So I met Anubuddha through Mirjam Imminkhuizen who is organising a retreat with Anubuddha in the Netherlands this june.
It turned out to be a great interview, which I cut up in two parts. Part one is about conscious touch. Part two is about Anubuddha’s walk of life. Where he worked with Jack Painter (postural integration) Trager and was the massage therapist of Osho.
Osho
Anubuddha grew up in California where he specialized in athletics (Basketball scholarship to USD) and studied yoga. In 1976, he traveled to India to be with the Enlightened Mystic Osho… he lived and worked in Osho’s Ashram and Communes daily for the next 20 years. Under Osho’s direct guidance, he began teaching Osho Neo-Yoga and Active Meditations in the late 1970’s to international seekers. In 1980, he became one of the “founding lights” of Osho Rebalancing and trained over 1500 students in this revolutionary approach to Healing the Body-Mind. In the 1980’s, he began teaching “CranioSacral Sensitivity” and “Hara Awareness”, also under Osho’s guidance. In 1988 Osho chose Anubuddha to be his personal “Touch-based Doctor”, and he was with him for over 150 individual sessions.
Anubuddha and Anasha (from France) have been living together intimately since 1985 (they met in Osho’s Communes). In 1994, they created “ARUN Conscious Touch” together… every year they travel the world teaching this amazing healing and meditative approach to the “Vibrating Electro-magnetic Energy Field” and Consciousness as an Organic Unity… A & A presently live in their Healing Sanctuary and Food-forest in the sacred valley of Vilcabamba, Ecuador.
Chua Ka
This was the theme of the “Nature Talks” Webinar I was part of recently: In this Meditative Healing Experience, Anubuddha will share the fruits of his 50 year “love affair” with the Enlightened Vision of “Chua Ka'”- which is intimate meditative Self Massage and a deep connection to the Source of all Life. For more about “Chua Ka'”, and the work of Anubuddha & Anasha go to … the Website is being brought up to date with current events, but all the info there is “Timeless” and “ever green”.
Ook in juli en augustus kan je terecht bij Esoterra, want we hebben een aantal mooie Summerspecials! Je kunt natuurlijk deze zomer via Schiphol op vakantie gaan maar… waarom niet lekker ontspannen en je massagevaardigheden uitbreiden?
Op het bedrijventerrein Larenstein vind je Esoterra, een opleidingsinstituut op het gebied van complementaire zorg vanuit een holistische benadering. Boven de deur hangt het logo bestaand uit een mens met het hoofd in de wolken en de voeten geworteld in de aarde. De missie van Esoterra is: “In beweging brengen wat vastzit.”
[Bilthoven]- Zittend op een lange bank onder het grote raam waar veel licht doorheen valt, vertelt oprichter Stefan van Rossum over het ontstaan van Esoterra 25 jaar geleden.
Stefan:
“Je zou kunnen zeggen dat ik jaren geleden het licht zag in Australië waar ik een vriendinnetje had die zich bezighield met persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Zelf kom ik uit het kleine boerendorpje Leersum en in Australië ging er een nieuwe wereld voor mij open.”
Terug in Utrecht besloot Stefan om zich te verdiepen in massagecursussen. Stefan: “Ieder lijf vindt het fijn om aangeraakt te worden en mensen komen er maar bekaaid af op het gebied van aanraken. Massage is een legitieme manier om aangeraakt te worden.” Massage is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld, maar dat was ooit anders. Toch durfde Stefan toentertijd de stap te wagen om een stoelmassagebedrijf op te richten, geïnspireerd geraakt door deze stoel in Amerika. Het voordeel van de stoelmassage is dat je met je kleren aan gemasseerd kan worden en dat werkt drempelverlagend. Op 1 april 1998 was Esoterra een feit en ging Stefan met zijn stoelmassage bij kantoren langs waar hij in pauzes mensen voor eventjes bevrijdde van de werkstress. Ondertussen is Esoterra uitgegroeid tot een opleidingsinstituut en marktleider op het gebied van massagetherapie. Sinds 2010 zijn de opleidingen geaccrediteerd.
Een kracht van Stefan is zijn onvervulbare nieuwsgierigheid naar alles. Deze nieuwsgierigheid deelt hij graag met anderen door onder andere podcasts te delen waarin hij met interessante mensen over uiteenlopende onderwerpen in gesprek gaat, maar waar het belang van fysiek contact centraal staat. Deze podcasts zijn gratis te beluisteren op de website.
Esoterra richt haar cursussen en opleidingen op het lichaamsbewustzijn vanuit een holistische benadering zonder zweverig te zijn. Daarnaast gelooft Esoterra niet in één vaste route om een cliënt te helpen en vindt het belangrijk dat iedere therapeut de behandeling afstemt op de cliënt. 75% van het succes van de behandeling wordt bepaald door de verbinding van de therapeut met de cliënt. De opleidingen nodigen studenten uit de therapeut in zichzelf te vinden. Speciaal voor het 25-jarige bestaan heeft Esoterra een massageolie blend gemixt van de oliën van de afgelopen 25 jaar. Verder staat het hele lustrumjaar in het teken van leuke activiteiten zoals inloopdagen, elke laatste dag van de maand waarbij je zo’n uniek massageoliemix kan ophalen.
“Steeds meer mensen zijn op zoek naar de verbinding met hun lijf. Ik geloof heel erg in het communiceren met het lichaam en het uit je hoofd stappen, waardoor je meer in het hier en nu gaat leven. Je lichaam is een fantastische tool om je in het hier en nu te krijgen. Esoterra faciliteert studenten om iets in beweging te brengen wat vastzit. Dat kan een spier zijn, maar ook een overtuiging. Het kan iets kleins zijn dat iets groots in beweging brengt.”
Burn out
Bij Esoterra komen opvallend veel mensen met een recente burn out. Ze zijn vastgelopen in hun lijf, het systeem en hun (vaak goedbetaalde) baan. Ze zijn hard tegen de lamp gelopen. Een baan waar ze geen voldoening uit halen, die geen rekening met hun vitaliteit of lichaam houdt. Ze lopen leeg en twijfelen aan grote levensvragen. Er moet iets gebeuren of veranderen? Maar wát, is voor iedereen anders. Je zult het antwoord bij jezelf, in jezelf moeten vinden.
Burn-out is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt in onze samenleving. Het wordt vaak geassocieerd met stress op het werk, maar het kan ook veroorzaakt worden door persoonlijke omstandigheden. Een burn-out kan leiden tot gevoelens van uitputting, cynisme en verminderde prestaties. Het is een ernstige aandoening die tijd en aandacht vereist om te herstellen.
Een andere weg
Bij ons vinden mensen met een burn out of zij die net hersteld zijn van een burn out het begin van een nieuwe loopbaan. Een carrière waar ze direct met mensen werken, vanuit contact met hun eigen lijf, mensen mogen (aan)raken en kunnen voelen en afstemmen. Ze leren een vak waar ze het verschil mee kunnen maken, eentje die de wereld mooier achterlaat dankzij hun inbreng. Een vak wat ze zelf ook van groeien. Ze completer maakt, meer wie ze eigenlijk zijn. Meer uit het hoofd. En in hun nieuwe werkveld hebben ze juist een voordeel van hun ziektegeschiedenis. Ze weten als geen ander hoe het is om te lijden en kunnen zo vanuit hun eigen ervaring goed afstemmen op cliënten in hun toekomstige praktijk.
Pasen?
Vergeef me als ik dan zo rond Pasen denk aan de Wederopstanding. Het is geen poging to godslastering. Laat het me uitleggen. Na een burn out is het haast onvermijdelijk om je oude leven op te pakken. Het lukt niet meer. Het voelt als een last (kruis) meedragen. Je krijgt steeds minder energie en uiteindelijk val je om. Je kan vaak niks meer alsof je vastgenageld bent. Je moet naar binnen keren, jezelf onder ogen komen zonder overtuigingen van de buitenwereld of hoe je dacht dat het was. Pas dan kun je, na jezelf te herontdekken weer naar buiten. Een ander persoon. En je wilt maar 1 ding: de wereld helen!
Dat klinkt toch een beetje als het Paasverhaal? Eerst sterven en dan wedergeboren worden? Iemand die iets voor de wereld wil betekenen en daar ongelofelijk veel voldoening van krijgt. Daarnaast staat Pasen voor veel mensen symbool voor wedergeboorte, vernieuwing en hoop. Het is een tijd waarin we de winter achter ons laten en ons klaarmaken voor de lente. Maar voor veel mensen is de lente niet alleen maar een tijd van bloei en groei. Het is ook een tijd waarin de druk om te presteren toeneemt en waarin burn-out op de loer ligt.
Getransformeerd door burn out
Pasen staat symbool voor vernieuwing en wedergeboorte. Het is een tijd om te reflecteren op wat er in ons leven is gebeurd en om te kijken naar de mogelijkheden voor de toekomst. Het is een tijd om oude gewoonten en patronen los te laten en om te werken aan onze persoonlijke groei en ontwikkeling. Als we voelen en ervaren dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze eigen gezondheid en welzijn, kunnen we beter omgaan met de druk die we voelen. We kunnen ons richten op wat echt belangrijk is en ons bevrijden van de verwachtingen van anderen. Door onze eigen behoeften en grenzen te erkennen, kunnen we voorkomen dat we overbelast raken en burn-out raken.
Begrijp me goed ik wil burn out absoluut niet ridiculiseren maar ik hoor van heel veel mensen die het hebben gehad, dat ze na een ellendig proces (aan het kruis hangen) enorm dankbaar zijn dat ze dit hebben doorgemaakt. Ze zijn een ander mens geworden. Of eigenlijk zijn ze meer zichzelf geworden. En dat delen ze graag met de buitenwereld. Zonder leeg te lopen maar vervuld te raken van de pracht van het menszijn!
Laten we deze paasdagen gebruiken om stil te staan bij onze eigen gezondheid en welzijn. Laten we ons richten op de mogelijkheden voor vernieuwing en wedergeboorte. Door onze eigen behoeften en grenzen te respecteren, kunnen we voorkomen dat we overbelast raken en burn-out raken. Laten we deze paasdagen gebruiken om ons te richten op persoonlijke groei en ontwikkeling en zo te werken aan een gezonde en evenwichtige toekomst.
Kali en burn out
Een andere religieus beeld waar ik bij wedergeboorte aan moet denken is Kali. Zij is een van de meest angstaanjagende en mysterieuze godheden in de Hindoeïstische mythologie. Ze wordt vaak afgebeeld als een zwarte vrouw met vier armen, die een zwaard en een afgehakt hoofd vasthoudt, terwijl ze op een liggende Shiva staat.De naam “Kali” komt van het Sanskrietwoord “Kala”, wat “tijd” betekent. Dit suggereert dat Kali de vernietiger van tijd en illusie is, en dat ze ons herinnert aan de eindigheid van ons leven en de cyclus van geboorte en dood.
Hoewel ze vaak wordt afgeschilderd als een angstaanjagende godin, wordt Kali vereerd door veel Hindoes als een moederlijke beschermster.Kali wordt vaak vereerd tijdens de hindoeïstische feestdagen Diwali en Durga Puja. Tijdens deze vieringen worden beelden van Kali versierd en aanbeden, en worden er offers gebracht om haar gunst en bescherming te vragen. Hoewel Kali in het Westen vaak wordt geassocieerd met dood en vernietiging, zijn er veel positieve aspecten van haar persoonlijkheid en verering. De dood en vernietiging waar ze voor staat geeft namelijk ook ruimte voor nieuwe dingen. Nieuw begin en andere kwaliteiten in jezelf ontdekken.
Ik wens iedereen een fijne Pasen en ook wens ik iedereen die vastzit of leegloopt een goede Wedergeboorte! Het kan, het mag, het moet! De wereld heeft jou nodig!
Inmiddels is Esoterra 25 jaar bezig om Nederland lekker in zijn/haar vel te krijgen. Om in beweging te brengen wat vastzit. Dat kan een spier zijn maar ook een overtuiging. Het kan iets kleins zijn dat iets groots in beweging brengt. Dit doen we niet alleen, maar samen met een snel groeiend ‘leger’ van goed opgeleide Masseurs en Massagetherapeuten. Allemaal gefeliciteerd!
Op 1 april 1998 begon Stefan van Rossum, het stoelmassagebedrijf waarmee hij heel veel stoelmasseurs heeft opgeleid. Werknemers van grote bedrijven tot politici in Den Haag hebben genoten van de stoelmassages van de door Stefan opgeleide stoelmasseurs. In 2010 kwamen er naast stoelmassage opleidingen ook geaccrediteerde massage opleidingen bij.
Na een uitstapje naar Utrecht en Amsterdam is Esoterra sids 2015 gevestigd in Bilthoven en in 2022 kwam daar de huidige locatie in Amsterdam Noord bij. Stefan heeft inmiddels een team om zich heen gebouwd van 5 vaste medewerkers, die ervoor zorgen dat alles intern en extern goed verloopt. En dan zijn er natuurlijk de docenten, die er elke keer weer voor zorgen dat de studenten goed opgeleid worden!
Stefan van Rossum:
“Toen ik begon had nog niemand van stoelmassage gehoord. Ik had dus het eerste jaar een bijbaantje in de horeca nodig. Soms was ik pas om 04.00 uur thuis. Een keer ging om 9 uur al de telefoon. Mijn eerste klant?! Ik rende al keelschrapend en mezelf wakker roepend naar de telefoon. “Gouden Gids, goedemorgen!” was het antwoord op mijn vraag met wie ik spreek…”
Activiteiten 25 Jaar Esoterra
We gaan er een heel leuk lustrumjaar van maken voor (aspirant)studenten, docenten en iedereen die wil aanhaken bij de activiteiten! Onder voorbehoud:
Dit jubileumjaar zijn we in Bilthoven en in Amsterdam gestart met iedere maand een Inloop/Kennismakingsdag.
Masseren in de buurt. We gaan i.s.m. lokale organisaties 25 mensen masseren in de buurt van onze locaties masseren.
Docenten / Team uitje in het teken van 25 jaar Esoterra
Er verschijnt een 25 jaar Podcasten Blog mbt Esoterra vroeger, nu en onze plannen en speerpunten voor de toekomst.
Esoterra Company Awards, op deze manier laten we docenten en studenten en vice versa elkaar nomineren en in het zonnetje zetten.
Geregeld een kijkje achter de schermen bij Esoterra, te volgen via onze kanalen op Instagram en Facebook.
We willen meer impact maken en meer mensen bereiken en helpen met met onze missie: IN BEWEGING BRENGEN WAT VASTZIT. Stefan zal om deze boodschap te verspreiden dit jaar weer vaker te zien en te horen zijn in lokale en landelijke media.
Stefan over Esoterra
Esoterra is een samenvoeging van eso(terisch) en terra. Samen staat het voor ‘met je hoofd in de wolken en je voeten stevig op de grond’. Wij zijn ervan overtuigd dat verbinding en afstemming in deze tijden hét medium is om mensen bewuster te maken van hun eigen lichaam, hun klachten, gevoelens en ervaringen. In ons lesaanbod bieden we je de handvatten om dit professioneel te begeleiden. Vanuit contact, vanuit jezelf.
De laatste tijd is er veel interesse in inzichtgevende boeken met betrekking tot emotioneel lichaamswerk, zoals bijvoorbeeld ‘Traumasporen’ van Bessel van der Kolk of Gabor Mate’s ‘Als het lijf nee zegt’. Daarnaast ontstaat er ook steeds meer vraag naar workshops en cursussen op het gebied van lichaamswerk en naar bodymind opleidingen.
Heeft dit te maken met de tijd waarin we leven? Alles wordt in hoog tempo gedigitaliseerd, waardoor bij veel mensen het lichaam op begint te spelen? Het lijf vraagt om meer focus, meer aanwezig zijn in het moment en om meer aandacht voor vervelende dingen uit het verleden die het lijf gevormd of soms zelfs vervormd hebben.
We denken vaak dat we iets een plekje hebben gegeven maar je blijft jezelf ontwikkelen en mogelijk ontstaan er ook grote en kleine trauma’s in je lijf die om aandacht blijven vragen. Ons lijf vindt dit niet prettig en gaat op verschillende manieren protesteren, we krijgen een burnout of fysieke klachten die niet meer met een pilletje op te lossen zijn.
Veel vraag naar therapeuten en lichaamswerkers
Naast het feit dat er veel vraag is naar inzichtgevende boeken, blogs, video’s en podcast op het gebied van lichaamswerk, spiritualiteit en bodymind coaching, ontstaat er ook meer vraag naar therapeuten en lichaamswerkers, zoals een bodymind coach of body mind practitioner om te helpen bij eerder genoemde fysieke en soms ook mentale klachten.
Dit maakt dat er er ook meer vraag is naar lichaamsgerichte bodymind opleidingen. Daarom biedt Esoterra een nieuwe 1-jarige Opleiding BodyMind Coach aan.
Loop je vast in je leven of in je werk en wil jij iets anders gaan doen?
Misschien werk je in de zorg maar mis je het lichamelijke component en wil je daar meer mee doen. Of misschien werk je al met het lijf maar nog niet vanuit een holistische benadering (bijvoorbeeld psychologen, fysiotherapeuten) of wil je nog meer persoonlijke begeleiding bieden (bijvoorbeeld yogadocenten).
Er zijn opvallend veel mensen die een burnout hebben gehad, die lichaamsgerichte of bodymind opleidingen gaan doen. Vaak zaten ze in een baan die niet de energie opleverde die het kostte. Na diverse kleinere signalen stopt dan op een gegeven moment het lijf ermee en is de energie op; het begin van een pittig traject om te herstellen en te ontdekken wat je met je leven (en je lijf) wilt doen. Vrijwel iedereen die bij ons de opleiding volgt is dankbaar dat ze een burnout hebben gehad en willen graag anderen hierin begeleiden.
Nusara Untaso
22/03/2023
Een cursus zwangerschapsmassage gehad bij Esoterra. Het was heel leerzaam en de docent (Stefan) was ook heel aardig en geduldig.
Ook lekkere massage gehad van de medecursiste (tijdens het oefenen).
Top!
Bedankt!
Anita Rabbett
20/03/2023
Vandaag heb ik de training Zwangerschapsmassage gevolgd bij Stefan van Rossum. Als ik eerder had geweten hoe fijn het is om deze massage te geven en om te ontvangen en je geeneens zwanger hoeft te zijn om hem te ondergaan (want hij is ook heel goed geschikt voor mensen die voor wat voor reden dan ook liever niet op hun buik willen of kunnen liggen) dan had ik deze gouden grepen, strijkingen en toepassingen al veel eerder willen leren! Onmisbaar voor iedereen die zijn massagevaardigheden wil uitbreiden. Verder is de locatie sfeervol, de docent erg prettig, kundig en duidelijk, naslagwerk keurig verzorgd.. Kortom, écht een aanrader!
Albert Barth
05/02/2023
Ik heb een fijne eerste lesdag gehad. Stefan is een goede docent en bekwaam in zijn vak.
Katinka K.
23/01/2023
Fijne cursus!
Yvette Van Beers
23/01/2023
Ik heb net de 4 daagse cursus Psoas release gevolgd en ben voldaan. Dankbaar voor de begeleiding van Wilko Iedema, een bron van inspiratie en kennis. Vanuit de vertraging gaan voelen wat waarneembaar is en wat er nodig is op dat moment. Geen opgezet plan, maar wel enorm veel nieuwe technieken aangeleerd en kennis opgedaan om te kunnen gaan toepassen. Ik raad iedereen aan deze cursus te gaan volgen, al is het "alleen" voor jezelf, een bijzondere reis naar binnen.
Peter van Rhoon
23/01/2023
De 4 daagse Esoterra Psoas Release cursus die ik net heb afgerond was GEWELDIG. Met een docent die werkelijk meesterschap tentoonspreidde (Wilko Iedema) en een benadering + prachtige technieken die praktisch toepasbaar en inpasbaar zijn. Kortom, 100% inspirerend en 100% bruikbaar. Daarnaast een fijne lesruimte en een fijne groep. Kortom, massage onderwijs op zijn best.
Eske van der Voort
12/01/2023
Esoterra is een organisatie naar mijn hart! Integere mensen aan het roer, met veel liefde, kennis en expertise op vakgebied. Prettige, verwelkomende sfeer. Mooi breed en steeds vernieuwend en ontwikkelend aanbod, zowel voor de beginner, als zeer ervaren masseur of massagetherapeut. Fijne docenten en prettige locaties die goed bereikbaar zijn. Wat wil je als masseur nou nog meer?!
BodyMind opleidingen; de ‘uit je hoofd, in je lijf’ coach
Wil je jezelf ontwikkelen en vanuit de wijsheid van het lichaam met mensen werken? Verbindend en activerend met mensen bezig zijn? Mensen terugbrengen bij hun gevoel en eigenheid? Dan vind je binnen de aangeboden bodymindopleidingen die je kan vinden, er vast wel één die echt bij die bij jou past. Misschien is onze 1-jarige Esoterra Opleiding BodyMind Coach of onze Opleiding Lichaamsgericht Therapeut (3 jaar HBO) iets voor jou? Twijfel je of dit iets voor je is, doe dan ter kennismaking mee aan onze 1-daagse introcursus Body & Mind.
Een team van top embodiment docenten
We hebben voor onze bodymind opleidingen topdocenten uit allerlei disciplines van het ‘embodiment’ veld verzameld: uit de haptonomie, dans- en beweging, coaching, ademwerk, lichaamsgerichte therapie en leefstijl en coaching.
Samen hebben ze een opleiding gesmeed die het beste uit deze velden combineert tot een sterke, hechte opleiding. Deze benadering zorgt er ook voor dat we niet langs dogma’s een vaste lijn volgen maar ruimte bieden voor de student om zelf te ontdekken welke methodes en vormen het beste bij hem of haar passen. Zo leert de student maatwerk te leveren. Iets wat voor elke toekomstige cliënt het beste werkt.
Wat ga je leren?
Je gaat met je eigen lijf aan de slag. Dit is essentieel om het vak goed te leren uitoefenen. Maar het biedt uiteraard ook inzichten en bewustwording waar je zelf rijker van wordt. Door het ondergaan van bijvoorbeeld de ademsessies ervaar je het effect en dat helpt je bij het doorgeven of uitvoeren van de sessies bij je cliënten.
In 22 lesdagen (1 examendag) leggen we je alles uit en leer je methoden om de cliënt te helpen om weer in contact te komen met het eigen lichaam. Van lichaamswerk en eenvoudige massage tot adem- en stemwerk en coachvaardigheden. Je leert vanuit een goede coachhouding te werken met cliënten in je eigen praktijk of werkveld. Zo leer je gegarandeerd alle kanten van het bodymind-vak die je nodig hebt voor een ideale start als bodymind practioner.
MODULES
Haptonomie; lichaam & gevoel (2 dagen)
Leefstijl & vitaliteit (2 dagen)
Emotioneel lichaamswerk (3 dagen)
Polyvagaaltheorie (1 dag)
Ademwerk (3 dagen)
Begeleiding & coaching (4 dagen)
Stress (online)
Intimiteit & contact (3 dagen)
Aanraking & massage (2 dagen)
Praktijkvoering (1 dag)
Wat kun je met deze BodyMind Opleiding?
Je gaat allereerst zelf meer ontdekken van je lijf, je gevoel en emoties. Je kunt mensen begeleiden met hun lijf meer te ‘bewonen’. Mensen die meer bij hun gevoel willen of meer aanwezig of in verbinding willen zijn.
Na dit opleidingsjaar ben je in staat om:
cliënten te begeleiden in het vergroten van lichaamsbewustzijn
cliënten te ondersteunen bij het versterken van vitaliteit en levenslust
cliënten te helpen om de verbinding tussen geest en lichaam te begrijpen en daarmee positief te kunnen beïnvloeden
In de media: Het lifestyle magazine BodyandMind Amsterdam heeft als aanbeveling een blog geplaatst over onze BodyMind Coach Opleiding.
Wat is het wheel of consent?
Ik kende het concept van het wheel of consent uit de tantrawereld. Pas toen ik met Monika Körschner (docent bij de opleiding bodymind coach) hierover sprak besloot ik het boek te lezen. In het begin leek het me vreemd een heel boek te schrijven over geven en ontvangen. Hoe kun je daar nu een heel boek over schrijven? Maar het boek greep me al vrij snel. Dit kwam omdat ik heel veel herkende uit mijn eigen leven.
Ik ben als de dood om aan te geven waar ik behoefte aan heb. Ik gooi liever allerlei trucs in de lucht dan dat ik mijn (intieme) behoeftes durf te delen. Op allerlei gebied.
Toevallig herinnerde mijn jongste zoon mij eraan. Er kwam een vriendje spelen maar Elias had geen zin. “Hoi, ik heb vandaag geen zin. Zullen we een andere keer afspreken?” Ik keek verrast op. Het vriendje antwoordde: “Ok!” en liep weg. “Ho ho ho, wat is hier aan de hand” zei ik: “Elias ga jij zomaar eerlijk tegen je vriendje vertellen hoe je je voelt?” “En voel jij je niet afgewezen?” “Nee” antwoordde het vriendje en ging er vandoor.
Nou zo pakte ik dat (vroeger) niet aan. Ik vertelde dat ik niet mocht spelen of iets anders maar ik zou niet zomaar vertellen wat ik wel/ niet wilde. Anyway, dit komt ook terug in de podcast.
het wheel of consent als hulpmiddel
Het Wheel of consent is een krachtig hulpmiddel om de dynamiek van aanraking en toestemming in relaties te verkennen en te begrijpen. Ontwikkeld door seksueel voorlichter en lichaamswerker Betty Martin, biedt het Wheel of consent een duidelijk en praktisch kader voor het verkennen van de verschillende manieren waarop we aanraken geven en ontvangen, en hoe we onze grenzen en verlangens effectiever kunnen communiceren.
Het Wheel of consent is in feite een manier om aanraking op te delen in vier basiscomponenten: geven, ontvangen, nemen en toestaan. Elke component vertegenwoordigt een ander type aanraking en impliceert een andere dynamiek tussen de gever en ontvanger.
De kwadranten van het wheel of consent
Nemen Het eerste kwadrant, nemen, houdt in dat je iemand anders aanraakt terwijl je de ervaring stuurt naar je eigen verlangens. Dit is te zien in situaties waarin een persoon zich in een positie van macht of controle bevindt, zoals in een BDSM-dynamiek waarbij de ene partner dominant is en de andere onderdanig. Hoewel dit kwadrant voor sommige individuen een bron van plezier en empowerment kan zijn, kan het ook problematisch zijn als grenzen niet worden gerespecteerd of de communicatie onduidelijk is.
Toestaan Het tweede kwadrant, toestaan, omvat het ontvangen van aanraking van iemand anders terwijl ze de ervaring kunnen sturen volgens hun verlangens. Dit kan worden gezien in situaties waarin een persoon zich in een positie van kwetsbaarheid of onderdanigheid bevindt, zoals bij een massage of een andere lichaamswerksessie. Hoewel dit kwadrant voor sommige mensen een bron van ontspanning en genezing kan zijn, kan het ook een uitdaging zijn als grenzen niet worden gerespecteerd of de communicatie onduidelijk is.
Dienen Het derde kwadrant, dienen, houdt in dat je iemand anders aanraakt terwijl je hem/haar de mogelijkheid geeft om de ervaring naar eigen wens te sturen. Dit kan worden gezien in situaties waarin de ene persoon een dienst verleent aan de andere, zoals in een professionele massage of andere therapeutische setting. Hoewel dit kwadrant voor sommige individuen een bron van vervulling en voldoening kan zijn, kan het ook moeilijk zijn als grenzen niet worden gerespecteerd of de communicatie onduidelijk is.
Accepteren Het vierde kwadrant, accepteren, omvat het ontvangen van aanraking van iemand anders terwijl je de ervaring stuurt volgens je eigen verlangens. Dit kan worden gezien in situaties waarin beide partijen gelijk zijn en een gedeeld begrip hebben van grenzen en instemming, zoals in een consensuele seksuele ontmoeting of intiem partnerschap. Hoewel dit kwadrant voor sommige individuen een bron van plezier en verbinding kan zijn, kan het ook een uitdaging zijn als de communicatie niet duidelijk is of grenzen niet worden gerespecteerd.
Dynamiek in relaties
Het Wheel of consent is een instrument om de dynamiek tussen deze vier componenten te verkennen. Het stelt ons in staat om de verschillende manieren waarop we aanraken geven en ontvangen te begrijpen, en hoe deze dynamiek onze relaties kunnen beïnvloeden. Door het Wiel van Toestemming te verkennen, kunnen we leren hoe we onze grenzen en verlangens effectiever kunnen communiceren, en kunnen we een dieper begrip ontwikkelen van de rol die aanraking speelt in ons leven.
Een van de belangrijkste voordelen van het Wheel of Consent is dat het individuen aanmoedigt om hun eigen verlangens en grenzen te verkennen en deze duidelijk aan hun partners te communiceren. Door de verschillende soorten interacties te begrijpen die mogelijk zijn, kunnen individuen weloverwogen keuzes maken over wat voor hen comfortabel en plezierig voelt, en kunnen ze die keuzes op een duidelijke en respectvolle manier aan hun partners communiceren. Een ander voordeel van het Wheel of Consent is dat het een gemeenschappelijke taal en kader biedt voor het bespreken van kwesties met betrekking tot grenzen, toestemming en communicatie. Door de taal en concepten van het Wheel of Consent te gebruiken, kunnen individuen hun eigen ervaringen en die van hun partners beter begrijpen en verwoorden, en kunnen ze samenwerken om een meer vervullende en bevredigende relatie te creëren. Concluderend, het Wheel of Consent is een krachtig hulpmiddel om grenzen, toestemming en communicatie in relaties te begrijpen. Door de verschillende soorten interacties te onderzoeken die mogelijk zijn, kunnen individuen een dieper begrip ontwikkelen van hun eigen verlangens en grenzen, evenals die van anderen, en kunnen ze samenwerken om een meer vervullende en bevredigende relatie te creëren. Of het nu in een professionele of persoonlijke setting is, het Wheel of Consent kan een waardevol hulpmiddel zijn voor iedereen die gezonde, respectvolle en vervullende relaties wil cultiveren.
The wheel of consent ‘uitvinder’ Betty Martin
Betty Martin is een gecertificeerde somatische seksuoloog en lichaamsgerichte therapeut, die het meest bekend is vanwege haar werk met The Wheel of Consent, een raamwerk voor het begrijpen en communiceren van grenzen en verlangens in relaties en seksualiteit. Betty groeide op in Californië en begon haar carrière als fysiotherapeut voordat ze zich specialiseerde in seksuele gezondheid en lichaamsgerichte therapie. Ze studeerde onder andere bij de beroemde seksuoloog en therapeut Joseph Kramer en ontwikkelde haar eigen benadering van somatische seksuologie.
In 2012 creëerde Betty The Wheel of Consent, een model dat is ontworpen om mensen te helpen hun eigen grenzen en verlangens te begrijpen, evenals die van hun partners. Het model is gebaseerd op vier rollen: geven, ontvangen, nemen en toestaan, en biedt een gestructureerde manier om te communiceren over wat iemand wil en niet wil in een situatie.
Betty heeft over de hele wereld trainingen gegeven in The Wheel of Consent en heeft samengewerkt met andere seksuologen en therapeuten om mensen te helpen gezondere en meer bevredigende relaties te ontwikkelen. Ze heeft ook verschillende artikelen geschreven en interviews gegeven over seksualiteit en relaties. Betty’s werk met The Wheel of Consent heeft veel lof gekregen vanwege de manier waarop het mensen helpt om hun eigen lichaam en verlangens te begrijpen en hun grenzen te communiceren in intieme situaties. Haar benadering is open, inclusief en ondersteunend voor mensen van alle achtergronden en oriëntaties.
Brian Utting is back
Brian Utting is een fenomeen onder een select gezelschap trouwe massagetherapeuten die elk jaar weer uitkijken naar zijn komst. Brian heeft een enorme ervaring als docent en lichaamswerker. Hij werkt met deep tissue technieken. In april komt hij weer naar Amsterdam bij onze vrienden van de Akademie voor Massage en Beweging voor een 2daagse workshop. Let op deze workshops zijn wel in het Engels. Als je onderstaande tekst goed kunt volgen, ben je van harte welkom op de cursus. Je kunt kiezen uit beide dagen of 1 van de 2.
De nek
De nek wordt door veel massagetherapeuten overgeslagen of niet diep genoeg behandeld. Voor velen is het toch een extra spannend gebied of hebben ze simpelweg geleerd dat je daar niet aan moet komen. Dat klopt niet! De nek is een bijzonder netwerk van spieren, banden en andere weefsels die te maken krijgt met allerlei fysieke, mentale en emotionele uitdagingen. Door juist hier professionele aandacht aan te schenken kun je heel veel losmaken. Op 19 en 21 april kun je zijn workshop volgen in Amsterdam.
“This class has vastly improved my knowledge, approach, and technique. I am looking forward to immediately applying all this in my practice.”
Jessica Roberts
In his own words…
The neck is a strong, vulnerable and complex structure. It is the most movable part of the spine, and yet is strong enough to balance and support the head (5kg), even with chronically poor posture. Skillful deep tissue work in this area is not about brute force; it’s about precision and strategy, informed by knowledge of the anatomical structures. It’s rare to find massage therapists who really know how to massage the neck in a precise, specific way–especially around the small muscular attachments to the transverse processes–even though this is often where the muscles are most frayed and/or inflamed.
About Brian Utting
Brian (license #MA 1011) founded the Brian Utting School of Massage (BUSM) in Seattle, WA in 1982 and was BUSM’s Director, Director of Education, and a lead instructor there for 26 years. Brian developed and refined the curriculum at BUSM and taught many subjects, including anatomy, physiology, kinesiology, pathology, contraindications, business skills, communication skills, hydrotherapy, and a variety of massage techniques. His 1000-hour COMTA-accredited school was considered one of the best massage schools in the country.
Brian has been teaching massage CE nationally and internationally since 1990. He designs his CE classes and programs so that the students really get the material and can take it home and apply it in their practice, rather than just being exposed to it. He teaches with a rare blend of knowledge, passion, precision, humor, common sense, and depth. In 2009 Brian was awarded the AMTA’s Robert N. Calvert Award for Lifetime Achievement. In 2014, he was inducted into the Massage Therapy Hall of Fame.
Stress en trauma in relatie met de Polyvagale theorie van Porges
Vaak gaan we ervan uit dat de juiste mindset of genoeg wilskracht bepalend zijn om een gedragsverandering in gang te zetten. Maar het lichaam zelf heeft ook veel invloed want het autonome zenuwstelsel en met name de toestand waarin deze zich bevindt, speelt ook een bepalende rol. Tijdens het Webinar Polyvagaaltheorie dat je hier onder terug kan kijken, vertellen Stefan van Rossum (directeur Esoterra) en docente Bernadette van Rijckeghem over deze fascinerende en bruikbare Polyvagale theorie van Porges over een biologische (niet cognitieve) reactie op stress en trauma.
Deze theorie kan de ‘missing link’ zijn bij een veranderingsproces. We gaan tijdens het webinar onder meer in op de achtergrond van de Polyvagaaltheorie, de werking van de; nervus vagus, het autonome zenuwstelsel, co-regulatie en neuroceptie. En natuurlijk is er ook ruimte om vragen te stellen!
Cursus Polyvagaaltheorie; helen van binnenuit De cursus polyvagaaltheorie; Hoe de laatste neurobiologische inzichten een nieuwe kijk op ons gedrag geven. In de interactie tussen lichaam en brein speelt ons autonome zenuwstelsel een belangrijke rol. We zijn ons hier niet van bewust. De neurobiologie en met name de invloed van de nervus vagus hierachter is ontdekt door dr. Stephen Porges, de grondlegger van de Polyvagale theorie van Porges.
Al enkele jaren is er een zeer succesvolle fasciagerichte methode; fascia stretching. Nu is deze aanpak eindelijk ook in Nederland te leren. In de Cursus 3D Fascia Stretching leert ervaren lichaamswerker en -docent Mireille Leeflang je een effectieve basis van fascia stretching.
Fascia strekkingen?
Fascia is een complex netwerk van bindweefsel wat alles in lichaam met elkaar verbindt. Dit maakt het ook essentieel voor elke lichaamswerker. Wil je meer weten over fascia? Luister hier naar de Esoterra podcast interview met Robert Schleip of bekijk hier een video van de ontwikkelaars van fascia stretching. Het strekken van de fascia is een hele andere discipline dan strekkingen van spieren en het effect van de fasciale strekkingen is ook vele malen groter. Juist omdat het een netwerk is waarbij alles met elkaar verbonden is. In deze cursus leer je de werking van fasciale strekkingen, het effect, een juiste annamnese (inclusief contra-indicaties) en een juiste uitvoering van de strekkingen. Hiermee heb je een aanvullende behandelwijze geleerd die voor veel cliënten een grote toegevoegde waarde kan zijn. De Range of Motion (ROM) bepaalt voor veel mensen hun gevoel van vitaliteit en is voor sporters een belangrijke factor in de ervaring van hun sport (amateurs) en/of het effect van hun prestaties.
Fascia en Range of Motion
Fascia is een netwerk in je lijf ook wel je zachte skelet genoemd, wat je hele lijf voedt, informeert en verbindt. Maar net als een te strak pak kan het je bewegingsruimte beïnvloeden. Door de fascia op te rekken creëer je direct meer ruimte in het lijf. En de perceptie (gevoelservaring) van het lijf.
Voor wie?
Fascia stretching wordt veel gebruikt in de sport. Als voorbereiding of warming up, als cooling down maar ook als integraal onderdeel van de fysieke optimalisering van de (top)sporter. Voor vrijwel elke sport is een soepel en flexibel lichaam essentieel. Denk maar een golfer die afslaat, een basketballer of een voetballer.
Robin Mayberry
Leef vitaal en mét je hele lijf!
Naast deze groep is er een groeiende behoefte aan rekken en strekken bij andere doelgroepen. Denk hierbij aan ouderen die flexibel en mobiel willen blijven. Mensen die langdurig zittend werk doen. Je kunt de rekoefeningen integreren in je massage maar je kunt ook een lossen reksessie aanbieden. In Amerika zijn er talloze ‘rekwinkels’ waar je gerekt kunt worden. Bekijk deze video van Stretchlab. Wil je meer lezen of horen over fascia? Lees hier de blog ‘wat is fascia?‘ of luister hier de podcast met onze andere fascia expert, Menno Dam. Tot slot kun je het fascia webinar met Mathilde Vlotman terugkijken. Menno en Mathilde geven samen de opleiding fascia therapeut.
We gebruiken cookies om onze website ervaring te verbeteren en ons websiteverkeer te analyseren. Als je accepteert ga je akkoord met onze Privacy policy & Cookieverklaring. Je kan je voorkeuren aanpassen bij voorkeuren. Cookie instellingenaccepteren
Privacy & Cookies Policy
Privacy
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert.Van deze cookies worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd, in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor de werking van de basisfunctionaliteiten van de website.We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt.Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen.U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies.Maar als u zich afmeldt voor sommige van deze cookies, kan dit een effect hebben op uw browse-ervaring.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Cookie
Duur
Omschrijving
_uetsid
1 day
Bing Ads sets this cookie to engage with a user that has previously visited the website.
_uetvid
1 year 24 days
Bing Ads sets this cookie to engage with a user that has previously visited the website.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Duur
Omschrijving
_ga
2 years
The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gat_gtag_UA_163203273_1
1 minute
Set by Google to distinguish users.
_gat_UA-163203273-1
1 minute
A variation of the _gat cookie set by Google Analytics and Google Tag Manager to allow website owners to track visitor behaviour and measure site performance. The pattern element in the name contains the unique identity number of the account or website it relates to.
_gcl_au
3 months
Provided by Google Tag Manager to experiment advertisement efficiency of websites using their services.
_gid
1 day
Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
_hjAbsoluteSessionInProgress
30 minutes
Hotjar sets this cookie to detect the first pageview session of a user. This is a True/False flag set by the cookie.
_hjFirstSeen
30 minutes
Hotjar sets this cookie to identify a new user’s first session. It stores a true/false value, indicating whether it was the first time Hotjar saw this user.
_hjIncludedInPageviewSample
2 minutes
Hotjar sets this cookie to know whether a user is included in the data sampling defined by the site's pageview limit.
_hjTLDTest
session
To determine the most generic cookie path that has to be used instead of the page hostname, Hotjar sets the _hjTLDTest cookie to store different URL substring alternatives until it fails.
CONSENT
2 years
YouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
vuid
2 years
Vimeo installs this cookie to collect tracking information by setting a unique ID to embed videos to the website.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Cookie
Duur
Omschrijving
_fbp
3 months
This cookie is set by Facebook to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising, after visiting the website.
fr
3 months
Facebook sets this cookie to show relevant advertisements to users by tracking user behaviour across the web, on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin.
MUID
1 year 24 days
Bing sets this cookie to recognize unique web browsers visiting Microsoft sites. This cookie is used for advertising, site analytics, and other operations.
test_cookie
15 minutes
The test_cookie is set by doubleclick.net and is used to determine if the user's browser supports cookies.
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
A cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSC
session
YSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devices
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-id
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextId
never
This cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requests
never
This cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.