weten of heb je vragen over de Polyvagaaltheorie?
  Bekijk onderstaande video:

  Meer weten over Polyvagaatheorie?
  Beluister de Esoterra Podcast met Deb Dana over de Polyvagaaltheorie (Engelstalig)

  Cursus Polyvagaaltheorie; helen van binnenuit
  De cursus polyvagaaltheorie; Hoe de laatste neurobiologische inzichten een nieuwe kijk op ons gedrag geven.
  In de interactie tussen lichaam en brein speelt ons autonome zenuwstelsel een belangrijke rol. We zijn ons hier niet van bewust. De neurobiologie en met name de invloed van de nervus vagus hierachter is ontdekt door dr. Stephen Porges, de grondlegger van de Polyvagale theorie van Porges.

  3D Fascia Stretching

  Al enkele jaren is er een zeer succesvolle fasciagerichte methode; fascia stretching. Nu is deze aanpak eindelijk ook in Nederland te leren. In de Cursus 3D Fascia Stretching leert ervaren lichaamswerker en -docent Mireille Leeflang je een effectieve basis van fascia stretching.

  Fascia strekkingen?

  Fascia is een complex netwerk van bindweefsel wat alles  in lichaam met elkaar verbindt. Dit maakt het ook essentieel voor elke lichaamswerker. Wil je meer weten over fascia? Luister hier naar de Esoterra podcast interview met Robert Schleip of bekijk hier een video van de ontwikkelaars van fascia stretching. Het strekken van de fascia is een hele andere discipline dan strekkingen van spieren en het effect van de fasciale strekkingen is ook vele malen groter. Juist omdat het een netwerk is waarbij alles met elkaar verbonden is. In deze cursus leer je de werking van fasciale strekkingen, het effect, een juiste annamnese (inclusief contra-indicaties) en een juiste uitvoering van de strekkingen.  Hiermee heb je een aanvullende behandelwijze geleerd die voor veel cliënten een grote toegevoegde waarde kan zijn. De Range of Motion (ROM) bepaalt voor veel mensen hun gevoel van vitaliteit en is voor sporters een belangrijke factor in de ervaring van hun sport (amateurs) en/of het effect van hun prestaties.

  Fascia en Range of Motion

  Fascia is een netwerk in je lijf ook wel je zachte skelet genoemd, wat je hele lijf voedt, informeert en verbindt. Maar net als een te strak pak kan het je bewegingsruimte beïnvloeden.
  Door de fascia op te rekken creëer je direct meer ruimte in het lijf. En de perceptie (gevoelservaring) van het lijf.


  Voor wie?

  Fascia stretching wordt veel gebruikt in de sport. Als voorbereiding of warming up, als cooling down maar ook als integraal onderdeel van de fysieke optimalisering van de (top)sporter. Voor vrijwel elke sport is een soepel en flexibel lichaam essentieel. Denk maar een golfer die afslaat, een basketballer of een voetballer.

  Robin Mayberry

  Leef vitaal en mét je hele lijf!

  Naast deze groep is er een groeiende behoefte aan rekken en strekken bij andere doelgroepen. Denk hierbij aan ouderen die flexibel en mobiel willen blijven. Mensen die langdurig zittend werk doen. Je kunt de rekoefeningen integreren in je massage maar je kunt ook een lossen reksessie aanbieden. In Amerika zijn er talloze ‘rekwinkels’ waar je gerekt kunt worden. Bekijk deze video van Stretchlab.
  Wil je meer lezen of horen over fascia? Lees hier de blog ‘wat is fascia?‘ of luister hier de podcast met onze andere fascia expert, Menno Dam. Tot slot kun je het fascia webinar met Mathilde Vlotman terugkijken. Menno en Mathilde geven samen de opleiding fascia therapeut.

  Op de schouders van onze voorgangers

  Lichaamswerk krijgt steeds meer de aandacht die het verdient. In het Westen is lichaamswerk sinds de vorige eeuw in ontwikkeling gekomen. Arjan van Dijk, oud-hoofddocent van de Opleiding BodyMind Coach en Lichaamsgericht Therapeut bij Esoterra, legt in dit webinar uit hoe lichaamswerk ontwikkeld is en wie de grondleggers zijn. Daarbij heeft hij het over:

  • Wilhelm Reich
  • Alexander Lowen
  • Osho
  • Peter Levine
  • Gabor Maté
  • Bessel van der Kolk
  Wilhelm Reich
  Wilhelm Reich

  Het begint met Reich

  Wilhelm Reich leverde een belangrijke bijdrage aan de bodymindwetenschappen aan het begin van de 20e eeuw en wordt tot de jaren 1940 erkend als de belangrijkste motor van deze vorm van wetenschappelijk onderzoek in het Westen.

  Reich stelde een model voor van de menselijke conditie waarin werd gesteld dat, in theorie de levensenergie een primaire component is van alle materie en ruimte, een concept dat hij de orgone-energie noemde. Deze energie was belangrijk voor levende organismen, omdat het in feite een ‘levenskracht’ was. Reich, die was opgeleid als wetenschapper, bedacht manieren waarop dit orgon werd gezien als zijnde elektromagnetisch van aard, en dat het kon worden gemeten, waargenomen en gebruikt in therapie.

  Bekijk het webinar:

  Meer over lichaamswerk

  Lees meer over de Opleiding Lichaamsgerichte Coaching. Deze opleiding is los te volgen én is tevens het propedeusejaar van de Opleiding Lichaamsgericht Traumatherapeut.

  Wat is de kracht van Lichaamswerk?

  Een gratis webinar over een interessant onderwerp uit ons vakgebied; Lichaamswerk.

  Arjan van Dijk

  Lichaamswerk

  In onze westerse medische wetenschap zien we het lichaam vooral functioneel gericht op spijsvertering, beweging, bloedsomloop, etc. Maar wat is de functie van het lichaam in emoties? In verwerking? In heling? Kun je de steen op je maag kwijtraken, of de brok in je keel? Waarom trillen je benen en zweet je als je angstig bent? Kun je speelsheid en plezier oproepen door te bewegen? En belangrijker nog: kun je jouw lichaam gebruiken als een kompas voor jouw eigen welzijn, ook in contact met anderen?

  Lichaamswerk heeft veel te bieden, door eenvoudige lichaamsoefeningen kun je beter in je vel zitten, emoties makkelijker hanteren en mooier verbinding maken met jezelf en anderen. Ook kun je diep verborgen pijn en verkramping los bewegen en je authentieke en ontspannen zelf herwinnen.

  En: is lichaamswerk eng? Durf jij je lichaam te vertrouwen? En hoe geef je als je lichaamswerk met anderen samen doet je wensen en grenzen aan?

  Arjan vertelt over verschillende soorten lichaamswerk en je krijgt handige tips.

  Bekijk het webinar Lichaamswerk:

  Meer over Lichaamswerk

  Lees meer over de Opleiding Lichaamsgerichte Coaching. Deze opleiding is los te volgen én is tevens het propedeusejaar van de Opleiding Lichaamsgericht Traumatherapeut.

  Leer meer over je adem en ademwerk

  Elke eerste dinsdag van de maand is er een gratis webinar over een interessant onderwerp uit ons vakgebied. In september gaf Marjon van Opijnen een webinar/ lezing over adem en ademwerk. Deze is opgenomen en hieronder terug te kijken. Verder heeft ze nog 3 audiotapes met ademmeditaties toegevoegd die je kunt gebruiken.

  gratis webinar ademwerk

  Ademwerk

  Ademen blijkt een hele kunst, ook al doen we het al ons hele leven. We zijn geneigd onze adem in te houden, of onze adem is oppervlakkig en/of te snel. Deze adempatronen slijten er in door onze dagelijkse drukte, ingrijpende gebeurtenissen of patronen die we in onze jeugd hebben aangenomen omdat ze binnen de context van ons gezin pasten.

  Een verstoorde adem kan een groot effect op ons mentale, fysieke, emotionele en spirituele welzijn hebben. Andersom kunnen spannings- of stressklachten, pijn of emoties ook een disfunctioneel adempatroon veroorzaken of versterken. Omdat ademen één van de weinige autonome functies van ons lichaam is die we ook bewust kunnen aansturen, kunnen we de adem dus ook gebruiken om ons beter te voelen of fysieke klachten te verlichten. Een verbeterd en flexibel adempatroon geeft dus zowel letterlijk als figuurlijk meer bewegingsruimte. En het maakt weer ruimte voor levenskracht en authenticiteit.

  In dit webinar maak je een duik in je adempatroon. Je leert hoe je je adem kunt gebruiken om jezelf te reguleren als je spanning of stress ervaart. We denken, voelen en doen. Je krijgt praktische oefeningen die je direct de dag erna kunt toepassen en je begrijpt ook waarom deze oefeningen doen wat ze doen. Je maakt kennis met jouw adem!

  Meer ademwerk

  Wil je werken met adem? Dan is deze cursus wellicht iets voor jou. De cursus wordt uiteraard gegeven door Marjon.

  Naast modules als haptonomie, coachingsvaardigheden, emotioneel lichaamswerk, intuïtietraining en nog meer modules, de module ‘werken met adem I’ ook onderdeel van de opleiding bodymind coach.

  Wil je nog meer horen van Marjon van Opijnen? Luister dan de Esoterra Podcast.

  × Hoe kan ik je helpen?