fbpx
  • Sinds 1998
  • 1000+ cursisten
  • Al vanaf €145,-
  • SNRO geaccrediteerd
 • Op de schouders van onze voorgangers

  Lichaamswerk krijgt steeds meer de aandacht die het verdient. In het Westen is lichaamswerk sinds de vorige eeuw in ontwikkeling gekomen. Arjan van Dijk, hoofddocent van de opleiding bodymind coach en lichaamsgericht therapeut bij Esoterra, legt in dit webinar uit hoe lichaamswerk ontwikkeld is en wie de grondleggers zijn. Daarbij heeft hij het over:

  • Wilhelm Reich
  • Alexander Lowen
  • Osho
  • Peter Levine
  • Gabor Maté
  • Bessel van der Kolk
  Arjan van Dijk

  Het begint met Reich

  Wilhelm Reich leverde een belangrijke bijdrage aan de bodymindwetenschappen aan het begin van de 20e eeuw en wordt tot de jaren 1940 erkend als de belangrijkste motor van deze vorm van wetenschappelijk onderzoek in het Westen.

  Reich stelde een model voor van de menselijke conditie waarin werd gesteld dat, in theorie de levensenergie een primaire component is van alle materie en ruimte, een concept dat hij de orgone-energie noemde. Deze energie was belangrijk voor levende organismen, omdat het in feite een ‘levenskracht’ was. Reich, die was opgeleid als wetenschapper, bedacht manieren waarop dit orgon werd gezien als zijnde elektromagnetisch van aard, en dat het kon worden gemeten, waargenomen en gebruikt in therapie.

  Bekijk het webinar:

  Meer over lichaamswerk

  Lees meer over de opleiding bodymind coach waar Arjan les geeft. Deze opleiding is los te volgen én is tevens het propedeusejaar van de opleiding lichaamsgericht therapeut.

  Meer over Arjan van Dijk

  Arjan is al jarenlang bezig met coaching, lichaamswerk en bezieling. Als echte Fries zit ie het halve jaar op zijn boot.

  Wat is de kracht van lichaamswerk?

  Elke eerste dinsdag van de maand is er een gratis webinar over een interessant onderwerp uit ons vakgebied. In november gaf Arjan van Dijk een webinar over lichaamswerk. Arjan is docent van de opleiding bodymind coach en het vervolg; de opleiding lichaamsgericht therapeut.

  Arjan van Dijk

  Lichaamswerk

  In onze westerse medische wetenschap zien we het lichaam vooral functioneel gericht op spijsvertering, beweging, bloedsomloop, etc. Maar wat is de functie van het lichaam in emoties? In verwerking? In heling? Kun je de steen op je maag kwijtraken, of de brok in je keel? Waarom trillen je benen en zweet je als je angstig bent? Kun je speelsheid en plezier oproepen door te bewegen? En belangrijker nog: kun je jouw lichaam gebruiken als een kompas voor jouw eigen welzijn, ook in contact met anderen?

  Lichaamswerk heeft veel te bieden, door eenvoudige lichaamsoefeningen kun je beter in je vel zitten, emoties makkelijker hanteren en mooier verbinding maken met jezelf en anderen. Ook kun je diep verborgen pijn en verkramping los bewegen en je authentieke en ontspannen zelf herwinnen.

  En: is lichaamswerk eng? Durf jij je lichaam te vertrouwen? En hoe geef je als je lichaamswerk met anderen samen doet je wensen en grenzen aan?

  Arjan vertelt over verschillende soorten lichaamswerk en je krijgt handige tips.

  Bekijk het webinar:

  Meer over lichaamswerk

  Lees meer over de opleiding bodymind coach waar Arjan les geeft. Deze opleiding is los te volgen én is tevens het propedeusejaar van de opleiding lichaamsgericht therapeut.

  Meer over Arjan van Dijk

  Arjan is al jarenlang bezig met coaching, lichaamswerk en bezieling. Als echte Fries zit ie het halve jaar op zijn boot.

  Leer meer over je adem en ademwerk

  Elke eerste dinsdag van de maand is er een gratis webinar over een interessant onderwerp uit ons vakgebied. In september gaf Marjon van Opijnen een webinar/ lezing over adem en ademwerk. Deze is opgenomen en hieronder terug te kijken. Verder heeft ze nog 3 audiotapes met ademmeditaties toegevoegd die je kunt gebruiken.

  gratis webinar ademwerk

  Ademwerk

  Ademen blijkt een hele kunst, ook al doen we het al ons hele leven. We zijn geneigd onze adem in te houden, of onze adem is oppervlakkig en/of te snel. Deze adempatronen slijten er in door onze dagelijkse drukte, ingrijpende gebeurtenissen of patronen die we in onze jeugd hebben aangenomen omdat ze binnen de context van ons gezin pasten.

  Een verstoorde adem kan een groot effect op ons mentale, fysieke, emotionele en spirituele welzijn hebben. Andersom kunnen spannings- of stressklachten, pijn of emoties ook een disfunctioneel adempatroon veroorzaken of versterken. Omdat ademen één van de weinige autonome functies van ons lichaam is die we ook bewust kunnen aansturen, kunnen we de adem dus ook gebruiken om ons beter te voelen of fysieke klachten te verlichten. Een verbeterd en flexibel adempatroon geeft dus zowel letterlijk als figuurlijk meer bewegingsruimte. En het maakt weer ruimte voor levenskracht en authenticiteit.

  In dit webinar maak je een duik in je adempatroon. Je leert hoe je je adem kunt gebruiken om jezelf te reguleren als je spanning of stress ervaart. We denken, voelen en doen. Je krijgt praktische oefeningen die je direct de dag erna kunt toepassen en je begrijpt ook waarom deze oefeningen doen wat ze doen. Je maakt kennis met jouw adem!

  Meer ademwerk

  Wil je werken met adem? Dan is deze cursus wellicht iets voor jou. De cursus wordt uiteraard gegeven door Marjon.

  Naast modules als haptonomie, coachingsvaardigheden, emotioneel lichaamswerk, intuïtietraining en nog meer modules, de module ‘werken met adem I’ ook onderdeel van de opleiding bodymind coach.

  Wil je nog meer horen van Marjon van Opijnen? Luister dan de Esoterra Podcast.

  Leer meer over
  Fascia

  Bekijk deze online inspiratiesessie van 1 februari van met Mathilde Vlotman en leer (alles) over de wereld van fascia.

  Wat is Fascia?

  Fascia is een woord wat je steeds meer tegenkomt in het veld van de lichaamsgerichte therapieën. Maar wat is het eigenlijk en wat kun je ermee?

  Fascia of fascie is één van de weefselnetwerken van het lichaam. Het lichaam is een ongelofelijk complex systeem waarin alles met elkaar is verbonden en alles invloed op elkaar heeft.

  Mathilde Vlotman is één van onze docenten die gefascineerd is door fascia. Op bevlogen wijze vertelt ze in deze webinar wat fascia is en waarom het haar zo fascineert.

  Leer meer over de
  Polyvagaaltheorie

  Tijdens de online inspiratie sessie van 7 december 2021 gingen we in op de inmiddels populaire polyvagaaltheorie.

  Wil je op de hoogte blijven van komende webinars? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

  Bekijk hier de video van de sessie:

  Polyvagaaltheorie

  De polyvagaaltheorie is een fascinerende en bruikbare theorie over een biologische (niet cognitieve) reactie op stress en trauma.

  De evolutie heeft volgens de theorie een ordening opgeleverd waarbinnen neurale netwerken zijn te onderscheiden voor sociaal gedrag en twee soorten verdedigingsstrategieën: mobilisatie, met vechten of vluchten als doel, en immobilisatie, met verbergen of ogenschijnlijke dood als doel.

  Stefan van Rossum (oprichter en eigenaar Esoterra) gaf een interactieve Zoom-sessie over het dit thema. Daarin kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Toelichting polyvagaaltheorie
  • Nervus vagus
  • Autonome zenuwstelsel
  • Co regulatie
  • Neuroceptie

  Interesse in de cursus polyvgaaltheorie en trauma? klik dan hier.

  There is no such thing as a ‘bad’ response; there are only adaptive responses.”

  Dr. Stephen Porges

  Op 2 november organiseerde Esoterra de eerste Online Inspiratiesessie. We trapten af met het welbekende thema Stress

  Geregeld organiseren wij een nieuwe Online Inspiratiesessie.
  Voor jou. Omdat we onze kennis willen delen en willen inspireren.

  Wil jij erbij zijn? Bekijk het overzicht van webinars en meld je aan.

  Bekijk hier de sessie over het thema Stress terug:

  × Hoe kan ik je helpen?