• Topbar

    • Sinds 1998
    • Massagetherapie en Lichaamswerk
    • 1000+ cursisten
    • Amsterdam en Bilthoven
    • SNRO geaccrediteerd

  • Stress en trauma in relatie met de Polyvagale theorie van Porges

    Vaak gaan we ervan uit dat de juiste mindset of genoeg wilskracht bepalend zijn om een gedragsverandering in gang te zetten. Maar het lichaam zelf heeft ook veel invloed want het autonome zenuwstelsel en met name de toestand waarin deze zich bevindt, speelt ook een bepalende rol. Tijdens het Webinar Polyvagaaltheorie dat je hier onder terug kan kijken, vertellen Stefan van Rossum (directeur Esoterra) en docente Bernadette van Rijckeghem over deze fascinerende en bruikbare Polyvagale theorie van Porges over een biologische (niet cognitieve) reactie op stress en trauma.

    Deze theorie kan de ‘missing link’ zijn bij een veranderingsproces. We gaan tijdens het webinar onder meer in op de achtergrond van de Polyvagaaltheorie, de werking van de; nervus vagus, het autonome zenuwstelsel, co-regulatie en neuroceptie. En natuurlijk is er ook ruimte om vragen te stellen!

    Polyvagale theorie van Porges

    Voor wie is dit webinar over de Polyvagale theorie van Porges?

    Voor coaches, psychologen, zorgverleners, therapeuten en docenten, maar ook  iedereen met interesse in stress, trauma en gedragsverandering.

    Polyvagaaltheorie helpt bij:

    • Beter herkennen en begrijpen hoe je reageert in bepaalde situaties
    • Beter begrijpen hoe je van de ene toestand in de andere geraakt, en hoe je dit kunt sturen
    • Meer aanwezig zijn in je lichaam
    • Beter omgaan met overweldigende emoties
    • Meer grip op negatieve gedachten, een positiever zelfbeeld
    • Beter met jezelf en elkaar omgaan in stress situaties

    Polyvagaaltheorie ondersteunt therapeuten bij:

    • Een veilig kader bieden voor je cliënt waar ruimte is om gevoelens te mogen voelen en diepere lagen in het veranderingsproces aan te boren
    • Je methodiek aanpassen aan de toestand waarin de cliënt zit
    • Je cliënten door middel van de polyvagaal ladder helpen meer resultaat te bereiken en zich beter te voelen
    • Een ‘Polyvagaal geïnformeerde’ blik toevoegen aan je praktijk

    Webinar Polyvagale theorie van Porges terugkijken

    Wil je meer weten of heb je vragen over de Polyvagaaltheorie?
    Bekijk onderstaande video:

    Meer weten over Polyvagaatheorie?
    Beluister de Esoterra Podcast met Deb Dana over de Polyvagaaltheorie (Engelstalig)

    Cursus Polyvagaaltheorie; helen van binnenuit
    De cursus polyvagaaltheorie; Hoe de laatste neurobiologische inzichten een nieuwe kijk op ons gedrag geven.
    In de interactie tussen lichaam en brein speelt ons autonome zenuwstelsel een belangrijke rol. We zijn ons hier niet van bewust. De neurobiologie en met name de invloed van de nervus vagus hierachter is ontdekt door dr. Stephen Porges, de grondlegger van de Polyvagale theorie van Porges.

    Op de schouders van onze voorgangers

    Lichaamswerk krijgt steeds meer de aandacht die het verdient. In het Westen is lichaamswerk sinds de vorige eeuw in ontwikkeling gekomen. Arjan van Dijk, hoofddocent van de Opleiding BodyMind Coach en lichaamsgericht therapeut bij Esoterra, legt in dit webinar uit hoe lichaamswerk ontwikkeld is en wie de grondleggers zijn. Daarbij heeft hij het over:

    • Wilhelm Reich
    • Alexander Lowen
    • Osho
    • Peter Levine
    • Gabor Maté
    • Bessel van der Kolk
    Wilhelm Reich
    Wilhelm Reich

    Het begint met Reich

    Wilhelm Reich leverde een belangrijke bijdrage aan de bodymindwetenschappen aan het begin van de 20e eeuw en wordt tot de jaren 1940 erkend als de belangrijkste motor van deze vorm van wetenschappelijk onderzoek in het Westen.

    Reich stelde een model voor van de menselijke conditie waarin werd gesteld dat, in theorie de levensenergie een primaire component is van alle materie en ruimte, een concept dat hij de orgone-energie noemde. Deze energie was belangrijk voor levende organismen, omdat het in feite een ‘levenskracht’ was. Reich, die was opgeleid als wetenschapper, bedacht manieren waarop dit orgon werd gezien als zijnde elektromagnetisch van aard, en dat het kon worden gemeten, waargenomen en gebruikt in therapie.

    Bekijk het webinar:

    Meer over lichaamswerk

    Lees meer over de opleiding bodymind coach waar Arjan les geeft. Deze opleiding is los te volgen én is tevens het propedeusejaar van de opleiding lichaamsgericht therapeut.

    Meer over Arjan van Dijk

    Arjan is al jarenlang bezig met coaching, lichaamswerk en bezieling. Als echte Fries zit ie het halve jaar op zijn boot.

    Wat is de kracht van Lichaamswerk?

    Een gratis webinar over een interessant onderwerp uit ons vakgebied. Arjan van Dijk gaf een webinar over Lichaamswerk. Arjan is docent van de Opleiding BodyMind Coach en het vervolg; de Opleiding Lichaamsgericht Therapeut.

    Arjan van Dijk

    Lichaamswerk

    In onze westerse medische wetenschap zien we het lichaam vooral functioneel gericht op spijsvertering, beweging, bloedsomloop, etc. Maar wat is de functie van het lichaam in emoties? In verwerking? In heling? Kun je de steen op je maag kwijtraken, of de brok in je keel? Waarom trillen je benen en zweet je als je angstig bent? Kun je speelsheid en plezier oproepen door te bewegen? En belangrijker nog: kun je jouw lichaam gebruiken als een kompas voor jouw eigen welzijn, ook in contact met anderen?

    Lichaamswerk heeft veel te bieden, door eenvoudige lichaamsoefeningen kun je beter in je vel zitten, emoties makkelijker hanteren en mooier verbinding maken met jezelf en anderen. Ook kun je diep verborgen pijn en verkramping los bewegen en je authentieke en ontspannen zelf herwinnen.

    En: is lichaamswerk eng? Durf jij je lichaam te vertrouwen? En hoe geef je als je lichaamswerk met anderen samen doet je wensen en grenzen aan?

    Arjan vertelt over verschillende soorten lichaamswerk en je krijgt handige tips.

    Bekijk het webinar Lichaamswerk:

    Meer over Lichaamswerk

    Lees meer over de Opleiding BodyMind Coach waar Arjan les geeft. Deze opleiding is los te volgen én is tevens het propedeusejaar van de Opleiding Lichaamsgericht Therapeut.

    Meer over Arjan van Dijk

    Arjan is al jarenlang bezig met coaching, lichaamswerk en bezieling. Als echte Fries zit ie het halve jaar op zijn boot.

    Leer meer over je adem en ademwerk

    Elke eerste dinsdag van de maand is er een gratis webinar over een interessant onderwerp uit ons vakgebied. In september gaf Marjon van Opijnen een webinar/ lezing over adem en ademwerk. Deze is opgenomen en hieronder terug te kijken. Verder heeft ze nog 3 audiotapes met ademmeditaties toegevoegd die je kunt gebruiken.

    gratis webinar ademwerk

    Ademwerk

    Ademen blijkt een hele kunst, ook al doen we het al ons hele leven. We zijn geneigd onze adem in te houden, of onze adem is oppervlakkig en/of te snel. Deze adempatronen slijten er in door onze dagelijkse drukte, ingrijpende gebeurtenissen of patronen die we in onze jeugd hebben aangenomen omdat ze binnen de context van ons gezin pasten.

    Een verstoorde adem kan een groot effect op ons mentale, fysieke, emotionele en spirituele welzijn hebben. Andersom kunnen spannings- of stressklachten, pijn of emoties ook een disfunctioneel adempatroon veroorzaken of versterken. Omdat ademen één van de weinige autonome functies van ons lichaam is die we ook bewust kunnen aansturen, kunnen we de adem dus ook gebruiken om ons beter te voelen of fysieke klachten te verlichten. Een verbeterd en flexibel adempatroon geeft dus zowel letterlijk als figuurlijk meer bewegingsruimte. En het maakt weer ruimte voor levenskracht en authenticiteit.

    In dit webinar maak je een duik in je adempatroon. Je leert hoe je je adem kunt gebruiken om jezelf te reguleren als je spanning of stress ervaart. We denken, voelen en doen. Je krijgt praktische oefeningen die je direct de dag erna kunt toepassen en je begrijpt ook waarom deze oefeningen doen wat ze doen. Je maakt kennis met jouw adem!

    Meer ademwerk

    Wil je werken met adem? Dan is deze cursus wellicht iets voor jou. De cursus wordt uiteraard gegeven door Marjon.

    Naast modules als haptonomie, coachingsvaardigheden, emotioneel lichaamswerk, intuïtietraining en nog meer modules, de module ‘werken met adem I’ ook onderdeel van de opleiding bodymind coach.

    Wil je nog meer horen van Marjon van Opijnen? Luister dan de Esoterra Podcast.

    Leer meer over
    Fascia

    Bekijk deze online inspiratiesessie met Mathilde Vlotman en leer (alles) over de wereld van Fascia.

    Wat is Fascia?

    Fascia is een woord wat je steeds meer tegenkomt in het veld van de lichaamsgerichte therapieën. Maar wat is het eigenlijk en wat kun je ermee?

    Fascia of fascie is één van de weefselnetwerken van het lichaam. Het lichaam is een ongelofelijk complex systeem waarin alles met elkaar is verbonden en alles invloed op elkaar heeft.

    Mathilde Vlotman is één van onze docenten die gefascineerd is door Fascia. Op bevlogen wijze vertelt ze in dit webinar wat Fascia is en waarom het haar zo fascineert.

    Wil jij je meer verdiepen in de wereld van Fascia?

    Luister dan eens naar de Fascia Podcasts, waar Stefan van Rossum in drie verschillende gesprekken praat met David Lesondak, Menno Dam en Robert Schleip over de wereld van Fascia.

    Nog meer leren over Fascia?
    Dan is de 6-daagse Cursus 3D Fascia Stretching of de Opleiding Fascia Therapeut mogelijk heel interessant voor jou!

    Leer meer over de
    Polyvagaal theorie

    Tijdens de online inspiratie sessie van 7 december 2021 gingen we in op de inmiddels populaire polyvagale theorie met betrekking tot trauma.

    Voor Wie?

    Voor coaches, psychologen, zorgverleners, therapeuten en docenten, maar ook  iedereen met interesse in stress, trauma en gedragsverandering.

    Wil je op de hoogte blijven van komende webinars? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

    Bekijk hier de video van de sessie:

    Polyvagaaltheorie

    De polyvagaaltheorie is een fascinerende en bruikbare theorie over een biologische (niet cognitieve) reactie op stress en trauma.

    De evolutie heeft volgens de theorie een ordening opgeleverd waarbinnen neurale netwerken zijn te onderscheiden voor sociaal gedrag en twee soorten verdedigingsstrategieën: mobilisatie, met vechten of vluchten als doel, en immobilisatie, met verbergen of ogenschijnlijke dood als doel.

    Stefan van Rossum (oprichter en eigenaar Esoterra) gaf een interactieve Zoom-sessie over het dit thema. Daarin kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

    • Toelichting polyvagaaltheorie
    • Nervus vagus
    • Autonome zenuwstelsel
    • Co regulatie
    • Neuroceptie

    Interesse in de cursus polyvgaaltheorie en trauma? Neem dan een kijkje op onze cursus pagina.

    There is no such thing as a ‘bad’ response; there are only adaptive responses.”

    Dr. Stephen Porges

    Online Inspiratiesessie Stress

    Geregeld organiseren wij een nieuwe Online Inspiratiesessie.
    Voor jou. Omdat we onze kennis willen delen en willen inspireren.

    Wil jij erbij zijn? Bekijk het overzicht van webinars en meld je aan.

    Bekijk hier de sessie over het thema Stress terug:

    × Hoe kan ik je helpen?