
Zoek een opleiding/cursus
Voeding met Yneke Kootstra
Je bent wat je eet Je bent wat je eet. Ik ben daar ook van overtuigd. Ik probeer dan ook zo gezond mogelijk te eten maar daar wordt het meteen…
Te veel in je Hoofd? Zo kom je weer in je Lichaam
Uit je Hoofd in je Lichaam Het lijkt wel alsof we constant geleefd worden door de maatschappij. We moeten presteren op werk, sociaal gezien altijd beschikbaar zijn en ook nog…
Wat is Levensenergie?
Werken met levensenergie Levensenergie kan wegsijpelen door onverwerkte (traumatische) ervaringen in het lichaam. Deze veroorzaken soms energie-, weefsel-, en spierblokkades waardoor een ‘lichaamspantser’ kan ontstaan. Vrijmaken en ontladen van de…
Leren masseren? Waar begin ik?
Leren masseren Als je wilt leren masseren zijn er tegenwoordig duizenden mogelijkheden. Wat moet je nu kiezen en waar moet je beginnen? In dit blog stellen we vooral de belangrijke…
SilentHands met Rogier Gielen
SilentHands SilentHands is een unieke methode ontwikkeld door Rogier Gielen. In deze podcast hebben we het over deze methode die in de verte doet denken aan EFT of EMDR. In…
Margriet Wentink; wie weet wat liefde is
Margriet Wentink “Een van mijn levensmotto’s is ‘Ken u zelve’. De weg naar binnen gaan, zoals in het labyrint, en met zelfkennis weer naar buiten gaan, de ander ontmoeten en…
Het verschil tussen aanraken en voelen
Echolocatie Een vleermuis kan niet zien maar vliegt op een soort radar. Echolocatie heet dat. “Echolocatie wordt gebruikt om de plaats van obstakels te kunnen bepalen, of om een prooi…
Wat is fasciale strektherapie?
Fasciale strektherapie Fasciale strektherapie is een vorm van op een tafel gebaseerd geassisteerd rekken dat zich richt op de fascia om optimale kracht, flexibiliteit, pijnverlichting en prestaties te bereiken. Het…
Zeven vinkjes
Hoe bepalend is je jeugd? Vorig jaar schreef Joris Luyendijk het baanbrekende boek ‘7 vinkjes’ waarin in hij beschrijft welke voorwaarden van je opvoeding en ontwikkeling bijdragen aan een grotere…
Hakomi gesprekstherapie
Hakomi of hoe verdiep je een therapeutische sessie Hakomi richtlijn 1: Creëer een veilige omgeving Hakomi is in Nederland relatief onbekend. Deze gesprekstherapie vorm van Ron Kurtz verdient…
Bram Bakker over oud zeer
Oud zeer Bram Bakker zag ik in een VI uitzending praten over oud zeer. Het raakte me hoe hij met een gevoelige boodschap in een ‘leeuwennest’ durfde te komen. Ik…
Chakra en Kosha’s
Wat is een chakra? Het woord “chakra” komt uit het Sanskriet en is letterlijk te vertalen met ‘wiel’ of ‘schijf’. Je zou het kunnen omschrijven als een wervelend wiel van…
De adem, sleutel tot vitaliteit en kracht
Adem met “second wind”? Een dimensie van het ademen is het verbazingwekkende fenomeen van de ‘second wind’ : een tweede energiepush, waarmee je een dood punt overwint. De meesten onder…
Zwangerschapsmassage
Zwangerschapsmassage; een massage voor twee Zwangerschapsmassage is een unieke ervaring die op een ideaal moment in twee mensenlevens een mooie ervaring kan zijn. Er verandert van alles in het lichaam…
Beweging is leven
Beweging is emotie Zonder beweging is er geen leven mogelijk. Als je kijkt naar eencellige wezens, dan zie je een uitwisseling van stoffen met de omgeving. Afvalstoffen worden uitgescheiden en…
Wat is lichaamsgeoriënteerde therapie?
Lichaamsgeoriënteerde therapie Bij lichaamsgeoriënteerde therapie wordt op de eerste plaats gezocht naar de lichamelijke basisstructuur, waarmee we gevoels- en gedachtepatronen in stand houden. Die is te vinden in onder andere…
Wat zijn spieren eigenlijk?
Spieren Spieren zijn het bewegingsorgaan van het lichaam. Zij zijn gemaakt van speciale cellen die in hun lengte kunnen variëren en dat kunnen andere cellen niet. Door spieren kun je…
Lichaamsgerichte coaching
Wat is lichaamsgerichte coaching? Lichaamsgerichte coaching werkt veel met lichaamswerk. Dit woord is een letterlijke vertaling van het Engelse (of eigenlijk Amerikaanse) ‘BodyWork’. Wanneer we kijken naar de diverse manieren…
Een hormonale terugblik op 2022
De slag der hormonen Ken Wilber noemt in zijn boek ‘Een korte geschiedenis van de mensheid’ (aanrader) het hormoon testosteron “het voortplanten en vermoorden hormoon” (OK, hij zegt letterlijk “fuck…
Positieve psychologie met Arjan van Dijk
Positieve psychologie en lichaamswerk Deze podcast interviewt Stefan van Rossum Arjan van Dijk. Bij Esoterra is hij hoofddocent maar hij geeft ook op andere opleidingen les. Zelf heeft hij een…
Levenskracht met Nienke Stoop
De eerste 1000 dagen Deze podcast interviewt Stefan van Rossum holistisch arts Nienke Stoop. Ze schreef o.a. het boek levenskracht en is met allerlei interessante projecten bezig. We praten over…
Altijd vaste route of massage afstemmen?
Instemmen of afstemmen Mijn collega vertelde me dat een kennis van haar, ook masseur, altijd exact dezelfde massage geeft. En dat al meer dan tien jaar. Als mijn collega vraagt…
3D Fascia Stretching
Werkveld | Massage(therapie) |
Niveau | Professional |
Lestype | Offline |
Feldenkrais met Caro van Iersel
Feldenkrais practitioner en bewegingsdocent Caro werkt met mensen van alle leeftijden met het doel hun (bewegings)mogelijkheden, plezier en vitaliteit te vergroten.In 1985 kwam Caro in aanraking met de Feldenkrais Methode….
Breathwork met Marjon van Opijnen
Breathwork met Marjon van Opijnen Breathwork of gewoon op zijn Nederlands Ademwerk. In deze podcast spreek ik met Marjon van Opijnen. Marjon werkt als traumatherapeut, ademtherapeut en Myofascial Energetic Release…
Kijk eens wat meer TV
Laatst was ik op een meeting voor duurzame ondernemers. We zaten met allerlei sociale, ideologische bedrijven. Grote en klein. We hadden het over de impact van je bedrijf. Tony Chocolonely…
“Ik heb het een plek gegeven.”
Ken je die uitdrukking of gebruik je het zelf wel eens? “Ik heb het een plek gegeven.” We bedoelen daar dan mee: “Ik ben ervoor in therapie geweest” of “Ik…
Littekens van buiten, littekens van binnen
Op Netflix is nu de film ‘Wonder’ te zien. Ik keek hem afgelopen zondag met mijn twee zoons van 8 en 9. Wonder is gelabeld als familiefilm dus ideaal om…
Traumasporen
Van Esoterra podcast naar Zomergasten Traumasporen is het spraakmakende boek van Bessel van der Kolk. Dit maakte hem in één keer beroemd ook buiten zijn vakgebied. Op zondag 28 augustus…
Het gezonde aan roken
Tuurlijk roken is super ongezond en gelukkig zie je niet veel mensen meer roken. Toch moet ik bekennen dat ik ook ooit rookte. Vooral met een biertje erbij. Iets wat…
Online Cursus Partnermassage
Werkveld | Massage(therapie) |
Niveau | Basis |
Lestype | Online |
De reünie
Afgelopen zondag had ik een reünie met een aantal leerlingen van mijn oude basisschool. Veertig jaar had ik de meeste van mijn klas niet gezien. Mijn beste vriend, die in…
Opleiding BodyMind Coach; De ‘uit je hoofd, in je lijf’ Coach
Werkveld | Lichaamswerk |
Niveau | Basis |
Lestype | Offline |
Opleiding Lichaamsgericht Therapeut
Werkveld | Lichaamswerk |
Niveau | Basis |
Lestype | Offline |
Online Cursus Fascia
Werkveld | Massage(therapie), Lichaamswerk |
Niveau | Basis, Professional |
Lestype | Online |
Aromatherapie
Wat is aromatherapie? Essentiële oliën worden al duizenden jaren en in vele culturen gebruikt. De Chinezen waren ruim 2000 jaar voor onze jaartelling al bekend met de helende en heilzame…
Meridianen en fascia
De rol van de meridianen bij fascia De Chinezen hebben de meridianen, een energiekanaalstelsel, de afgelopen vierduizend jaar uitvoerig beschreven en een plek gegeven binnen de Chinese geneeswijze. Op basis…
Etherische olie
Wat is etherische olie? In de literatuur worden een aantal benamingen gebruikt voor aroma’s: etherische olie of essentiële olie. Aroma verwijst naar het geurende aspect, je kunt het ruiken. Etherische…
Hoofdmassage, juist als je hoofd overloopt
Hoofdmassage kan grondend werken Hoofdmassage en spreekwoorden: het hoofd koel houden, het hoofd erbij houden, ergens een hard hoofd in hebben, een plaat voor je kop hebben, hoofd- en bijzaken…
Triggerpoints, wat zijn het?
Wat is Triggerpoint Therapie? Niets is er voor mij fascinerender dan Fascia. Het ingenieuze netwerk van bindweefsel draden dat alles in het lichaam met elkaar verbindt en de start is…
Soefisme met Sakya van Male
Soefisme Soefisme was mij nog vrij onbekend. Totdat ik per toeval Sakya tegenkwam. Het leek me een goed idee haar eens te vragen voor een podcastinterview.Sakya (64) was van jongs…
Chakra
Wat is een chakra eigenlijk? Het woord “chakra” komt uit het Sanskriet en is letterlijk te vertalen met ‘wiel’ of ‘schijf’. Je zou het kunnen omschrijven als een wervelend wiel…
Energetisch lichaamswerk en chakra’s
Energetisch lichaamswerk is er in vele vormen. Vaak wordt de chakrapsychologie of -filosofie gebruikt. Chakra’s hebben hun oorsprong in de Ayurveda; een eeuwenoude Indiase leer. Onze chakra-expert Merel Drlling legt…
Energiewerk; waarom het werken heet
Energiewerk; wat is het? Waarom heet energiewerk ‘werk’? Ik denk dat dit komt omdat je juist voor dit subtiele aanvoelen best wat voorbereiding en inzet nodig hebt. Werk dus. Om…
Lichaamsbewustzijn; hoe weet je dat je een lichaam hebt?
Over lichaamsbewustzijn Dat we als levende wezens een lichaam hebben is evident en volkomen logisch; je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Je stopt er eten in,…
Klankschaaltherapie met Erik Karsemeijer
Klankschaaltherapie of klankschaalmassage? Klankschaaltherapie of klankschaalmassage is een ontwikkelde methode om de trillingen van klankschalen en gongs op het lichaam over te dragen. Hierbij worden, vanuit de ontstane diepte-ontspanning, harmonisering…
Complementaire wetenschap met Robert Muts
Wie is Robert Muts? Robert Muts heeft een zestiental jaren verschillende facetten van de reguliere en alternatieve geneeskunde bestudeerd. Na zijn opleiding voor Fysiotherapie, studeerde hij aan de beroepsopleidingen voor…
Embodiment
Embodiment; aanwezig zijn in je lichaam ‘Embodiment’, een woord wat ik de afgelopen weken zo vaak tegenkwam dat het begon op te vallen. In mijn werk is het geen onbekend…
Bij de geboorte van een kind, wordt ook een ouder geboren.
Huid op huid Deze foto kwam ik laatst weer tegen. Het is de foto van mijn eerstgeboren zoon, een paar uur na de bevalling. De bevalling ging met wat complicaties…
Anatomie en evolutie met Huco Leopold
Wie is Huco Leopold? Huco Leopold MMT (1959) werkt parttime in zijn eigen praktijk voor manuele therapie (volgens de Utrechtse School) in Amstelveen. Hij is als docent verbonden aan de…
Rouw en verlies; wees de zon…
Interview met Manu Keirse over rouw en verlies Mijn interview met Manu Keirse over rouw en verlies voor de laatste podcast van het jaar 2021 is een prachtige afsluiter van…
Manu Keirse, Rouw en verlies
Manu Keirse is emiritus hoogleraar, doctor in de geneeskunde, klinisch psycholoog. Daarnaast dé specialist in België en Nederland als het over verdriet, verlies en de laatste levensfase gaat. Van zijn…
Hernia en massagetherapie
Hernia betekent letterlijk: breuk. Hierdoor ontstaat er een uitstulping van een orgaan of weefsel uit een lichaamsholte waar het normaliter ligt. Hier zijn een aantal voorbeelden van te geven. liesbreuk…
Tai chi en massagetherapie
‘Het karakter ‘Tai’, het eerste deel van Taiji (Tai chi) laat zich vertalen als ‘groots en alomvattend’. De lijnen bewegen verticaal en horizontaal en een krachtige, korte krul maakt het…
David Lesondak over Fascia
David Lesondak schreef het boek ‘Fascia, wat het is en wat het doet’. Een rijk geïllustreerd en aanstekelijk geschreven boek, dat heldere en essentiële informatie biedt voor alle geïnteresseerden, of…
Psych-K, Duccio Locati
Psych-K®? Heb jij er al van gehoord? Psych-K® is een ‘ontdekking’ van Robert Williams (niet de acteur) en Bruce Lipton, een bekende schrijver heeft deze methode omarmd en draagt dit…
Ademtherapie
Ademen; het gaat vanzelf, maar niet vanzelf goed… Ademtherapie? Ademen gaat toch automatisch? Elk leven begint met een inademing en eindigt met een uitademing. Daar is geen uitzondering op; elk…
Opleiding Voetreflexologie
Werkveld | Massage(therapie) |
Niveau | Basis |
Lestype | Offline |
Massagetherapie bij werkstress van intensive care verpleegkundigen
Over de schrijver Cheryl Burleson zit in het laatste jaar van de opleiding massagetherapeut. Vanuit haar persoonlijke ervaring heeft ze gekozen om te onderzoeken of en zo ja welk effect…
Nobelprijs voor massagetherapie
In 2021 wonnen David Julius (1955) en Ardem Patapoutian (1967) de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde 2021. De Nobelprijs voor massagetherapie bestaat natuurlijk (nog) niet.Maar het onderzoek waarmee ze deze…
Neuropatische pijn en massage
Astrid de Mooij is student van de opleiding Massagetherapeut en schreef een uitgebreid artikel over neuropatische pijn en massage. Neuropathische pijn is een vervelende aandoening die geregeld voorkomt. Veel mensen…
S03E13; Paula Kolthoff, Stevig staan in intense situaties
Sinds ruim 30 jaar werkt Paula Kolthoff als trainer, (team-)coach en adviseur. Haar specialisatie is lichaamsgericht leren over leiderschap. De werkvormen die ze inzet zijn verrassend eenvoudig en tegelijkertijd vernieuwend…
Aanraking; de taal van de huid
Aanraken is van levensbelang Keizer Frederik II was een Duitse vorst (1194-1250). Hij werd gezien als een zeer wijs man. Zijn bijnaam was ‘stupor mundi’ oftewel verbazing van de wereld….
S03E11: Margaret Mulder, Primaire reflexen
Margaret Mulder concentreert sinds 1993 haar werk op haar praktijk waarin zij kinderen (vanaf 6 maanden) volwassenen behandelt en begeleidt. Haar specialiteit is Geluid en Beweging, met name in relatie…
Deb Dana over de Polyvagaaltheorie (Engelstalig)
Deb Dana; pionier en therapeut Deb Dana is er als klinisch maatschappelijk werker, therapeut en consultant in gespecialiseerd mensen te helpen met het op veilige wijze onderzoeken en oplossen van…
Karakterstructuren met Jacqueline Snelder
Karakterstructuren hebben grote fascinatie bij Jacquline: “sinds 1996 ben ik begonnen met mijn Praktijk in Innerlijk Kind werk en Lichaamsgerichte psychosociale therapie aan huis. Dit was na mijn afronding van…
CVS; Chronisch Vermoeidheids Syndroom en ME?
Wat is ME/ CVS? ME/CVS is een complexe multisysteem-ziekte waarbij sprake is van ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg, die gepaard gaan met spierpijn, ernstige vermoeidheid en overige klachten….
Franz Ruppert, Identity orientated PsychoTherapy
Over Franz Ruppert Dr. Franz Ruppert is docent psychologie aan een hogeschool in München en werkzaam als vrijgevestigd psychotherapeut. Hij ontwikkelde de traumaverwerkingsmethode identiteitgeoriënteerde psychotraumatheorie en -therapie (IoPT), waarbinnen het…
Lichaamsgerichte therapie en psychologische aandoeningen
Lichaamsgerichte therapie Lichaamsgerichte therapie is al heel erg oud. Hippocrates (460-377 v.Chr) was hier al mee bezig door hand opleggingen. Later werd ook door de romeinen het lichaam en de…
S03E07: Annette Verpillot, PosturePro
Annette Verpillot is de oprichter van Posturepro, een organisatie die zich toelegt op het verbeteren van de brein-lichaam verbinding door functionele neurologie. Annette is de grondlegger van de Posturepro methode…
Empathie; evolutionair overlevingsmechanisme
Empathie is een woord wat we allemaal kennen; een containerbegrip. Zulke begrippen zijn leuk als je gaat nadenken over je eigen definitie hiervan. Empathie is namelijk een heel breed begrip…
Sportmassage opleiding goede start voor massagecarrière?
Sportmassage opleiding niet altijd de beste start voor een massagecarrière Een sportmassage opleiding wordt door veel mensen gezien als een goede basis om het vak als masseur of massagetherapeut in…
Bekkenklachten; een veel voorkomend probleem
Veel mensen denken bij bekkenklachten aan klachten die alleen bij zwangere vrouwen (overigens; we hebben een fantastische cursus zwangerschapsmassage) of ouderen voorkomen maar dat is een misvatting. Alleen al door…
Wat is spierpijn eigenlijk? En hoe kom je er van af?
Spierpijn Als het over spierpijn gaat denk ik meteen aan die ene avond lang geleden……Als 17jarige puber wilde ik breed en gespierd zijn als Bruce Lee of Schwarzenegger. Dus ging…
S03E06: Jos Olgers, grenzen & dilemma’s
Een van de meest beluisterde podcasts van vorig seizoen was die met Jos Olgers. Vandaar dat we Jos terugvroegen voor nog een podcast interview. Dit keer over het thema grenzen…
S03E05: Maarten Haalboom, het gevoelsorkest
Maarten Haalboom heeft een set kaarten ontwikkeld en een bijgevoegd boek geschreven; het gevoelsorkest. Het gaat erover dat onze gevoelens als een orkest samen spelen. met een solist, muzikanten op…
Marja de Vries, de hele olifant in beeld
Over Marja de Vries Marja de Vries (1954) studeerde biologie en ecologie en werkte ruim 10 jaar als textielkunstenares. Op zoek naar inzicht in hoe wij als mensen in harmonie…
De wereldverbeteraar
Als geboren wereldverbeteraar had ik op mijn 27e mijn roeping gevonden; met mijn stoelmassages ging ik allerlei bedrijven en evenementen af om de mensen lekker te masseren. Dé snelste manier…
Reinoud Eleveld over Tao
Wie is Reinoud Eleveld? Tovenaar willen worden, leidde Reinoud naar de Tao. Een wonderlijke beroepskeuze voor een vijftienjarige. Toch was het voor Reinoud Eleveld (Amstelveen, 1956) geen grap. Hij wist…
Beginnend masseur? Hier zijn 11 essentiële tips
Als beginnend masseur is het voornaamste wat je nog beter kan maken: ervaring. Maar met een goede basis heb je natuurlijk wel de beste kansen om uit te groeien tot…
Traumasporen met Bessel van der Kolk
Wat zijn traumasporen? Traumasporen heet het boek van Prof. dr. Bessel van der Kolk. Hij werkt al meer dan dertig jaar met getraumatiseerde mensen, is een baanbrekend onderzoeker en is…
Hannah Cuppen over liefdesbang
Hannah Cuppen; een introductie Hannah Cuppen vertelt dat ze als al kind fantaseerde ik over hoe het zou zijn als alles van onszelf mocht bestaan zonder angst voor oordeel of…
Psoas met Wilko Iedema
Psoas, bijzonderder dan andere spieren? De psoas is geen onbekende spier voor Wilko Iedema. In deze podcast verteld Wilko over de Psoas spier. De spier verbind alle functies ons lichaam…
Overdracht en tegenoverdracht met Jos Olgers
Wat is overdracht en tegenoverdracht? Het onderwerp overdracht en tegenoverdracht is geen onbekend thema voor Jos. Jos Olgers werkte sinds 1984 als hypnose- en regressietherapeut. Vanaf 1989 geeft hij les…
James Earls, anatomy and evolution
James Earls (UK) was jarenlang als docent en schrijver verbonden aan Anatomy Trains. In die hoedanigheid kwam hij in 2010 ook naar Nederland om een aantal cursussen te geven over…
Joris Vincken
Joris Vincken wilde als kind al gouden platen vergaren. Toen hem dat gelukt was, bleek dat niet het gewenste gevoel op te leveren. Gedesillusioneerd stortte hij zich op het ‘spirituele…
Mindfulness met Linda Schipper
Mindfulness volgens Linda Linda Schipper is oprichter van Werkplaats Aandachtig Leven en in mijn ogen de verwezenlijking van mindful zijn. Alleen van dit gesprek werd ik al weer heel mindful…
Jan Bommerez, flow en leren loslaten
Wie is Jan Bommerez? Jan Bommerez ken ik van zijn eerste boek ‘Flow en de kunst van het zakendoen’. Een heerlijk boek wat je aanspoort om echt te leven en…
Geweldloze communicatie met Thera Balvers
Geweldloze communicatie; wat is dat? Geweldloze communicatie impliceert uiteraard dat er ook geweldadige communicatie is. En wat mij het meest bijblijft van deze podcast met Thera Balvers is het gegeven…
Etienne Peirsman over cranio-sacraaltherapie
Podcastinterview via Zoom Deze podcast heb ik een online verbinding met Etienne Peirsman. Hij heeft de cranio-sacraaltherapie geleerd van John Upledger ‘himself’ en daar zijn eigen bijzondere methode van gemaakt.We…
Jan b Eyskens, Taal is vaak te laat.
Boeiend gesprek! In deze podcast interview ik Jan b Eyskens (1952) Doctor in de Medische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen), Bewegingsconsulent en Filosofisch Practicus.In het gesprek komt van alles voorbij: o.a. honingdassen,…
Whitney Lowe, Orthopedic massage (English)
In deze podcast praat ik met Whitney Lowe. Hij is al meer dan 30 jaar massagetherapeut in de USA. Hij schrijft regelmatig interessante artikelen in de vakbladen en schreef het…
Pierre Capel over het emotionele DNA
Pierre Capel; immunoloog Voor deze podcast ben ik op visite bij Pierre Capel, emiritus hoogleraar experimentele immunologie aan de Universiteit van Utrecht. En hij is schrijver van het boek ‘het…
Robert Schleip, godfather of fascia (English)
Wie is Robert Schleip? Robert Schleip is een grote naam in ‘fascialand’ en de titel ‘godfather of fascia’ komt niet van mij, zeker niet van hemzelf maar zo werd hij…
Jaap van der Wal
Wie is Jaap van der Wal? Via Tom Myers (Anatomy Trains) hoorde ik van Dr. Jaap van der Wal. Hetzelfde jaar volgde ik zijn driedaagse lezing over embryologie. Fascinerend! Jaap…
Tai Chi met Elvira Trienekens
Tai chi wie kent het nie? “Tai chi is van oorsprong een krijgskunst, ontwikkelt in China. Deze bewegingskunst werd van familie op familie overgedragen en kent verschillende stijlen. In het…
Carla Bongers en de kracht van karakterstructuren
Carla Bongers In deze podcast praat ik met Carla Bongers, schrijver van het boek ‘de kracht van karakterstructuren’ over karakterstructuren en waarom deze zo relevant zijn voor eigenlijk elke therapeut….
Het chakrasysteem met Merel Drilling
Chakrasysteem Het chakrasysteem wordt een stuk duidelijker aan de keukentafel bij Merel. Ik krijg ik uitleg over wat het chakrasysteem precies inhoudt en vooral waarom het voor (ook westerse) masseurs…
Tantra met Wendy Doeleman
Tantra; inmiddels een bekend woord? Bij tantra denken vele mensen nog direct aan seks of ‘foute masseurs’. Maar tantra is zoveel meer dan dat. Althans dat zegt Wendy Doeleman.Tantra is…
Podcast 6: Doctor Feelgood/ Esther van der Plas
In deze podcast praat ik met de eigenaar van Doctor Feelgood, Esther van der Plas. Zij is al jaren massagetherapeut en opgeleid in Amerika. Esther is veel op tour geweest…
Podcast 5: Vreeling Deep Tissue
In deze podcast praat ik met Pim Vree over zijn vorm van deep tissue massage: Vreeling.Hij praat over de unieke kenmerken van Vreeling, zijn nieuwe boek, holisme en yin en…
Podcast 4: Lijftijd, Lisette Koster
In deze podcast interview ik masseur en schoonheidsspecialist Lisette Koster. Ze heeft enkele jaren geleden de opleiding masseur bij ons gedaan en heeft inmiddels een goedlopende praktijk in hartje Utrecht.Ze…
Podcast 2: Een tafel, olie en een stapel handdoeken…
In deze podcast zijn we op bezoek bij Helma van Craaikamp in Oostzaan. Ook aanwezig is Marian de Lugt uit Alkmaar.Enkele jaren geleden hebben ze de opleiding massagetherapeut afgerond bij…
Menno Dam over Fascia
Menno Dam is al een heel mensenleven lang bezig met Fascia. De meeste tijd ken ik hem ook. Samen zaten we op de eerste cursussen Anatomy Trains in Nederland. Menno…
Massagetherapie vermindert kanker gerelateerde vermoeidheid
Deze blog is geschreven door Esther Das. Esther is massagetherapeut van Massagepraktijk Time For You én student van de opleiding geaccrediteerd massagetherapeut. Voor deze opleiding dienen de studenten een artikel…
Jan Geurtz, verslaafd aan liefde
Wie is Jan Geurtz? Jan Geurtz (1950) is een Nederlands schrijver en leraar Tibetaans boeddhisme. Hij schreef onder meer de bestsellers ‘Verslaafd aan liefde’ en ‘De verslaving voorbij’. Volgens Jan…
De psoas ontleed…een bijzondere spier
In deze blog duiken we in de psoas. Een hele belangrijke spier die elke lichaamswerker zal kennen. Met deze blog krijg je een uitgebreid overzicht over alle ‘waardes’ van deze…
Authenticiteit en massagetherapie
“To be nobody-but-yourself in a world which is doing its best, night and day, to make you everybody but yourself—means to fight the hardest battle which any human being can…
Massagetherapie vermindert kanker gerelateerde vermoeidheid.
Kanker; een persoonlijk onderwerp Esther Das Kanker is een veelvoorkomende (nieuwe) ziekte, waarvan steeds meer mensen genezen. In mijn directe omgeving heb ik verschillende mensen verloren aan deze ziekte. Er…
Stretchen, rekken, strekken; een update
In de Thaise massage wordt al eeuwenlang een combinatie gemaakt van rekken, stretchen en drukpunten. Maar de ontwikkeling van rekken heeft niet stilgestaan. Er is in de tussentijd heel veel…
Omotenashi; de basis voor een goede massagepraktijk
Op aanraden van mijn zwager gaan we naar een Japans restaurant in Utrecht (Don Kounosuke). Geen sushi maar ‘don’, een bowl met rijst en lekkere toppings. Het restaurant wordt gerund…
Mindfulness massage; bewustzijn door aanraking
Wat is mindfulness massage? Mindfulness Massage werkt met de ‘5 States of Being’: vijf paden die je dichter bij jezelf brengen, vijf thema’s die je kunnen uitdagen of tegenhouden om…
Huidhonger, aanraken en de kracht van massage
Huidhonger? Huidhonger is een modern woord maar met een basale levensbehoefte van mens en dier. Waar voorheen vooral onderzoek werd gedaan naar de effecten van huidhonger, of gering fysiek contact…
Diploma Opleiding Massagetherapeut. Een succesvolle praktijk
Wat doe je na de Opleiding Massagetherapeut? Marian de Lugt (Alkmaar) en Helma van Craaikamp (Oostzaan) zijn twee vriendinnen die al jarenlang een goedlopende praktijk hebben. Naast hun volle praktijk…
Massage op de kaart zetten; de missie van deze dames!
Sanderijn (33) uit Veenendaal en Annelies (47) uit Nieuw-Vennep zijn meiden op een missie: “Massage krijgt nog veel te weinig aandacht. Massage of massagetherapie moet zichtbaar worden in de gezondheidszorg.”…
Massagecursus voor de koning? Ik denk van wel..
Een massagecursus voor de koning, hoe zou dat zijn? Dacht ik na zijn indrukwekkende speech van 4 mei. Als amateur republikein is het toch wennen om zo vol lof over…
Onze gastdocent uit Wuhan
Sinds enige weken hebben we een hele bijzondere gastdocent uit China. Een veeleisende docent waardoor we o.a. het hele curriculum moeten aanpassen. Met volledige carte blanche waardoor we niet weten…
Holistische anatomie; een nieuwe manier van kijken
Een nieuwe blik Holistische anatomie wetenschappelijk onderbouwd? Afgelopen weekend was ik bij het Fascia@Sea congres van Pantha Rei (opleidingsinstituut voor osteopathie). Twee dagen lang waren er internationale toponderzoekers op het…
Masseur op vakantie! Avontuur gegarandeerd.
Masseur, vakantie, workaholic Als masseur op vakantie kijk ik, eenmaal aangekomen op m’n vakantielocatie, altijd even naar het massage-aanbod van de regio. Meestal mag ik van mijn vrouw wel een…
Sportmassage op pilgrimstocht; heerlijk na een dag lopen
Sportmassage op de Santiago de Compostela (Sportmassage zit niet in ons aanbod maar met de opleiding masseur, kun je minstens even goed de kuiten van wandelaars losmasseren.) De afgelopen jaren…
Voetreflexologie
Voetreflexologie in alle soorten en maten Voetreflexologie is niet zomaar een lekkere voetmassage maar werkt veel dieper en heeft een therapeutische functie. Als u uw voeten aanraakt of masseert kunt…
Massagecursussen en -fabels: naar het hart toe?
Waarom leer je in veel massagecursussen ‘naar het hart toe masseren’? Massagecursussen en opleidingen leren je nog steeds geregeld dat je “altijd naar het hart TOE moet masseren”. “Heel belangrijk!”…
Zing, vecht, huil, bid, lig…
Het jongetje onder de trap Al vele jaren vertel ik in de les over het laserquest avontuur van mij en mijn neefjes. Hoog tijd om het verhaal eens op papier…
Massage leren? Word dan Massage Mystery Guest
Undercover in de massagewereld Vijf jaar lang ging ik op pad langs Nederlandse en internationale massagepraktijken, sauna’s en massagesalons. Als mystery guest van Massage Magazine beoordeelde ik anoniem de bezoeken…
Ademwerk en massage; een bijzondere combinatie
Ademwerk of is het geen werk? Ademwerk klinkt als een zware bezigheid. Wie de term heeft bedacht? Het zal wel uit de jaren ’80 komen en ach je hebt ook…
Wetenschappelijk onderzoek naar massage
De effecten van massagetherapie als onderdeel van pijnmanagement in (acute) zorginstellingen. Wetenschappelijk onderzoek naar massage en massagetherapie is een blog die antwoord geeft op de vraag of massage als aanvullende…
Handmassages in de zorg; aandacht voor de mens
Afgelopen week mocht ik weer de cursus handmassage geven aan de vrijwilligers van het Spaarne Gasthuis (ziekenhuizen in Haarlem en Hoofddorp). Daar kun je als gast (je bent geen patiënt maar gast) een massage krijgen.
Massagegeschiedenis: J.G. Mezger, massagepionier
Grondlegger van massage Massagegeschiedenis leert je dat een Nederlander aan de wieg heeft gestaan van de westerse massage zoals we deze nu kennen. In Domburg kun je nog een buste…
Wat is fascie (of fascia)?
Fascie? Fascia of fascie is één van de weefselnetwerken van het lichaam. Het lichaam is een ongelofelijk complex systeem waarin alles met elkaar is verbonden en alles invloed op elkaar…
Wat is een pathologie?
Pathologie of ziekteleer Pathologie wordt uitgebreid behandeld in onze opleiding medische basiskennis. In deze blog lees je alvast een inleiding in deze materie. Een ander woord voor pathologie is ziekteleer….
Shit happens….
In de film ‘the biggest little farm’ besluit een echtpaar om de grote stad te ontvluchten en een organische boerderij te starten met als doel zo dicht mogelijk bij de…
Leven of overleven?
Leven of overleven Onlangs mocht ik een cursus verzorgen voor the Chairmen at Work. Een bedrijf dat blinde en slechtziende stoelmasseurs uitzendt naar allerlei bedrijven en evenementen. De meeste cursisten zijn…
Sint Maarten; beschermheilige van massage(therapie)
Vandaag 11 november is het Sint Maarten. Vanavond mogen onze kinderen met zelfgemaakte lampionnen snoep ophalen. Ik ben al het hele weekend druk met een creatieve lampion; de kinderen verheugen…
Positieve gezondheid; nogmaals een nieuwe definitie
Positieve gezondheid Positieve gezondheid was het thema van een congres waarvoor ik afgelopen woensdag was uitgenodigd om mee te denken over het gezond en vitaal maken van de stad Utrecht….